Παρασκευή, 18 Απριλίου 2014

Νέο Μεσοπρόθεσμο: Στα επίπεδα του 2013 οι δαπάνες έως το 2018 - Πάγωμα μισθών και μονιμοποίηση χαρατσιών


Σε διεργασίες για την κατάρτιση του επόμενου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Σταθερότητας, το οποίο θα κρατήσει μέχρι και το 2018, βρίσκεται το υπουργείο οικονομικών.

Βασικός άξονας για την συγκρότησή του, χαρακτηρίζεται, το «μαχαίρι» στις δαπάνες των προϋπολογισμών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στα επίπεδα του 2013. Τα περιθώρια, έτσι και αλλιώς, είναι προσδιορισμένα ρητά από το αναθεωρημένο Μνημόνιο, το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (το πιθανότερο μετά το Πάσχα), και ορίζουν ότι «οι ελληνικές.....
αρχές έχουν δεσμευθεί να κλειδώσουν στο επίπεδο του 2013 τα ανώτατα όρια δαπανών -οροφές- στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας ως το 2018, καθώς και να αναλάβουν συμψηφιστικές δράσεις στην περίπτωση που υλοποιηθούν τυχόν πρόσθετες δικαστικές αποφάσεις που θα προκύψουν σχετικά με τα ειδικά μισθολόγια και τις εισφορές στα ακίνητα».

Στα πλαίσια αυτά είναι σαφές ότι:
Ακόμα και στην περίπτωση που δικαστικά να ακυρωθεί το χαράτσι της ΔΕΗ, θα πρέπει να ληφθούν διορθωτικά μέτρα ώστε να μην υπάρξουν απώλειες για το Δημόσιο. Το ίδιο ισχύει και για τις προσφυγές των ενστόλων κατά της απόφασης αναδρομικής περικοπής των μισθών τους το 2012.
Οι δαπάνες για μισθούς στο Δημόσιο παγώνουν ως το 2018 και αυξήσεις μπορεί να υπάρξουν μόνο σε δύο περιπτώσεις: είτε να μειωθεί κι άλλο ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων είτε να υπάρξουν αυξομειώσεις αποδοχών μέσα στον ίδιο κλάδο.

Είναι χαρακτηριστικά, τα όσα προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε ότι το φθινόπωρο θα υπάρξουν αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια, με κατεύθυνση να ενισχυθούν οι αποδοχές όλων όσοι βρίσκονται σε θέση ευθύνης στο Δημόσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.