Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Βολές Σκυλλάκου κατά Παπαρήγα για τις συμμαχίες


Την κριτική που ασκείται προς την ηγεσία του ΚΚΕ για τη στάση που κράτησε στις τελευταίες εκλογές, από μέλη και στελέχη που συμμετέχουν στον προσυνεδριακό διάλογο, έρχεται να καταδείξει η παρέμβαση του πρώην βουλευτή Αντώνη Σκυλλάκου, που δημοσιεύτηκε χθες στον «Ριζοσπάστη».
«Κενό τακτικής»
Σε αυτήν ο κ. Σκυλλάκος διαπιστώνει «κενό τακτικής», καθώς επίσης «στενή πολιτική» στη θέση του ΚΚΕ για τις συμμαχίες και διατυπώνει τη διαφωνία του στα περί λαϊκής συμμαχίας που....
υιοθετήθηκαν στο 19ο Συνέδριο, προτάσσοντας την απόφαση για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου (ΑΑΔΜ), που διαμορφώθηκε με το 15ο Συνέδριο και η οποία έχει εγκαταλειφθεί από το ΚΚΕ.
Ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η εγκατάλειψη του ΑΑΔΜ οδηγεί στη στασιμότητα και στη συρρίκνωση και κάνει λόγο για «μοναχικό δρόμο» με πολλές δυσκολίες που ακολουθεί το κόμμα. «Αυτό που πρέπει να απορρίψουμε είναι μια "στενή πολιτική", που οδηγεί μαθηματικά στη στασιμότητα και στη συρρίκνωση. Μήπως εκεί δεν οφείλεται η απόσπαση ελάχιστων επιπλέον δυνάμεων στις εκλογές του περασμένου Μάη, σε συνθήκες μάλιστα τεράστιων ανακατατάξεων εις βάρος του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.; Δεν επηρέασε αυτή η πολιτική μας γραμμή που, σε συνδυασμό με την πόλωση στις εκλογές του Ιούνη, να έχουμε το γνωστό αποτέλεσμα;» διερωτάται ο πρώην βουλευτής στη γραπτή παρέμβασή του υπό τον τίτλο «Για την προσέγγιση στη σοσιαλιστική επανάσταση» και προσθέτει: «Κατά τη γνώμη μου, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης άλλοι θα έπρεπε να είναι οι δείκτες επιρροής του κόμματος. Και σε κάθε περίπτωση, θα έπρεπε να είναι ανοδικοί». Συμπληρώνει ότι για να σημειωθεί συσπείρωση ευρύτερων μαζών, πρέπει να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις που θίγονται ή καταστρέφονται από τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό και όσες επίσης υφίστανται την κρατική καταστολή.
Συνεργασία με άλλους
«Δεν είναι δυνατόν σε συνθήκες καπιταλισμού οι πλατιές λαϊκές μάζες να αποκτήσουν αντικαπιταλιστική συνείδηση και να συμφωνούν με το ΚΚΕ στη δικτατορία του προλεταριάτου. Γι' αυτό και προβάλαμε τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ», υπογραμμίζει.
Ο Αντώνης Σκυλλάκος ουσιαστικά διαφοροποιείται από τις θέσεις του Συνεδρίου και με τη διαπίστωση ότι η συνεργασία του ΚΚΕ με άλλα κόμματα «είναι θνησιγενής». Οπως γράφει, η συγκεκριμένη στρατηγική δεν λαμβάνει υπ' όψιν ιστορικές πτυχές του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος, και αναφέρεται συγκεκριμένα στη συνεργασία των Κ.Κ. με άλλα κόμματα, όπως π.χ. στις Λαϊκές Δημοκρατίες στην Ανατ. Ευρώπη. Αλλά και στη Χιλή, όπου οι κομμουνιστές συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις του Αλιέντε. «Η ήττα δεν οφειλόταν στο ότι από τη φύση της η συνεργασία ήταν θνησιγενής, αλλά γιατί ο Αλιέντε δεν πήρε τα κατάλληλα μέτρα για να περάσει στα χέρια της κυβέρνησης η πραγματική εξουσία. Ούτε το ΕΑΜ ήταν θνησιγενές από τη φύση του, αλλά ηττήθηκε από τα λάθη της ηγεσίας του», σημειώνει στην κριτική του και επισημαίνει: «Με τη Λαϊκή Συμμαχία δεν θα γίνει δυνατό να συγκεντρωθούν μαζικά άλλες δυνάμεις που έχουν χαμηλή πολιτική πείρα».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.