Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2015

Φάκελος ασφαλιστικό: Έρχεται... ευθεία ρήξη με τους δανειστές; Ποιες μειώσεις συντάξεων έχουν ήδη "κλειδώσει"- Τα τρία επικρατέστερα σενάρια της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για το ασφαλιστικό
- Πως θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να τηρήσει την "κόκκινη γραμμή" της μη περικοπής κύριων συντάξεων
- Δεδομένες οι περικοπές 8,5% μεσοσταθμικά στις επικουρικές συντάξεις και10% στα εφάπαξ
- Έρχεται και αύξηση 25% στα ασφάλιστρα του

ΟΓΑ - Προς το παρόν παραμένουν οι νέες παρακρατήσεις συν 2% στις κύριες συντάξεις και... 6% για τις επικουρικές συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
Στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης... που έρχεται σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους βρίσκεται το νέο ασφαλιστικό και φυσικά το μέλλον των κύριων συντάξεων. Και αυτό γιατί στις κύριες συντάξεις έχει επικεντρωθεί πλέον η σύγκρουση κυβέρνησης–δανειστών σε σχέση με το νέο ασφαλιστικό. 

Click4more: Συντάξεις: Περικοπές στις... πρόωρες συνταξιοδοτήσεις - Ποιοι χάνουν εισόδημα και ποιοι παίρνουν... πέναλτι

Οι περικοπές 8,5% μεσοσταθμικά στις επικουρικές συντάξεις,10% στα εφάπαξ, έως 30% στα μερίσματα του Δημοσίου και 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ αλλά και αύξησης 25% στα ασφάλιστρα του ΟΓΑ έχουν "κλειδώσει", ενώ για την ώρα παραμένουν οι νέες παρακρατήσεις συν 2% στις κύριες συντάξεις και 6% για τις επικουρικές συντάξεις υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του capital.gr, τα τρία σενάρια τα οποία βρίσκονται στο τραπέζι για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό συνδέονται με τη στάση που θα αποφασίσει να κρατήσει η κυβέρνηση γενικά προς τους δανειστές, αλλά και τη διέξοδο που θα συμφωνηθεί μαζί τους στη "θηλιά" του χρέους.
Τα τρία επικρατέστερα σενάρια

Τα σενάρια αυτά δεν αποκλείουν το ένα το άλλο, αλλά αντίθετα το ένα μπορεί να διαδεχτεί το άλλο κάτω από ορισμένες συνθήκες:

Σενάριο πρώτο: Μέχρι πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση επέμενε στη γραμμή της μη περικοπής των κύριων συντάξεων, της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών (αν μη τι άλλο υπέρ της επικουρικής ασφάλισης) και της πιθανής μονομερούς, δηλαδή, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών κατάθεσης του νομοσχεδίου για το νέο Ασφαλιστικό γύρω στις 30 Ιανουαρίου και μετά από 1-2 εβδομάδες η ψήφισή του. Αυτό αποτελεί σε γενικές γραμμές το 1ο σενάριο το οποίο ισοδυναμεί με... ευθεία ρήξη με τους δανειστές. 

Click4more: Συντάξεις: Σοκ σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ από τις προτάσεις των δανειστών

Σενάριο δεύτερο: Το νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζει να καταθέσει ακόμα και "μονομερώς" η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, ενδέχεται να μην ψηφιστεί στην καθιερωμένη χρονική διάρκεια (1-2 εβδομάδες), αλλά να παραμείνει στον "πάγο" μέχρι να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές γύρω από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Σύμφωνα με το 2ο σενάριο, το... plan B της κυβέρνησης είναι να δεχθεί μεν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με εκείνα που υπάρχουν σήμερα (πχ 60-65% έναντι 70%) –αν και όχι τόσο χαμηλά όσο προτείνουν οι δανειστές (50%), αλλά αυτά να μην ισχύσουν για τους νυν συνταξιούχους αλλά για εκείνους που θα λάβουν την σύνταξη τους το 2016-17.

Σενάριο τρίτο: Το 3ο σενάριο, προβλέπει πως η κυβέρνηση υποχωρεί μεν στις πιέσεις των δανειστών για περικοπές στους νυν συνταξιούχους και μάλιστα άμεσα, ακόμα και αναδρομικά από την 1.1.2016 –αν και αυτές οι μειώσεις δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο ζητούν οι θεσμοί- αλλά έχει κερδίσει δύο πράγματα. Θα έχει κερδίσει χρόνο για να στηρίξει αυτές τις περικοπές στο εσωτερικό πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο, αλλά ίσως ένα "αντάλλαγμα" που θα αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους , η οποία εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.