Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Η Επτανησιακή Ομογένεια ζητά να αναθεωρηθεί το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ"


IONIAN CULTURAL FEDERATION OF AMERICA
28-18 Steinway Street, Astoria NY  11103
Tel. 347-678-3267 e-mail : eptanisians@hellenism.com
Νέα Υόρκη, 7 Φεβρουαρίου 2013
Αξιότιμον κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο,
Υπουργόν Παιδείας, Πολιτισμού & Αθλητισμού
info@arvanitopoulos.gr 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Η είδηση του αποδεκατισμού του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αφήνει την ομογένεια εμβρόντητη. Εμείς που φύγαμε παλιότερα από τον τόπο μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην ξενιτιά, κρατάμε πάντα το βλέμμα στραμμένο στα νησιά μας, αναζητώντας τα στοιχεία εκείνα που θα μας βεβαιώσουν ότι οι σημερινοί νέοι που ζουν στα νησιά μας δε θα χρειαστεί να πάρουν τον ίδιο δρόμο μ’ εμάς. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, με χαρά βλέπαμε την Κεφαλονιά και τα άλλα νησιά του Ιονίου ν’ ανθίζουν και πάλι σιγά-σιγά, κι όχι μόνο να κρατάνε τα νιάτα τους, αλλά να φιλοξενούν και άλλους ανθρώπους που ήρθαν για να σπουδάσουν, συνεισφέροντας έτσι τόσο στην πνευματική, όσο και στην οικονομική ζωή του......
τόπου.
Για μας που στερηθήκαμε τόσες ευκαιρίες όταν τις είχαμε ανάγκη, για μας που η ζωή επιφύλαξε μονοδρόμους, η δυνατότητα των νέων να σπουδάσουν ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερα τα όνειρά τους, είναι κάτι ιερό. 
Η συρρίκνωση των ΤΕΙ σε πανελλαδικό επίπεδο, που επιφυλάσσει το Σχέδιο Αθηνά –αλήθεια, τι ειρωνικό που είναι να χρησιμοποιείται το όνομα της θεάς της σοφίας και της μάθησης για το κουτσούρεμα αυτών των εννοιών- μας θλίβει και μας θυμώνει, καθώς εύκολα μπορούμε να φανταστούμε στρατιές αμόρφωτων κι άνεργων νέων να παίρνουν το δρόμο του ξενιτεμού για να γίνουν φτηνά εργατικά χέρια και ανυπεράσπιστα αντικείμενα εκμετάλλευσης. Το γεγονός ότι η ιδιαίτερή μας πατρίδα βάλλεται ιδιαιτέρως από αυτόν τον σχεδιασμό, αποτελεί προσβολή για τους απανταχού Κεφαλλήνες, Λευκάδιους και Ζακυνθινούς που μόχθησαν και συνεχίζουν να μοχθούν στα πέρατα της γης για να βγάλουν τον τόπο τους ασπροπρόσωπο.
Μας εκπλήσσει ιδιαίτερα δε το γεγονός ότι οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται ακριβώς τη στιγμή που το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων πρωτοστατεί στη δικτύωση των ομογενών με την πατρίδα, πράγμα που επισφραγίστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων «ΟΔΥΣΣΕΥΣ» που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο του 2012, και στο οποίο πολύτιμοι συμμετέχοντες ήταν και εκπρόσωποι του ΤΕΙ. Αυτή, και πολλές άλλες πρωτοβουλίες του ΤΕΙ για τις οποίες με χαρά ενημερωνόμαστε, τώρα διακόπτονται βιαίως, ματαιώνοντας τόσο την εργασία όσο και τις προσδοκίες τόσων ανθρώπων. Ανθρώπων που συστηματικά αλλά χαμηλόφωνα εργάζονται για την ανάπτυξη και ευημερία του τόπου με το πιο δυνατό εργαλείο που διαθέτει η ανθρωπότητα για κάτι τέτοιο: την παιδεία. Ανθρώπων που όχι μόνο δεν επιβραβεύονται για το έργο τους, είτε υλικά είτε ηθικά, αλλά αντίθετα τιμωρούνται με «εξορία» απ’ τα νησιά μας
Για τον οικονομικό μαρασμό των νησιών, δε χρειάζεται να κάνουμε καν λόγο. Αραιοκατοικημένα νησιά σε μια εσχατιά της χώρας, χάνουν έναν βασικό τρόπο τόνωσης της οικονομίας τους. Εδώ να σημειώσουμε ότι το χρήμα που διακινείται από και προς πάσα κατεύθυνση από τη λειτουργία του ΤΕΙ, έχει το χαρακτηριστικό ότι παραμένει όλο σε ελληνικά χέρια, με μηδενική διαρροή προς το εξωτερικό. Οι επαγγελματίες που ωφελούνται από τη λειτουργία του ΤΕΙ δεν είναι στυγνοί μεγαλοεπιχειρηματίες όπως ορισμένοι θέλουν να τους παρουσιάζουν, αλλά άνθρωποι που βγάζουν κι αυτοί ένα μεροκάματο προσφέροντας τις υπηρεσίες τους. Για τυχόν περιστατικά εκμετάλλευσης άλλωστε δε φταίνε ουσιαστικά οι ίδιοι, αλλά ένα κράτος που όταν κλείνει μια πόρτα ανοίγει δέκα παράθυρα στην παρανομία, αδυνατώντας να οργανώσει μια ευνομούμενη πολιτεία.
Κε Υπουργέ, η Επτανησιακή Ομογένεια καλεί την πολιτική ηγεσία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κατανοήσει ότι το εθνικό συμφέρον δεν είναι τα ευτελή ποσά που υποτίθεται θα εξοικονομηθούν από τη διάλυση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων –πράγμα που άλλωστε αμφισβητείται έτσι κι αλλιώς, καθώς το κόστος της απομάκρυνσης του ιδρύματος είναι πολλαπλάσιο-, αλλά η διαφύλαξη του μέγιστου εθνικού πλούτου, που ήταν ανέκαθεν η παιδεία και ο πολιτισμός
Κε Υπουργέ, περιμένουμε ότι στα πλαίσια της διαβούλευσης θα αναθεωρήσετε το αρχικό σχέδιο «Αθηνά», ώστε να μη σβήσει η φλόγα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο μας, αλλά αντίθετα να θεριέψει, καταυγάζοντας το νου και ζεσταίνοντας την καρδιά όλων μας.

Με τιμή
ΝικόλαοςΜπάρδης
Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.