Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ "ΑΘΗΝΑ"


ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
     ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
                                       Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
 Η Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς καταγγέλλει το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ" που προσαρμόζει ακόμη περισσότερο την Ανώτατη Εκπαίδευση στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, συνεχίζοντας στην κατεύθυνση του νόμου-πλαισίου.
Δεν είναι μια προσωπική επιλογή ενός υπουργού, αλλά μια επεξεργασμένη πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που προβλέπεται από τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις της ΕΕ με την συνθήκη της Λισαβώνας το........
2000 και την διακήρυξη της Μπολώνια για την Ευρώπη 2020.

Οι αλλαγές αφορούν πρώτα και κύρια το ίδιο το περιεχόμενο των σπουδών.
Τα παραπλανητικά λόγια για ΄΄εξορθολογισμό΄΄ της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, για  ΄΄εξοικονόμηση πόρων’’, ΄΄χωροταξική αναδιάρθρωση΄΄, με δήθεν ΄΄ακαδημαϊκά κριτήρια΄΄, δεν μπορούν  να κρύψουν ότι το σχέδιο ΄΄ΑΘΗΝΑ΄΄, όπως και παλαιότερα ο ΄΄ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ΄΄ για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εντάσσεται στο γενικότερο πλάνο της άρχουσας τάξης να διαμορφώσει εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου σε συνθήκες οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος.

Δεν πρόκειται ούτε για ακαδημαϊκό συμμάζεμα, ούτε μόνο για δημοσιονομική προσαρμογή. Ο όποιος εξορθολογισμός δεν αναιρεί  το γεγονός  ότι το κόστος θα το πληρώσει για μια ακόμη φορά η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της.

Η επίθεση στη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση βρίσκεται σε ενιαίο πλαίσιο με την επίθεση στη Δημόσια Υγεία, στην περίθαλψη, στην Κοινωνική Πρόνοια και ενιαία πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Ο Δήμαρχος, η Δημοτική Αρχή αλλά και οι άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν καταδικάζουν τον νόμο πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση και το σχέδιο ΄΄ΑΘΗΝΑ΄΄. Η δήθεν αντιπολιτευτική τους στάση αντιμετωπίζει τους σπουδαστές ως πελάτες και υποτίθεται ότι επιθυμεί την προστασίας της τοπικής κοινωνίας.
Η τοπική κοινωνία όμως απαρτίζεται στην συντριπτική της πλειοψηφία από λαϊκές και εργατικές οικογένειες, από μικροεπαγγελματίες, φτωχούς και μεσαίους αγρότες τους οποίους έχει φροντίσει να χαρατσώνει με διπλές και τριπλές φορολογίες.

Στήριξη της τοπικής λαϊκής κοινωνίας σημαίνει αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για κατάργηση των ανταποδοτικών τελών σε σχολεία, κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε οικογένειες με άνεργους, σε μικρομάγαζα.

Στήριξη της τοπικής λαϊκής κοινωνίας σημαίνει άρνηση απολύσεων εργαζομένων, μειώσεων στους μισθούς τους, άρνηση ιδιωτικοποίησης κοινωνικών παροχών και της διαχείρισης των απορριμμάτων κ.λ.π.


Αντίθετα η Δημοτική Αρχή έχει αποδεχθεί την λογική των εκβιασμών από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ προς τα λαϊκά στρώματα, έχει εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές.

Στήριξη της τοπικής λαϊκής κοινωνίας σημαίνει διεκδίκηση από την κυβέρνηση χρηματοδότησης όλων των δημοτικών δομών που αφορούν κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες για τα λαϊκά στρώματα.

Οι σπουδαστές πρέπει να αναζητήσουν τους συμμάχους τους στο οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα, αφού και οι ίδιοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παιδιά εργατικών-λαϊκών οικογενειών.
Δεν μπορούν να είναι σύμμαχοι τους το πολιτικό προσωπικό και οι πολιτικές δυνάμεις στο Δήμο που ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ, ΣΤΗΡΙΞΑΝ, ΨΗΦΙΣΑΝ και ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ το σύνολο των πολιτικών που έχουν οδηγήσει τα ΤΕΙ και ολόκληρη την κοινωνία στη σημερινή βαρβαρότητα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΚΚΕ, δεν αντιμετωπίζει τους φοιτητές και σπουδαστές ως πελάτες. Για αυτό και οι αντίστοιχοι δημοτικοί συνδυασμοί μας δεν είχαν συναινέσει, όταν γίνονταν η κατάτμηση ιδρυμάτων και επιστημονικών αντικειμένων και η διασπορά τους σε όλη την Ελλάδα, με ευθύνη των ίδιων κομμάτων, που σήμερα προσπαθούν δήθεν να συμμαζέψουν την κατάσταση.

Δεν συναινεί ούτε σήμερα, που οι λαϊκές οικογένειες καλούνται να πληρώσουν και πάλι τους σχεδιασμούς για το ΄΄Πανεπιστήμιο ΑΕ΄΄.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους σπουδαστές και τις οικογένειες τους, να δώσουν μάχη για :
  
-          να μην πεταχτεί εκτός σπουδών κανένας φοιτητής και σπουδαστής-να ολοκληρώσει τις σπουδές του απερίσπαστος στο τμήμα που εντάχθηκε- να μην υποχρεωθεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη για να τελειώσει τις σπουδές.

-          Καμιά απόλυση προσωπικού.

-          Προσλήψεις καθηγητών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας.

-  Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία στην υπηρεσία των     λαϊκών αναγκών.

-           Τη συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής.

                                                                          Αργοστόλι 7 Μάρτη 2013
                                                          
  Λαϊκή Συσπείρωση Κεφαλονιάς                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.