Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Α. ΘΕΟΠΕΦΤΑΤΟΥ: ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΟΞΕΙΑΣ


19/03/2013
 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΘΕΜΑ: «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΗΣΟΥ ΟΞΕΙΑΣ»
Δημοσιεύματα θέλουν την κυβέρνηση να επιχειρεί την τουριστική αξιοποίηση και με δυναμικό τρόπο της Οξειάς και τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος Εχινάδων. Το σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων, με μεγαλύτερο νησί την Οξειά, εντάσσεται στο καθεστώς των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000, όπου επιτρέπονται έργα μόνον εφόσον εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Για οποιοδήποτε έργο θα πρέπει απαραιτήτως να εξασφαλίζονται αντισταθμιστικά μέτρα, ενώ θα πρέπει να έχει ενημερωθεί και η Ε.Ε. Για κάθε άλλη δραστηριότητα χρειάζεται περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η Οξειά προστατεύεται.....
επίσης από το Ν. 3208/2003, αφού έχει χαρακτηρισθεί τελεσίδικα (1989) από το Δασαρχείο ως δάσος πεύκης.

Το σύνολο των νησιών βρίσκεται στην Ειδική Ζώνη Προστασίας της Φύσης 4 με συγκεκριμένες χρήσεις όπως είναι η μελισσοκομία, η καλλιέργεια ελαιόδεντρων κ.α.. Ως εκ τούτου δε γίνεται να υπάρξει η «αξιοποίηση» για την οποία προορίζεται η Οξειά, αφού στην ΚΥΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων η μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική και παιδαγωγική αξία του νησιωτικού συμπλέγματος για την ίδρυση του Πάρκου. Επιπροσθέτως, όλη η περιοχή συγκαταλέγεται στον κατάλογο των ΖΕΠ για την Ορνιθοπανίδα και με το Ν. 3937/2011, έχει χαρακτηρισθεί ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης.

Επειδή ανάπτυξη δε σημαίνει το ξεπούλημα και την καταστροφή των νησιών μας, ενώ παράλληλα έχουμε ως καθήκον την προστασία του τόπου μας και τη διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου για τις μελλοντικές γενιές.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-        Ισχύουν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία φαίνεται να παρακάμπτεται όλη η σχετική νομοθεσία προκειμένου να αξιοποιηθεί τουριστικά και με δυναμικό τρόπο το νησί της Οξειάς και τα άλλα νησιά Εχινάδων ;
-        Πρόκειται να προχωρήσετε σε τροποποίηση της αριθ. 22306 (ΦΕΚ 477 Δ’/31-05-2006)ΚΥΑ ;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.