Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΕΞΩΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΑΠΟ ΟΙΚΙΕΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ



 
Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς
Ανακοίνωση
Είναι γνωστή η ιστορία με τα σπίτια του ιδρύματος Βαλλιάνου στις Κεραμειές, τα οποία φτιάχτηκαν μετά τους σεισμούς του 1953 προκειμένου να στεγάζονται δωρεάν οικογένειες εκπαιδευτικών από τα σχολεία της περιοχής. 
Στην πορεία, και με ευθύνη του ιδρύματος, τα σπίτια σταμάτησαν να συντηρούνται και επιπλέον επιβλήθηκε ενοίκιο. Μετά, λόγω της κακής κατάστασης στην οποία βρίσκονταν, έμειναν για αρκετό διάστημα ακατοίκητα, αφού δεν υπήρχαν αιτήσεις από εκπαιδευτικούς γι’ αυτά. Το ίδρυμα έκανε απόπειρες να τα νοικιάσει κανονικά σε τρίτους, για να έχει έσοδα, παραβλέποντας τη σχετική εντολή του κληροδότη. Στη συνέχεια, μετά από παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα Λειβαθούς, έγινε αποδεκτό το αίτημα στα τρία σπίτια να μείνουν άστεγες οικογένειες της περιοχής. Στην πορεία το ίδρυμα....
σε μια προσπάθεια να βάλει τις οικογένειες σε αντιπαράθεση μεταξύ τους και με το αιτιολογικό ότι τα σπίτια χρειάζονται για τη στέγαση κάποιων εκπαιδευτικών κάλεσε τις οικογένειες να τραβήξουν κλήρο (!!!) για το ποιος θα μείνει και ποιος θα φύγει. Σήμερα στα δύο από αυτά παραμένουν φτωχές οικογένειες που τους δόθηκε «περιθώριο» από τη διοίκηση του ιδρύματος να βρουν σπίτι μέχρι τον Αύγουστο για να μεταστεγαστούν. Η προθεσμία, για άγνωστο λόγο, επισπεύσθηκε μέχρι το τέλος Φλεβάρη. Οι οικογένειες αυτές δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για να βρουν κατάλυμα που να τους στεγάσει και, ως εκ τούτου, απειλούνται άμεσα με έξωση.
Η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς θεωρεί ότι δεν πρέπει καμία οικογένεια να βρεθεί στο δρόμο και προειδοποιεί ότι θα βρεθεί απέναντι σε όποια τέτοια επιχείρηση. Η κυβέρνηση, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Κεφαλονιάς και το ίδρυμα Βαλλιάνου έχουν ευθύνη προκειμένου να εξασφαλιστεί η μεταστέγαση των δύο οικογενειών σε σπίτια κατάλληλα και δωρεάν, έως ότου αποκτήσουν τη δυνατότητα να πληρώνουν κάποιο νοίκι.
Η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς επισημαίνει το γεγονός ότι αν και το ένα από τα τρία σπίτια είναι ήδη διαθέσιμο εντούτοις καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την επιδιόρθωσή του, ώστε να γίνει άμεσα κατοικήσιμο από κάποιον εκπαιδευτικό που έχει υποβάλλει σχετική αίτηση (σημ πλέον υπάρχουν τέτοιες αιτήσεις). Αυτό προκαλεί ερωτηματικά και για τη «βιασύνη» του ιδρύματος που, τελικά, αφορά όλα τα άλλα εκτός από το να στεγάσει τους εκπαιδευτικούς που επικαλείται. Οι ίδιοι οι αιτούντες εκπαιδευτικοί και οι οργανώσεις τους έχουν καταστήσει σαφές ότι δε δέχονται οι πραγματικές ανάγκες τους για στέγαση να γίνουν μοχλός που τελικά θα εξυπηρετήσει άλλες επιδιώξεις. Επιπλέον, για τους εκπαιδευτικούς θα μπορούσε άμεσα να διατεθεί και το ένα από τα σπίτια που μέχρι πρότινος στέγαζε υπηρεσίες του Δήμου, αφού και τα σπίτια αυτά ανήκουν στο ίδρυμα και προορίζονταν για εκπαιδευτικές ανάγκες. Σήμερα, δυστυχώς, λόγω Καλλικράτη, οι υπηρεσίες του δήμου που λειτουργούν στην περιοχή έχουν περιοριστεί δραματικά.
Όλοι και όλες σε ετοιμότητα:
Κανένας συμπολίτης μας στο δρόμο – κανένας άστεγος
Εργατικές κατοικίες – στέγαση δημοσίων υπαλλήλων κρατική ευθύνη
Όχι στα λίγα ψίχουλα και στην πολλή κοροϊδία για την ακραία φτώχεια

Η Επιτροπή Αγώνα Λειβαθούς σας καλεί στη σύσκεψη φορέων και κατοίκων που διοργανώνει την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στις 6.30 το απόγευμα στο λύκειο Κεραμειών για το παραπάνω θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.