Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Εριξε «στάχτη στα μάτια» του ΠΑΣΟΚ, δεν δεσμεύτηκε για το μέλλον του ΟΑΕΔ

 «Φωτιές» στη συγκυβέρνηση άναψε το σχέδιο τεμαχισμού και διάλυσης του οργανισμού. Οι αλήθειες που κρύβει ο κ. Βρούτσης. 
oaed-programma

«Φωτιές» στη συγκυβέρνηση άναψε το σχέδιο τεμαχισμού και διάλυσης του οργανισμού. Οι αλήθειες που κρύβει ο κ. Βρούτσης.
Του Κώστα Τσάβαλου
Ταραχή και ένταση στη συγκυβέρνηση προκάλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για το σχέδιο «ξαφνικού θανάτου» του ΟΑΕΔ που έχει στα σκαριά το υπουργείο Εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από… καβγά με το ΠΑΣΟΚ, αναγκάστηκε να διαψεύσει το δημοσίευμα, χωρίς όμως να πει το παραμικρό για την «ταμπακέρα», περιοριζόμενος στο επικοινωνιακό πεδίο και μόνο, προκειμένου να ικανοποιήσει την απαίτηση του κυβερνητικού εταίρου. Στη...
δήλωσή του ο υπουργός Εργασίας δεν λέει το παραμικρό για την ουσία του δημοσιεύματος, ούτε φυσικά για τις πρόδρομες ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την πλήρη αποδυνάμωση του ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να προχωρήσει με μεγαλύτερη ευχέρεια το κυβερνητικό σχέδιο τεμαχισμού και διάλυσής του.
vroutshsΑντί ο κ. Βρούτσης να χαρακτηρίζει το δημοσίευμα «κατασκευασμένο σχέδιο παραπληροφόρησης το οποίο υπονομεύει την εθνική προσπάθεια στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης της ανεργίας», πρέπει να πει στους πολίτες την αλήθεια για το μέλλον του Οργανισμού. Σκοπίμως και για καθαρά επικοινωνιακούς και πολιτικούς λόγους, ο κ. υπουργός αποκρύπτει ότι:

• Η αναδιοργάνωση (έτσι έλεγαν και για την ΕΡΤ) του ΟΑΕΔ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της Ελλάδας και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί. Μάλιστα, τα σχετικά υπομνήματα από τις ομάδες εργασίας που έχουν αναλάβει να μελετήσουν και να υποβάλουν προτάσεις για το μέλλον του Οργανισμού αναμένονται εντός του φθινοπώρου φέτος.

• Ηδη ιδιωτικές Εταιρείες Προώθησης Προσωπικού έχουν αναλάβει την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων.

• Η «πρόβα» για τη συρρίκνωση του Οργανισμού ξεκινάει με την επικείμενη διάλυση των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ), υποτίθεται λόγω ανεπάρκειας.

• Ο αντίστοιχος… ΟΑΕΔ της Γερμανίας, ο οποίος παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες εδώ και αρκετό καιρό, εισηγείται εκ βάθρων αλλαγές στον Οργανισμό, θεωρώντας αποτυχημένο το σημερινό μοντέλο λειτουργίας του (υπήρχε και παλαιότερο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διάλυση του Οργανισμού και τη δημιουργία νέου).

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ισχυρίζεται ο υπουργός ότι: «το τελευταίο διάστημα ο ΟΑΕΔ ενισχύεται σημαντικά: αφενός μέσα από τη διαχείριση αυξημένων κοινοτικών πόρων για τη δημιουργία προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης και αφετέρου μέσα από την ισχυροποίηση και βελτίωση των δομών του στους κρίσιμους τομείς της επαγγελματικής κατάρτισης και μαθητείας», όταν το προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά, όπως καταγγέλλουν και τα σωματεία των εργαζομένων.

Η έκθεση του Ράιχενμπαχ

Αποκαλυπτικά για τα σχέδια σταδιακής διάλυσης του Οργανισμού και του διαμελισμού των υπηρεσιών του σε ιδιώτες και στο ΙΚΑ είναι και τα όσα αναφέρει σε σχετική έκθεσή της η γνωστή Task Force του κ. Ράιχενμπαχ. Υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «…άλλες δράσεις που έχουν δρομολογηθεί περιλαμβάνουν: διαδικασίες χαρτογράφησης και επανασχεδιασμού με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, αυτοματοποιημένη ανανέωση της κάρτας ανεργίας μέσω της δικτυακής πύλης, έναρξη διαφόρων συνεργασιών με εξωτερικούς οργανισμούς και κοινωνικούς εταίρους για την παροχή υπηρεσιών, ανάθεση σε περιφερειακές μονάδες της χαρτογράφησης και των χαρακτηριστικών των τοπικών αναγκών τους στην αγορά, αναθεωρήσεις και βελτιώσεις ηλεκτρονικής πύλης, καθώς και μια σειρά από πρωτοβουλίες και δραστηριότητες μαθητείας που αποσκοπούν στην υποστήριξη του αυξημένου φόρτου εργασίας του ΟΑΕΔ στον τομέα της μαθητείας».

