Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Διλινάτα: Το θέατρο του παραλόγου...‏‎


Τι γίνεται ωρέ παιδιά στο μεγάλο χωριό;
Από αποκλειστικές πληροφορίες μαθαίνουμε ότι θα κάνει πάταγο το νέο θεατρικό έργο με τίτλο: «Το άγαλμα, το συνεργείο καθαρισμού, και το περιπολικό».
Το σενάριο του έργου βασίζεται στις τοπικές παραδόσεις και στους απίθανους διαλόγους που νομίζεις ότι είναι βγαλμένοι από το βιβλίο του Ανδρέα Λασκαράτου: «Ιδού ο άνθρωπος».
Το σκηνικό θα έχει θέα το διαμάντι της Κεφαλονιάς το Αργοστόλι, όπως το κοιτάς από το Μνημείο των Πεσόντων του χωριού.
Από τις πρώτες σκηνές της πρόβας που μας διηγήθηκαν, ξεκαρδιστήκαμε στα γέλια καθώς οι άνθρωποι του νόμου και της τάξης είχαν σαστίσει όταν ο «αφέντης» τους φώναζε. arresto.. arresto δηλ. να συλλάβουν το συνεργείο καθαρισμού που...
απαρτιζόταν από νέα παιδιά του τοπικού συλλόγου, που εθελοντικά καθάριζαν τον χώρο και το άγαλμα.
Σε μια άλλη σκηνή του έργου ακόμη και οι προβολείς δεν άντεξαν και έπαθαν βραχυκύκλωμα όταν στο θεατρικό σανίδι βγαίνει κι άλλος ειδικός σύμβουλος και τους λέει: «Καλά κάνετε ωρέ παιδιά και καθαρίζετε, αλλά μη μπαίνετε και μέσα στα σπίτια μας .»
Και τότε ο επικεφαλής των νέων του συλλόγου που έκανε τον καθαρισμό, του απαντά με περίσσιο θάρρος. «Συγνώμη ωρέ, αλλά δεν ήξερα ότι το Μνημείο των Πεσόντων είναι και το σπίτι σου.».
Αυτές οι κωμικοτραγικές σκηνές διαδραματίζονται λοιπόν, σε ένα απόμακρο και ορεινό χωριό του Κέφαλου που κάποτε ήταν Κεφαλοχώρι.
Σκηνές και καταστάσεις παρόμοιες με το θεατρικό έργο και αργότερα ταινία με τίτλο: «Βαβυλωνία», όπου μεταφέρει, με κωμικό τρόπο, την ασυνεννοησία μεταξύ των χαρακτήρων η οποία δημιουργείται λόγω των τοπικών ιδιωμάτων και γλωσσών του καθενός.
Τι σύμπτωση όμως!
Να μη καταλαβαίνει ο τοπικός άρχοντας αν το εθελοντικό συνεργείο καθαριότητας έκανε τον καθαρισμό εκ προμελέτης ή κατόπιν αγνών προθέσεων για ένα ενωμένο δυνατό Μεγαλοχώρι.
Επειδή δεν καταλαβαίνει τίποτα απ ότι του λένε, διατάζει να συλληφθούν όλοι.
Βαβυλωνία. τελικά παντού!

Ο Πόντιος Δειλίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.