Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Κείμενο Θέσεων της Κίνησης ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ-ΔΡΑΣΗ για το Κλείσιμο του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων


Κείμενο Θέσεων
της Κίνησης ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ-ΔΡΑΣΗ
για το Κλείσιμο του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων

1. Η επιχειρούμενη μεταρρύθμιση / ανακάτεμα δεν έχει στόχο τη βελτίωση των σπουδών στη δημόσια εκπαίδευση. Έχει ως αποκλειστικό στόχο να υποβαθμίσει την παιδεία στην χώρα μας απαξιώνοντας τα Τ.Ε.Ι. και Α.Ε.Ι. και να οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση τους.

2. Η διεκδίκηση της τοπικής κοινωνίας, επομένως και της Κίνησης μας, δεν γίνεται για να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, αλλά για να υπάρξει ουσιαστική αναβάθμιση του επιπέδου λειτουργίας του ΤΕΙ και να καταπολεμηθούν παθογένειες του παρελθόντος και απειλές του παρόντος.

3. Η αποκέντρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρέπει να αποτελεί στόχο της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα. Η πολιτεία πρέπει να παρέχει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να λειτουργούν ουσιαστικά τα Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι τοπικές κοινωνίες να έχουν τη χαρά και το προνόμιο να φιλοξενούν πραγματικές επιστημονικές κοινότητες, που θα συνεισφέρουν τόσο στην πνευματική ζωή όσο και στην ανάπτυξη της κάθε περιφέρειας αξιοποιώντας την επιστημονική και τεχνική γνώση. Υπό αυτό το πρίσμα είναι καταστροφικό να πάει χαμένη η εξαιρετική προσπάθεια αναβάθμισης του ΤΕΙ, που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια με........
μεγάλη επιτυχία. Το κλείσιμο του Τ.Ε.Ι. επιχειρείται την στιγμή που είχε ανοίξει τις πόρτες του στην κοινωνία και η κοινωνία είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται τον πραγματικό του ρόλο.

4. Ο κίνδυνος να καταργηθούν οι Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί μας πρέπει να κάνει την τοπική κοινωνία να αναλογιστεί πόσο επιφανειακά και κοντόφθαλμα έχει διαχειριστεί το προνόμιο να τις φιλοξενεί. Οι αντιλήψεις ότι οι σχολές υπάρχουν για να χρηματοδοτείται η κάθε τοπική κοινωνία ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

5. Εξίσου κοντόφθαλμη, παλαιοκομματική, σκόπιμη κι επιφανειακή, παραμένει η αντίδραση όλων εκείνων που με τις επιλογές τους και τις παραλείψεις τους όλα αυτά τα χρόνια, οδήγησαν την κοινωνία και τον τόπο σε μαρασμό και τώρα δημοσιεύουν με ευκολία, τα «αγανακτισμένα» αναφιλητά τους. Το όψιμο ενδιαφέρον τους με τα προφανή κίνητρα, δεν μπορεί πια να εξιλεώσει τις ευθύνες τους και να μας ρίξει στάχτη στα μάτια. Οι πολίτες απαιτούν και διεκδικούν.

Όλοι μαζί πρέπει να διεκδικήσουμε την ουσιαστική αναβάθμιση των σχολών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που φιλοξενούνται στο νησί μας και παράλληλα να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας μαζί τους ώστε να γίνει πραγματικά γόνιμη και δημιουργική. Η Κίνηση Πολιτών ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ ΔΡΑΣΗ θα συνεχίσει να κινείται στην κατεύθυνση αυτή.

Απλά ψηφίσματα χωρίς έμπρακτη υποστήριξη και αγωνιστική δράση στο πλευρό των φοιτητών, των καθηγητών και της κοινωνίας, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, θα διαιωνίσουν το πρόβλημα και την κοροϊδία και θα καταδικάσουν το Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεφαλονιάς να αναλογιστεί το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί αυτή την κρίσιμη ώρα και να πράξει το καθήκον του. Εμείς ως πολίτες θα πράξουμε το δικό μας.
H Κίνηση Πολιτών ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ-ΔΡΑΣΗ,
καλεί τους πολίτες της Κεφαλονιάς, την σπουδαστική κι επιστημονική κοινότητα, ομάδες, φορείς και οργανώσεις στην ανοικτή συνέλευση στο Τ.Ε.Ι., σήμερα Κυριακή 3 Φεβρουαρίου, στις 6:30μ.μ.
Θα είμαστε όλοι εκεί!!!
===========================================================

Κίνηση ΔΙΑ-ΛΟΓΟΣ-ΔΡΑΣΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.