Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΜΕΓΑΛΟ ΚΕΝΟ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΗ, ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΜΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΛΑΚΗ ΣΑΝΤΑ


Δήλωση του Γιώργου Καλούδη, Δικηγόρου Α.Π. & Σ.τ.Ε., Επικεφαλή της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

Πέθανε ο Λευκαδίτης-Επτανήσιος Απόστολος, ή πιο γνωστός ως Λάκης, Σάντας, ένας μεγάλος πατριώτης, ένας άνθρωπος με απίστευτο θάρρος, έμπλεως εθνικών ιδανικών ιδανικών και κυρίως αυτού της ελευθερίας.

Ο Λάκης Σάντας, μαζί με τον φίλο του Μανώλη Γλέζο, πριν από 70 χρόνια, στις 30 Μάη 1941, κατέβασε απ΄την Ακρόπολη της Αθήνας τη Γερμανική ΧΙΤΛΕΡΙΚΉ σημαία, των δυνάμεων κατοχής της ναζιστικής Γερμανίας. Ήταν η πρώτη πράξη αντίστασης κατά των Γερμανών η οποία ενέπνευσε θάρρος, αυτοπεποίθηση και πατριωτικά αισθήματα σε όλους τους Έλληνες αλλά και δύναμη να αντισταθούν στους φασίστες κατακτητές. Έδωσε ελπίδα σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς κατά των δυνάμεων του άξονα.

Ο Απόστολος Σάντας ήταν παράλληλα ένας σεμνός άνθρωπος. Σεμνός και ταπεινός.

Είχαμε τη τιμή, όταν ήμουν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων και το 2001 και κάναμε επίτιμους Δημότες Κερκυραίων τον Απόστολο Σάντα και τον Μανώλη Γλέζο. Κανονικά έπρεπε, με βάση την απόφαση, να καλούνται στην εορταστική επέτειο της Ένωσης Επτανήσων-Ελλάδας κάθε 21 Μάη, αλλά δεν τηρήθηκε από τις μετέπειτα δημοτικές αρχές. Η κοινωνία έχασε από τη..........
παράλειψη αυτή που με τη παρουσία τους και με συνεντεύξεις θάδιναν το καλό παράδειγμα στη νέα γενιά για ανατραφούν πολίτες με ευγενικά ιδανικά-πρότυπα και όχι απολίτικοι που αναζητούν τζούλιες.
Είχα τη τύχη να γνωρίσω από κοντά την εξέχουσα αυτή πατριωτική φυσιογνωμονία. Τέτοιες εμπειρίες είναι ανεπανάληπτες.
Ο Λευκαδίτης-βαθιά Επτανήσιος Λάκης Σάντας είναι από τις μορφές εκείνες που είναι πραγματικά αναντικατάστατες και θα λείψουν. Ειδικά στη σημερινή εποχή του Μνημονίου και των εξαρτήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.