Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ



Χρυσόστομος Μπούκας
Μέλος Αυτοοργάνωσης Πολιτών Κέρκυρας

Φέρτε πίσω τα κλεμμένα!
Τελευταία γίνονται κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Νοσοκομείου για τις τεράστιες ελλείψεις στις δομές της υγείας στον τόπο μας.
Παρόμοιες κινητοποιήσεις και μάλιστα πιο ισχυρές και ασφαλώς περισσότερο μαζικές με την συμμετοχή πολιτών, αλλά και φορέων και επικεφαλής της εκλεγμένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών, έγιναν και στο παρελθόν.
Ποιά ήταν τα αποτελέσματα;
Ικανοποίηση μερικών αιτημάτων και απαιτήσεων, με ημερομηνία λήξης (ελάχιστο προσωπικό με συμβάσεις 8-12 μηνών) για ένα δημόσιο σύστημα που ταλαιπωρείται στα όρια της “διασωληνωμένης επιβίωσης” του.
Επομένως πέρα από τις όποιες κινητοποιήσεις των εργαζομένων που ασφαλώς χρειάζονται και παίζουν το ρόλο τους, τι θα μπορούσε να διεκδικήσει η Κέρκυρα μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων της τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στην Αυτοδιοίκηση με την στήριξη και υποστήριξη επιστημονικών, κοινωνικών, εργατικών και επαγγελματικών φορέων;

Ασφαλώς η επαναλειτουργία της Υγειονομικής Περιφέρειας για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Είναι απολύτως προφανές σε όλους ότι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και ο έλεγχος του δημόσιου συστήματος υγείας έχει ασυγκρίτως καλύτερα αποτελέσματα, ακόμη και με τα ίδια οικονομικά δεδομένα, όταν γίνεται κοντά στον τόπο χρήσης του συστήματος.

Στο παρελθόν έγιναν μεγάλοι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες να κατακτηθεί το αυτονόητο: αποκεντρωμένη διοίκηση, έλεγχος λειτουργίας και διορθωτικές κινήσεις για βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας προς όφελος των πολιτών.

Σήμερα, σχεδιάζουν για την λειτουργία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας στο Νομό, αλλά και στην Περιφέρειά μας η Πάτρα και τα Ιωάννινα.

Θεωρώ σκόπιμο να συγχαρώ τους Πελοποννήσιους και τους Ηπειρώτες γιατί, στο μέτρο των σημερινών οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, βελτιώνουν τις συνθήκες των κατοίκων τους σε βάρος των κατοίκων της Περιφέρειάς μας.

Εξάλλου αυτό είναι πασιφανές: η Πελοπόννησος διαθέτει περισσότερα Νοσοκομεία από όσοι Νομοί υπάγονται στην Περιφέρειά της με την Πάτρα να διαθέτει δύο “ισχυρά” Νοσοκομεία (Άγιος Ανδρέας και Πανεπιστημιακό στο Ρίο), τα δε Ιωάννινα, δύο επίσης ”ισχυρά” Νοσοκομεία (Χατζηκώστα και Πανεπιστημιακό).

Ζητούμε σαν Κερκυραίοι να δοθούν στη δημοσιότητα οι Νοσοκομειακές κλίνες ανά 100.000 κατοίκους καθώς επίσης και ο αριθμός των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας (γιατροί και νοσηλευτές) στις Περιφέρειες που σήμερα διοικούνται υγειονομικά από Πάτρα και Ιωάννινα στις διοικητικές Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

Έχω τη σταθερή πεποίθηση ότι θα ντραπούμε για τους αντιπροσώπους μας, τους χθεσινούς και τους σημερινούς, γιατί μας κατάντησαν να είμαστε πολύ υποδεέστεροι στο κορυφαίο ζήτημα της υγείας.

Αν και υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα στην υγεία, αυτό δεν ισχύει για τους Ιόνιους Πολίτες.

Θεωρώ ότι πρέπει να καταγγελθεί ο κ. Υπουργός, όπως έπρεπε και οι προηγούμενοι, γιατί οι αποφάσεις τους οδηγούν σε αποτελέσματα που καταστρατηγούν το Σύνταγμα της πατρίδας μας. Ζητούμε τα αυτονόητα: ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους Έλληνες.

Διακινδυνεύω μία πρόβλεψη:

Στις ελάχιστες προσλήψεις που θα γίνουν, μέσα στα ασφυκτικά σημερινά οικονομικά πλαίσια, στην Κέρκυρα, αλλά και σε όλα τα Ιόνια νησιά, θα πετάξουν ένα κοκαλάκι για γλείψιμο.

Και μάλιστα όχι ορθολογικά κατανεμημένο, αλλά μετά υπόδειξη των κομισάριων του κυβερνώντος κόμματος.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, σκέφτεται να εκδώσει κανένα.. ψήφισμα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.