Τετάρτη, 20 Μαΐου 2015

Εθελοντικός καθαρισμός της παραλίας Μαϊστράτου απο σπουδαστές της ΑΕΝ - Η λίστα με τα απορρίμματα που συνέλεξαν (εικόνες)

Οι σπουδαστές του Δ' Εξαμήνου της σχολής Πλοιάρχων της ΑΕΝ Ιονίων Νήσων προέβησαν σε εθελοντικό καθαρισμό απορριμμάτων της παραλίας Μαιστράτου στο Αργοστόλι την Τρίτη 18 Μαΐου 2015 μαζί με την ιδρύτρια του drifrers project (http://driftersproject.net) Professor Pam Longobardi (Georgia State University, Atlanta, USA) και τα μέλη της ομάδας της Susan Knippenberg και Lauren Peterson.
Η κίνηση αυτή έλαβε χώρα με την ένθερμη υποστήριξη της Διοίκησης της ΑΕΝ, της Διεύθυνσης σπουδών καθώς και του...
συνόλου των σπουδαστών της σχολής.
Πριν τον εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας προηγήθηκε διάλεξη στις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας από την κ. Pam Longobardi σχετικά με τις βλαβερές επιπτώσεις των απορριμμάτων και ιδιαίτερα των πλαστικών στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Η προσπάθεια συνεχίζεται στο πλαίσιο της κίνησης «Plastic Free Kefalonia Island" η οποία είναι μια κοινή προσπάθεια του Drifters project και της CEO της Ένωσης για την Ρύπανση από Πλαστικά (Plastic Pollution Coalition) Ms Dianna Cohen (http://plasticpollutioncoalition.org).

Η κίνηση «Plastic free Island kefalonia» συνεχίζεται για δεύτερο έτος και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ιόνιου Κέντρου Πολιτισμού και Τεχνών της Κεφαλονιάς (http://www.ionionartscenter.gr)
Η ΑΕΝ Ιονίων Νήσων είναι έντονα ευαισθητοποιημένη σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του θαλάσσιου περιβάλλοντος μιας και συμμετέχει ως Core Group Member στο πρόγραμμα Vasco da Gama - Greening Maritime Transport (http://www.vasco-da-gama.eu/) , της Διάσκεψης των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (Conference of Peripheral Maritime Regions ή CPMR)- (http://www.crpm.org/).
Οι σπουδαστές του Δ' Εξαμήνου διδάσκονται το σχετικό για την προστασία του περιβάλλοντος μάθημα MARPOL και ο ρόλος τους σαν μελλοντικοί πλοίαρχοι θα είναι καθοριστικός για την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και την προώθηση της αειφόρου ναυτιλίας (sustainable shipping).
Μετά την συλλογή των απορριμμάτων επακολούθησε διαχωρισμός ώστε να εκτιμηθεί το είδος της ρύπανσης από τα απορρίμματα στις παραλίες του Αργοστολίου σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:
Plastic Count by Category
φελιζόλ (Polystyrene) = 69
Καλαμάκια από γλειφιτζούρια (Candy) = 5
Καλαμάκια = 87
Πλαστικά μπουκάλια νερού = 46
Πώματα μπουκαλιών = 41
Αναπτήρες = 5
Πλαστικές σακούλες και πλαστικές μεμβράνες = 173
Διάφορα υφάσματα πολυέστερ = 12
Πλαστικά ποτήρια καφέ με καπάκι (frappe to go) = 43
Πλαστικές σακούλες τροφίμων (Μεγάλες) = 5
Σχοινιά και δίχτυα = 80
Υλικά περιέλιξης τροφίμων = 120
Λάστιχα αυτοκινήτου = 1
Χτένες = 6
Παπούτσια = 2
Σχοινί απλώματος = 3
Σωληνάρια από κόλες = 2
Περιλαίμιο σκύλων = 1
Ηλεκτρικά βύσματα και ανταλλακτικά = 4
Κάλυκες φυσιγγίων = 1
Προφυλακτικά = 1
Ιατρικά απόβλητα = 3
Μπαταρίες = 3
Μπρελόκ = 1
Καλάμια ψαρέματος = 2
Διάφορα υλικά υψηλής πυκνότητα πολυαιθυλένιο (HDPE)= 50
Σύνολο = 766 αντικείμενα
 Περισσότερες φωτο κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.