Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016

Επεισόδια στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης – Γαλιατσάτος: Ζητήσαμε διάλογο, εισπράξαμε ύβρεις

Συγκεντρωμένοι κάτοικοι απέτρεψαν την αυτοψία στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Προπηλακισμοί και λεκτικά επεισόδια. Σκληρή απάντηση Γαλιατσάτου για «αυγό του φιδιού» και «επαναστάτες των σκουπιδιών».
  Από τις 8.30 το πρωί της Τρίτης, κάτοικοι της Λευκίμμης συγκεντρώθηκαν στον Περιφερειακό και απέκλεισαν το δρόμο που οδηγεί στα Μεσοράχια, όπου η εγκατάσταση του ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας, εν αναμονή της –από ημέρες- εξαγγελθείσας αυτοψίας της ΠΙΝ στο χώρο.
Γύρω στις 10 το πρωί το κλιμάκιο υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος, η Αντιπεριφερειάρχης Νικολέττα Πανδή, περιφερειακοί σύμβουλοι αλλά και εκ μέρους του Δήμου Κέρκυρας ο....
αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σπύρος Ασπιώτης και ο αντιδήμαρχος Ν. Κέρκυρας Άρης Μπαλής μαζί με στελέχη του Συνδέσμου Καθαριότητας έφτασαν στο χώρο.
xyta galiatsatos

Ένταση
Ο Περιφερειάρχης προχώρησε προς τους συγκεντρωμένους αλλά δεν κατάφερε να συνομιλήσει μαζί τους, καθώς εξαρχής έδειξαν ότι δεν είχαν πρόθεση να συζητήσουν για το θέμα του ΧΥΤΑ. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Αλεύχιμον Μαρία Κοντομάρη, δεν υπάρχει λόγος για νέες έρευνες εφόσον υπάρχουν οι μελέτες που καταδεικνύουν την ακαταλληλότητα του χώρου για ΧΥΤΑ. Παρέπεμψε στη μελέτη του ΙΓΜΕ που αποδεικνύει, όπως είπε, ότι υπάρχει υδροφόρος ορίζοντας κάτω από το κύτταρο, αλλά και στην πρόδηλη άστοχη χωροθέτηση, εντός κατοικημένης και τουριστικής περιοχής, που περικλείεται από ποτάμια και αγνοεί στοιχειώδεις κανόνες.
Οι συγκεντρωμένοι, πάντως, δεν άφησαν κανένα περιθώριο διαλόγου, παρά το γεγονός ότι είχαν ανοικτή πρόσκληση να είναι παρόντες στην αυτοψία στο χώρο του ΧΥΤΑ, ενώ δεν έλειψαν και οι φραστικές εντάσεις...
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Περιφερειάρχης και το κλιμάκιο των υπηρεσιακών παραγόντων αποχώρησαν.

xyta galiatsatos1

Το αυγό του φιδιού και οι επαναστάτες των σκουπιδιών
Μετά από λίγη ώρα ο κ. Γαλιατσάτος έδωσε συνέντευξη τύπου, απαντώντας για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Λευκίμμη. Τόνισε ότι η εικόνα που παρουσιάστηκε στη σημερινή κινητοποίηση δεν έχει καμία σχέση με το δημοκρατικό λαό της Λευκίμμης, και έκανε λόγο για το αυγό του φιδιού που κρύβεται στο Αλεύχιμον και πρώην κρατικοδίαιτους που εμφανίζονται ως επαναστάτες των σκουπιδιών. Τόνισε δε ότι η ΠΙΝ πρόταξε διάλογο και εισέπραξε ύβρεις αλλά θα συνεχίσει και θα τιμήσει τις υποσχέσεις της.

xyta galiatsatos2

Τι είπε ο Περιφερειάρχης
Κύρια σημεία της συνέντευξης τύπου του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, μετά την επίσκεψη στη Λευκίμμη:
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προχώρησε σήμερα στη δεύτερη επίσκεψη των Υπηρεσιών της για έρευνα των συνθηκών της περιοχής ΧΥΤΑ Λευκίμμης, όπως είχε ανακοινωθεί ήδη δημόσια και δια του τύπου, και όπως είχε αναγγελθεί στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Επαναλαμβάνουμε αν και είναι ήδη γνωστό ότι οι ερευνητικές αυτές εργασίες των υπηρεσιών της Περιφέρειας γίνονται προκειμένου να αποκτήσει η ΠΙΝ πλήρη και καθαρή εικόνα επί των θεμάτων και αντιρρήσεων που έχουν εκφραστεί εγγράφως μέσα από τα κείμενα της Επιτροπής Πολιτών αλλά και δημοτικών συμβούλων της περιοχής.
Είναι επίσης γνωστό ότι έχουμε καλέσει όλους τους ενδιαφερόμενους να παραστούν σε όλες τις έρευνες, οι ίδιοι ή μέσω τεχνικών τους συμβούλων.

xyta galiatsatos4

Τι συναντήσαμε σήμερα επί τόπου:
• Την πλήρη άρνηση οποιουδήποτε διαλόγου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, δεν μπόρεσαν να αρθρώσουν σε καμία στιγμή, μια ολόκληρη πρόταση.
• Την παρεμπόδιση των υπηρεσιών να κάνουν τη δουλειά τους, όπως έχουν υποχρέωση και εντολή να πράξουν.
Προτάξαμε την συνεννόηση και το διάλογο, τη διαφάνεια και την επιστημονική τεκμηρίωση. Εισπράξαμε ύβρεις και προπηλακισμούς.
Είναι προφανές ότι αυτή η εξέλιξη, αυτή η εικόνα, δεν έχει σχέση, δεν μπορεί να έχει σχέση με το δημοκρατικό λαό της Λευκίμμης και της ευρύτερης περιοχής.
Είμαστε βέβαιοι ότι η Λευκίμμη δεν μπορεί να εκφράζεται ούτε από το αυγού του φιδιού που κρύβεται στο “Αλεύχιμον”, ούτε από καλοθρεμμένους πρώην κρατικοδίαιτους του πελατειακού κράτους της Δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζονται ως επαναστάτες των σκουπιδιών.
Σήμερα, ανάμεσα στους συγκεντρωμένους υπήρξαν συμπολίτες μας δημοκράτες και νουνεχείς, πρόθυμοι στο διάλογο και την συνεννόηση. Αλλά η φωνή τους καλύφθηκε από τις ύβρεις.

galiatsatos th2016

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια της συνεννόησης και της δημοκρατίας, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις, χωρίς προαπαιτούμενα .... Καλούμε τους φορείς και κατοίκους της περιοχής να απομονώσουν όλες τις αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Είναι ώρα οι υπεύθυνοι φορείς, οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης της περιοχής, να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Η Λευκίμμη στις σημερινές εικόνες και συμπεριφορές καταδικάζεται στην απομόνωση, τον συντηρητισμό και την υπανάπτυξη.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα τιμήσει τις υποσχέσεις της.
Έρευνα πρώτα, και στη συνέχεια συζήτηση με τους πολίτες και τους φορείς, με επιστημονικά και κοινωνικά συμπεράσματα.
Η υπόθεση ΧΥΤΑ Λευκίμμης, μόνο και μόνο τότε θα κριθεί, όταν είμαστε σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουμε, όταν όλα είναι ξεκάθαρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.