Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

ΑΝΔΡΕΑΣ Π. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ : Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ


Στο τόπο μας κανείς δε μπορεί να πει ότι δεν έχει σχέση με τον πρωτογενή τομέα. Η ευημερία ή συρρίκνωση του μας επηρεάζει όλους. Από τον έμπορο μέχρι το μηχανικό και από τον καταστηματάρχη μέχρι τον λαχειοπώλη. Αποτέλεσε και αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης των Νησιών μας σε βαθμό που καμία άλλη δραστηριότητα δε μπορεί καν να πλησιάσει.  Άρα τη στήριξη και αναβάθμιση του θα πρέπει να την επιθυμούν και να την επιδιώκουν όλοι. 
Είχα πάντα τριβή και επαφή με κόσμο και υπηρεσίες και....
ειδικά στον πρωτογενή τομέα.  Γνωρίζω τα προβλήματα  και έζησα από πρώτο χέρι τόσο τις στρεβλώσεις όσο και τις κατά καιρούς αλλαγές.
Πιστεύω ότι πέρα από την οικονομική κρίση που βιώνει όλη η χώρα προϋπήρξε και μια άλλη αλλαγή που επέφερε δραματική ανατροπή στα οικονομικά δεδομένα, του Νομού μας. Η εγκατάλειψη της καλλιέργειας του αμπελιού, του ελαιοδέντρου, της φακής, του μπιζελιού, του αρακά, κλπ δυστυχώς δεν συνοδεύτηκε στην μεγάλη πλειοψηφία από στροφή σε νέες δυναμικές καλλιέργειες, ή στην κτηνοτροφία, τομείς στους οποίους ο Νομός μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Την απότομη απώλεια σημαντικών εισοδημάτων, ένιωσαν τόσο οι παραγωγοί όσο και η τοπική κοινωνία.
Αυτό που χρειάζονται θεωρώ τόσο οι εν ενεργεία αγροκτηνοτρόφοι όσο και αυτοί που τώρα ξεκινάνε είναι στήριξη στις δυσκολίες και τα προβλήματα που θα προκύψουν ειδικά στις νέες καλλιέργειες, στο τι, πότε και πώς να καλλιεργήσουν, ταχύτητα στην εξυπηρέτηση, ενημέρωση και όχι ανούσια εμπόδια, παράλογη γραφειοκρατία και γενικές υποσχέσεις χωρίς νόημα. 
Το καλλιεργητικό πλάνο της Περιφέρειας αποτελεί ένα βήμα ως προς την κατεύθυνση της καθοδήγησης ενώ το ηλεκτρονικό καλάθι προϊόντων μπορεί να αποτελέσει, αν στηριχθεί από τους ίδιους τους αγρότες, ένα εργαλείο εμπορίας και προώθησης της παραγωγής τους και στο εξωτερικό.
Η Περιφέρεια οφείλει να εστιάσει στην στήριξη της ίδιας της παραγωγής αυτής καθ’ αυτής. Δεν νοείτε να λέμε από τη μία ότι θέλουμε την στήριξη των κτηνοτροφικών μονάδων, διότι ο Νομός μας έχει όλα τα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της, και από την άλλη να βρίσκονται σε αδράνεια τα σφαγεία και να πρέπει ο κτηνοτρόφος να συνεχίζει να σφάζει παράνομα κάτω από το δέντρο. Δεν νοείτε σήμερα να μην ηλεκτροδοτούνται όλες οι ντόπιες κτηνοτροφικές μονάδες και να στερούνται λόγω γραφειοκρατίας  οικοδομικές άδειες.  
Πρέπει η στρατηγική και οι ενέργειες της Περιφέρειας να προσανατολιστούν σωστά ώστε να υπάρξει στήριξη της πραγματικής παραγωγής. Και από την άλλη να υπάρξουν ουσιαστικές ενέργειες στήριξης πρωτοβουλιών τρίτων ως προς τον αγροκτηνοτροφικό  τομέα όπως του Ε.Α.Σ. Κεφαλονιάς & Ιθάκης που έρχεται να δώσει κάτι το καινούριο με την τυποποίηση του ντόπιου ελαιολάδου, την παρασκευή κτηνοτροφών και την μάζωξη του ντόπιου γάλακτος.
Οι εποχές με τις μαγικές λύσεις και τους σωτήρες έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Η Περιφέρεια οφείλει να ενισχύσει δυναμικά ώστε να μείνει ζωντανός ο ντόπιος γεωργικός, κτηνοτροφικός, μελισσοκομικός και αλιευτικός τομέας κάνοντας την ανάπτυξη του τουρισμού μας ακόμη μεγαλύτερη και πιο αποδοτική.                                         
                                                                   Ανδρέας Καλαφάτης
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεφαλονιάς
Με τον συνδιασμό ΑΝ.Α.Σ.Α.
Πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Και μέλλος του Δ.Σ του ΣΕΚ - ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.