Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΕΛΜΕ-ΚΙ: ΟΧΙ ΣΤΟ PROJECT ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ



ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ) e-mail: elme_ki@yahoo.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, με αφορμή την έμφαση που δίνεται στο Project και τη χρήση που του ετοιμάζεται από κυβέρνηση και στελέχη εκπαίδευσης, θεωρεί ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για τη χρήση του, ως εργαλείου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και επικαιροποιεί τη θέση του:
ΟΧΙ ΣΤΟ PROJECT ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ - ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΣΤΗ ΖΩΗ.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι το project (ερευνητική εργασία) εντάσσεται απόλυτα στο πλαίσιο των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση και αποτελεί μοχλό για την προώθησή τους. Ενδεικτικό είναι η προμετωπίδα του εγχειριδίου του Υπουργείου Παιδείας για το project προς τους εκπαιδευτικούς: «το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες για την άνιση μεταχείριση»!!! Ως μέρος των «καινοτόμων» δράσεων και του «νέου ψηφιακού σχολείου»:
·       Υλοποιεί τη διαθεματικότητα, τη διαφοροποίηση του σχολικού προγράμματος και αναπτύσσει τον ανταγωνισμό με την ατομική βαθμολογία των ομαδικών εργασιών αλλά και μεταξύ σχολείων και εκπαιδευτικών.
·       Επιβάλλει θεματολογία ιδεολογικά χειραγωγημένη (π.χ. η εξέλιξη των ........
κοινωνικών συστημάτων με κορωνίδα την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία), προσανατολισμένη στις πολιτικές προτεραιότητες του συστήματος (π.χ. πράσινη ανάπτυξη) και προσανατολισμένη στις δεξιότητες (π.χ. μελέτη της ισοτιμίας ευρώ – δολαρίου ή της έκφρασης «έξω αστράφτει μπουμπουνίζει» για να οδηγηθείς –όπως υποστηρίζουν - από την πληροφορία στη γνώση και στη σοφία). Το Υπουργείο αναφέρει ότι «τα θέματα καθορίζονται από τις υποδομές και τους πόρους του σχολείου».
·       Ενισχύει τους ταξικούς φραγμούς με την αγοραπωλησία έτοιμων «ερευνών» και τον ατομικό φάκελο του μαθητή. Είναι «κερκόπορτα» για την ατομική διαδρομή στη γνώση και την ελαστικοποίηση της μόρφωσης από το σχολείο μέχρι το Πανεπιστήμιο.
·       Στιγματίζει τους φτωχούς και ανήμπορους μαθητές μέσω της υποχρεωτικής δημοσιοποίησης στο διαδίκτυο.
·       Επιτάσσει την αξιολόγηση και την αυτοαξιολόγηση από το σύλλογο διδασκόντων και μετατρέπεται σε «φορέα διαρκούς ενδοσχολικής επιμόρφωσης».
·       Ρευστοποιεί την οργανικότητα των σχολείων, αφού μπορεί να διδάσκεται από διαφορετική κάθε φορά ειδικότητα.
·       Βάζει τις επιχειρήσεις μέσα στο σχολείο και εισάγει τη λογοδοσία σε αυτές ως τμήμα της βαθμολογίας (20%).
Είναι απαράδεκτο ότι στη γραμμή της ΕΕ και της κυβέρνησης έχουν συνδράμει οι εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, κυρίως με θέσεις των ΚΕΜΕΤΕ και ΙΠΕΜ.
1.  Η λύση δεν είναι το ξεπερασμένο σχολείο της στείρας απομνημόνευσης αλλά ένα αποκλειστικά δημόσιο / δωρεάν ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
2.  Μέτωπο στην ιδεολογική – πολιτική χειραγώγηση και στη διαφοροποίηση των σχολικών προγραμμάτων.
3.  Συμπλήρωση ωραρίου με βάση την ειδικότητα.
4.  Εάν ο / η συνάδελφος συμπληρώσει ωράριο με το project το θέμα να είναι με βάση το αντικείμενό του.
5.  Να παρεμποδίσει ο σύλλογος κάθε δράση αξιολόγησης –αυτοαξιολόγησης. Απλή επικύρωση στο θέμα που θα εισηγηθεί ο / η συνάδελφος.
6.  Καμία υποχρεωτική δημοσιοποίηση εργασίας στο διαδίκτυο – κανένας στιγματισμός μαθητή / μαθήτριας – καμία σύνδεση των εργασιών με την πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο, τη χρηματοδότηση των σχολείων και την αμοιβή των εκπαιδευτικών.
7.  Ανυπακοή στο να καθορίζει η τσέπη του μαθητή και οι πόροι του σχολείου την επίδοση. Να μην περάσει η ατομική βαθμολόγηση στο πλαίσιο ομαδικών εργασιών.
8.    Συνδικαλιστική κάλυψη σε όσους συναδέλφους αρνηθούν να γίνουν συντονιστές και βεβαίως για όσους συνάδελφους για ιδεολογικούς ή άλλους λόγους επιλέξουν να συμπληρώσουν ωράριο με βάση τα μαθήματα της ανάθεσής τους και όχι με project.

Αργοστόλι 13/03/2013

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος
Ο Γενικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Γαλιατσάτος Νικόλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.