Οσο λοιπόν το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να υποβαθμίσει το θέμα του ΟΑΕΔ, ο τεμαχισμός του Οργανισμού, που μπορεί να οδηγήσει έως και στην κατάργησή του, είναι προ των πυλών. Ουσιαστικά, επιδιώκεται να περάσει ο τομέας της καταβολής επιδομάτων στο ΙΚΑ (π.χ. επίδομα ανεργίας, μητρότητας κ.λπ.), ενώ το σκέλος των προγραμμάτων απασχόλησης να δοθεί σε ιδιώτες. Με τον τρόπο αυτό όμως, τα κονδύλια από την Ε.Ε. που θα διοχετεύονται στην Ελλάδα για τη στήριξη προγραμμάτων απασχόλησης θα καταλήγουν στα χέρια των ιδιωτών, οι οποίοι θα είναι και οι τελικοί αποδέκτες. Επίσης, εκτός από κοινοτικούς πόρους, οι ιδιώτες «καλοβλέπουν» και τα έσοδα που έχει ο Οργανισμός από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, που επίσης απευθύνονται για τη στήριξη των προγραμμάτων απασχόλησης.

Η άρνηση του διοικητή

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, αρνήθηκε να βγει στην τηλεόραση προκειμένου να διαψεύσει το δημοσίευμα, παρότι του ζητήθηκε από το υπουργείο Εργασίας. Οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό ζητούν από τον διοικητή του ΟΑΕΔ να αναφέρει ποιες είναι οι προτάσεις που κάνουν οι ομάδες εργασίας στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης.

Το ΠΑΣΟΚ, μετά την… παράσταση που έκανε στον υπουργό Εργασίας, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ξεκαθαρίζει ότι είναι πάγια θέση του, «αλλά και στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ. Η αντιμετώπιση της ανεργίας και η προστασία των ανέργων αποτελεί αρμοδιότητα και υποχρέωση του κράτους».

…………………………………………….

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

«Ο προωθούμενος από την κυβέρνηση ξαφνικός “θάνατος” του ΟΑΕΔ εξυπηρετεί ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα», τονίζει με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Στρατούλης, και καλεί τον υπουργό Εργασίας να απαντήσει άμεσα «εάν η κυβέρνηση και η τρόικα προετοιμάζουν τον ξαφνικό “θάνατο”, δηλαδή την κατάτμηση, τη διάλυση, την κατάργηση και την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ». Η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση διάλυση του ΟΑΕΔ και η μεταφορά της επιδότησης ανεργίας, και κατά συνέπεια των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών για την ανεργία στο ΙΚΑ -επισημαίνει ο κ. Στρατούλης- στοχεύει στην αρπαγή τους, για να στηριχτεί η καταρρέουσα λόγω των μνημονιακών κυβερνητικών πολιτικών οικονομική βάση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας. Επίσης, η μεταφορά σε ιδιώτες και η διαχείριση της κοινοτικής χρηματοδότησης των προγραμμάτων που στηρίζουν τις λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης εξυπηρετούν με προκλητικό τρόπο ιδιοτελείς στόχους μεγάλων κερδοσκοπικών οικονομικών συμφερόντων και θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση την ήδη πρωτοφανώς υψηλή ανεργία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί την κυβέρνηση, «ούτε να το σκέφτεται» να προχωρήσει σε ένα τέτοιο πολιτικό, αντικοινωνικό και αντεργατικό έγκλημα διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ, και μάλιστα σε μια περίοδο που, λόγω των βάρβαρων μνημονιακών πολιτικών της, έχει εκτινάξει την ανεργία σε ουράνια ύψη.

…………………………………………….

ΔΗΜΑΡ: ΠΡΑΞΗ ΑΚΡΑΙΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ

Τα σενάρια πώλησης του ΟΑΕΔ απαιτούν άμεσα διευκρινίσεις και διάψευση από την ελληνική κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, υπογραμμίζει από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ και προσθέτει: «Η ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ θα αποτελέσει μια πράξη ακραίου νεοφιλελευθερισμού, στην οποία η ΔΗΜΑΡ είναι κατηγορηματικά αντίθετη. Το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, η επιδοματική πολιτική, καθώς και οι πολιτικές απασχόλησης απαιτούν στρατηγικό σχεδιασμό και είναι ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας για ένα συντεταγμένο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.