Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς: "Να πάρουν θέση οι πάντες για το Τραπεζάκι"



http://kefalonianews.gr/wp-content/uploads/2014/08/trapeza18-024.jpg 
Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ
Τραπεζάκι: Θα επιτρέψουμε να γίνουν βορά στο κέρδος τα πολιτιστικά, αρχαιολογικά και εκκλησιαστικά μνημεία της περιοχής;
Ανάμεσα στα αιτήματα που διεκδικεί η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς και ο λαός της περιοχής για το Τραπεζάκι, με προμετωπίδα το ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ - ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΙ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ, υπάρχει και το εξής:
«Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτιστικών, αρχαιολογικών και θρησκευτικών μνημείων της περιοχής».
Πράγματι, δίπλα στο φυσικό κάλος και την ελεύθερη πρόσβαση για το λαό στο λόφο και στην παραλία, η Επιτροπή Αγώνα αναδεικνύει την ανάγκη υπεράσπισης των πολιτιστικών, αρχαιολογικών και θρησκευτικών μνημείων, στα οποία δεσπόζουσα θέση έχει η εκκλησία της Παναγίας της Τραπεζοφόρας. Η ονομασία προέρχεται από την ομώνυμη εικόνα. Η λαογραφία και η ιστορία έχουν...
καταγράψει την οικοδόμηση της εκκλησίας (μοναστήρι) με κόπους και θυσίες συγχωριανών μας από το 1853. Οι χωριανοί τη μέρα του Αγίου Πνεύματος κατέβαιναν στο Τραπεζάκι και μετά τον εκκλησιασμό έκαναν το μπάνιο στη θάλασσα. Το έθιμο συνεχίζεται και σήμερα.
Στη μονή υπηρετήσαν μοναχοί (Νικόδημος, Μεθόδιος) και η μοναχή Σοφρωνία, που θάφτηκαν εκεί, ενώ την τελευταία καλόγρια έδιωξαν οι Γερμανοί και θάφτηκε στα Λουρδάτα. Οι Γερμανοί ναζί ανατίναξαν την εκκλησία, μαζί με το στάβλο και τα κελιά της, προκειμένου να υπηρετήσουν τα πολεμικά τους σχέδια αλλά και να τιμωρήσουν μία περιοχή με αξιοσημείωτη αντίσταση απέναντι στον καταχτητή. Η εκκλησία ξαναφτιάχτηκε με τη συνδρομή των κατοίκων αλλά και αποδήμων. Γκρεμίστηκε ξανά από το σεισμό του 1953 και ξανακτίστηκε (αρχή ανακατασκευής 1961).
Το 1965 το ΦΕΚ με το οποίο γινόταν αναγκαστική απαλλοτρίωση προς χάριν του ΕΟΤ, αναφέρεται στην έκταση των 68,5 στρεμμάτων, μαζί με τα «κτίσματα και παρακολουθήματα». Το 1980 οι κάτοικοι της περιοχής με τον αγώνα τους, με επικεφαλής τον τότε Πρόεδρο της Κοινότητας Δημήτρη Ποδηματά, απέτρεψαν την ιδιωτική χρήση της παραλίας από την εταιρία ΖΕΥΣ ΑΕ, στην οποία ο ΕΟΤ είχε πουλήσει το Τραπεζάκι. Η εταιρία αυτή όργωνε την ακτή προκειμένου να εμποδίσει την πρόσβαση των λουομένων με τροχοφόρα!! Η ίδια εταιρία είχε βάλει λουκέτο στην εκκλησία και είχε απαγορεύσει τη χρήση της, ενώ η επαναλειτουργία της έγινε αφού δρομολογήθηκε δικαστική προσφυγή σε βάρος της ΖΕΥΣ ΑΕ. Τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ, πρώην ΕΟΤ), που ιδρύθηκαν το 2011, εισήγαγαν τα 68,5 στρέμματα γης και 500 μέτρα παραλίας στο Τραπεζάκι, ως περιουσιακό τους στοιχείο στο χρηματιστήριο. Σήμερα η περιοχή αυτή πουλιέται από το ΤΑΙΠΕΔ ως «σχολάζουσα εδαφική έκταση μετά αιγιαλού».
Η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς θεωρεί ότι στο ζήτημα πρέπει να τοποθετηθούν οι πάντες (πολιτικές δυνάμεις, τοπική διοίκηση, συνδικαλιστικοί φορείς κλπ). Είναι φανερό ότι πρέπει να πάρει θέση και η τοπική μητρόπολη. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε ένας τέτοιος εκκλησιαστικός θησαυρός που επιβίωσε - αφού λαβώθηκε από τους καταχτητές και το σεισμό του ’53 - να ισοπεδωθεί για χάρη της καπιταλιστικής ανάπτυξης ή να γίνει μέρος της «μπίζνας». Δεν είναι δυνατόν τα μνήματα των μοναχών να γίνουν λεία στο όνομα του κέρδους. Και βεβαίως, αυτό ισχύει και για τα υπόλοιπα πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία που υπάρχουν εκεί.
Μουσάτα 19/08/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.