Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΚΑΛΟΥΔΗΣ: ΘΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ ΕΝΑΣ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ ΕΦΥΓΕ ΝΕΟΣ


ΘΑΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΚΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΔΟΚΗΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΕΥΠΑΤΡΙΔΗ-ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΥ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ.
Έκπληξη και οδύνη γέμισε τις καρδιές μας  από τη θλιβερή είδηση του θανάτου του Θάνου Χρήστου. Σοκαριστήκαμε !
 Πάγωσε προσωρινά ο νούς μας ! Στέγνωσε η σκέψη μας !
 Έφυγε πρόωρα ένας σπουδαίος άνθρωπος. Ο Θάνος Χρήστου ήταν  πάνω απόλα άνθρωπος !
Έφυγε από κοντά μας, στα 53 του χρόνια, ο Θάνος Χρήστου, ιστορικός τέχνης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ο Θάνος υπήρξε η ψυχή της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Ευγενής, προσηνής, καλλιεργημένος, με βαθειά μόρφωση, με πολύ σπουδαίο επιστημονικό έργο και με αγάπη για τα Επτάνησα και τη Κέρκυρα ειδικότερα.
Ένας κυριολεκτικά ευπατρίδης των γραμμάτων, της τέχνης.
Ένας άνθρωπος που δεν θύμωσε ποτέ που δεν εκστόμισε ποτέ ύβρι για κανέναν, ποτέ !
Μολονότι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η ζωή του και η δράση του μοιραζόνταν με τη Κέρκυρα. Γνώστης και μυημένος εκ γενετής στην........
Επτανησιακή Παιδεία, ανεξάρτητα από τον τόπο γέννησής του !
Άλλωστε η ζωή απέδειξε ότι οι άνθρωποι με παιδεία και μόρφωση αγαπούν τα Επτάνησα του Διαφωτισμού και της προόδου, ενώ  άνθρωποι χωρίς παιδεία έχουν ρίζες στη βαρβαρότητα της ανατολής και κοιτούν ανατολικά!
 Ο Θάνος Χρήστου  μεταξύ των άλλων σπουδαίων επιτευγμάτων του:
Συνέγραψε το κεφάλαιο «Η Τέχνη στη Κέρκυρα» στο Βιβλίο της ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, που συνέγραψε (αφιλοκερδώς) η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή του Ιόνιου Πανεπιστήμιου Θόδωρο Παππά, το οποίο εξέδωσε ο  Δήμος Κερκυραίων, για να διδάσκεται στα Σχολεία και για να επιμορφωθεί ο λαός, έκδοση που έγινε ανάρπαστη και εξαντλήθηκε σε 3 μήνες.
Ήταν ο άνθρωπος που έστησε  ένα κόσμημα για τη πόλη της Κέρκυρας και έναν ναό για τον Επτανησιακό Πολιτισμό, τη Δημοτική Πινακοθήκη, αφού κάποιοι είχαμε καταλάβαμε το 1991 και το Ανατολικό Τμήμα των Ανακτόρων των Γεωργίου και Μιχαήλ !
Έφυγε ο Θάνος Χρήστου, και μάλιστα νέος.
 Έφυγε ένας,  πάνω από όλα,  άνθρωπος !
Είναι από τις περιπτώσεις που εδώ μένει κενό!
 Επειδή όμως η υγεία και η παιδεία είναι τα δύο  πρώτα αγαθά που πρέπει να εξασφαλίζει και να προστατεύει ένα κράτος !
 Επειδή ο καρκίνος θερίζει στη Κέρκυρα και σύμφωνα με δηλώσεις των γιατρών των νοσοκομείων της Αθήνας η Κέρκυρα είναι η πρώτη και με  πολύ μεγάλη διαφορά (αναλογικά με τον πληθυσμό της)  σε κρούσματα καρκίνων σε όλη την Ελλάδα !
  Επειδή πρόσφατα παρατηρήθηκαν 3 κρούσματα μέσα σε μία μικρή ολιγομελή επαγγελματική ομάδα, γεγονός ιδιαίτερα σοκαριστικό,
Επειδή υπήρχαν το 2002 έντονες εικασίες ότι ο αποδεδειγμένα μολυσμένος υδροφόρος ορίζοντας της Κέρκυρας και οι αεροψεκασμοί ίσως ήταν η αιτία αυτής της αρνητικής πρωτιάς, το 2002 όταν συζητούνταν το θέμα των αεροψεκασμών είχαμε ζητήσει να διασαφισθεί επιστημονικά αυτή η αρνητική πρωτιά  με τον μόνον εφικτό επιστημονικό τρόπο: Με μία επιδημιολογική έρευνα.
 Επειδή δεν μπορεί να βασιλεύει η αδιαφορία και η απραξία των βουλευτών, τους οποίους ο λαός πληρώνει πάρα πολύ ακριβά για να λύνουν προβλήματα και να μην είναι τουρίστες,
Ερωτώνται:
ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ (ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ) ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ  που ζήτησε  η  Δημοτική Αρχή Κέρκυρας από το 2002 ? Τι έχουν να μας πουν για τη μη προστασία της υγείας και της ζωής του λαού ?

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΚΑΛΟΥΔΗΣ
Δικηγόρος
Στον Άρειο Πάγο  & στο Συμβούλιο της Επικρατείας
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
Στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Αριστοτέλη Σίδερη 3 Τ.Κ. 49 100 – ΚΕΡΚΥΡΑ
Τηλ.: 26610 37627, fax: 2661 0 48517
e-mails:yorgoskaloudis@gmail.com,yorgoskaloudis@yahoo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.