Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Νέο ΣΟΚ για χιλιάδες ιδιοκτήτες από τον ΕΝΦΙΑ



Οδυνηρή έκπληξη για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων υπήρξε η ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή, από το σύστημα ΤΑΧΙΣ του Υπουργείου Οικονομικών, του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων ο νέος φόρος είναι πολλαπλάσιος εκείνου που πλήρωναν στο παρελθόν για τα ίδια ακίνητα.

Η καινοτομία του νέου φόρου βρίσκεται στο γεγονός...
ότι τώρα συνυπολογίζεται η αξία της γής ξεχωριστά από την αξία των σπιτιών και των κτιρίων και μάλιστα σε τιμές πολλαπλάσιες της πραγματικής τους αξίας.

Χαρακτηριστική της διαστροφικής αντίληψης του υπουργείου Οικονομικών για το νέο φόρο είναι η περίπτωση των αγροτών που διαθέτουν κτήματα μέσα σε οικισμούς.

Σε αυτή την περίπτωση η αξία της γης δεν υπολογίζεται ως αγρόκτημα αλλά ως οικόπεδο και μάλιστα σε τιμή που θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο με αυτή παραθαλάσσιων οικοπέδων σε εποχές πριν την κρίση.

Από το μεσημέρι της Παρασκευή η σύνταξη της εφημερίδας έγινε αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών, κυρίως από αγρότες και κτηματίες στα χωριά, που καλούνται να πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας τόσο υψηλό που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με την αξία πώλησης του ακινήτου τους σε πραγματικές τιμές της αγοράς.

“Θέλουν να μας πάρουν τις περιουσίας και να τις δώσουν στους ξένους” είναι το μόνιμο παράπονο των περισσότερων καθώς ομολογούν ότι δεν έχουν την δυνατότητα να ανταποκριθούν στο νέο εξοντωτικό αυτό φόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.