Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου: Το μεγάλο στοίχημα! του Μάκη Φόρτε


Δύο τα κρίσιμα θέματα:
1ο. Nα είναι λειτουργικό το έργο που θα παραδοθεί !
2ο. Οι ασφυκτικές προθεσμίες του ΕΣΠΑ για το νέο έργο !
Ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα η σύμφωνη γνώμη του Περιφερειάρχη κ. Σπ. Σπύρου για την δημοπράτηση της β΄ φάσης του νέου Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου, συνολικού προϋπολογισμού 10.500.000 ευρώ.
Από την ημέρα που ανακοινώθηκε η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ (4/7/2013) χαιρέτησα τη σημαντική αυτή εξέλιξη για το Αργοστόλι και την Κεφαλονιά http://makisfortes.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html έστω και αν γίνεται με καθυστέρηση 10 χρόνων από τον σχεδιασμό και τη σύνταξη των σχετικών μελετών την περίοδο 2003 – 2004 (η μελέτη παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο θέατρο «ΚΕΦΑΛΟΣ» στις 15/12/2004) από τον Κεφαλονίτη μηχανικό.........
Γεράσιμο Μολφέτα και τους συνεργάτες του, με την όψη του πιστό αντίγραφο του προσεισμικού κτιρίου έτσι που να αποκαθίσταται η ιστορική μνήμη κάτι που έχει λείψει δυστυχώς από τα μετασεισμικά δημόσια κτίρια.

Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
Γιαυτό και η τύχη της κατασκευής του Δημοτικού Γηροκομείου καθορίζεται πλέον από το ασφυκτικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ που θέτουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ως δεδομένο για τις όποιες επιλογές υπάρξουν είναι ότι η β΄φάση αποκλείεται να τελειώσει, θέλοντας 31 μήνες για την ολοκλήρωσή του, μέχρι τις 31/12/2015 που τελειώνει το ΕΣΠΑ – στην καλλίτερη περίπτωση θα τελειώσει τέλη του 2017.
Οπότε και πρέπει να επιλυθούν δύο προβλήματα.
1ον . Θα είναι καταστροφικό λάθος να παραμείνουν κλειστά (όπως ακούγεται) τα πέντε κτίρια που σήμερα κατασκευάζονται για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί και η β΄ φάση.
2ον.Η β΄φάση (τα υπόλοιπα τέσσερα κτίρια της μελέτης) αν δεν τελειώσει με τη λήξη του ΕΣΠΑ μέχρι 31/12/2015 (το πιθανότερο) θα πληρωθεί από τον Δήμο σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Επομένως με τα δεδομένα που υπάρχουν η ενδεδειγμένη λύση είναι η β΄φάση να μεταφερθεί στο πρόγραμμα ΣΕΣ 2014 – 2020.

Τι μπορεί να γίνει με βάση τα παραπάνω;
Μία και μοναδική λύση υπάρχει για την αξιόπιστη ολοκλήρωση του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου.
Να καταστούν λειτουργικά με προσωρινή λύση τα πέντε κτίρια που σήμερα κατασκευάζονται και το έργο (α΄ φάση) να ενταχθείστο ΕΣΠΑ.
Τα υπόλοιπα τέσσερα κτίρια μαζί και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου (β΄φάση) να πάνε ως υποέργο της α΄ φάσης το οποίο και να χαρακτηριστεί «έργο γέφυρα» στη νέα προγραμματική περίοδο ΣΕΣ 2014 – 2020.

Είναι εφικτή η παραπάνω λύση;
Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν αποκλείεται από τις πρόσφατες οδηγίες του Υπουργείου για το κλείσιμο του ΕΣΠΑ και επί πλέον υπάρχει προηγούμενο με το έργο «Αναπαλαίωση τετραώροφου κτιρίου με ισόγειο και προσθήκη ορόφων στο κτίριο εξωτερικών ιατρείων του ψυχιατρικού νοσοκομείου Κέρκυρας».
Το έργο αυτό, όπως και το Γηροκομείο Αργοστολίου, κατασκευάζεται με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ (με μεγαλύτερο μάλιστα προϋπολογισμό από τη σύμβασή του) με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίουστις 9 Ιουλίου 2013.

Είναι προφανές λοιπόν ότι η ίδια διαδικασία θα μπορούσε να ακολουθηθεί και με το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου, με πολλαπλά οφέλη για όλους.
Ο Δήμος, εξασφαλίζει 100% την κατασκευή ολόκληρου του Γηροκομείου.
Το Γηροκομείο, ωφελείται το ποσόν των 2 εκατομμυρίων που θα έβαζε από τη Δωρεά Βεργωτή.
Το Ελληνικό κράτος, ωφελείται το ποσόν των 3 εκατομμυρίων που διαθέτει για την α΄ φάση από το ΠΔΕ και
Η Περιφέρεια, εξασφαλίζει άμεση απορρόφηση 2,5 εκατομμυρίων που μέχρι τώρα έχουν πληρωθεί στην κατασκευή της α΄ φάσης (ίσως και πολύ περισσότερα μέχρι τέλος του χρόνου) διορθώνοντας τους δείκτες απορρόφησης του ΕΣΠΑ και το πρόβλημα που υπάρχει με ένα έλλειμμα 1,5 εκατομμύριο τουλάχιστον από τις υποχρεώσεις της για απορρόφηση μέχρι 31/12/2013 οπότε και θα απολεστεί.

Ο Δήμαρχος, ο Πρόεδρος του Γηροκομείου και οι συνεργάτες τους,αλλά και ο Αντιπεριφερειάρχης, οφείλουν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα για την αξιόπιστη ολοκλήρωση του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου πείθοντας τον Περιφερειάρχη και την Διαχειριστική Αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.