Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΕΛΜΕ-ΚΙ: Να αποσυρθεί - η τράπεζα θεμάτων - η σφαγή των αμνών!!!


ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τράπεζα θεμάτων:
Μηχανισμός για την απομάκρυνση χιλιάδων παιδιών από το σχολείο
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της τράπεζας θεμάτων, που άνοιξε λίγο πριν τις εξετάσεις για την Α΄ Λυκείου, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του σωματείου μας για την κυβερνητική στόχευση. Η ένταση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση, η απομάκρυνση χιλιάδων παιδιών από το σχολείο στην μαθητεία σαν τσάμπα εργατικό δυναμικό από τα δεκατέσσερα χρόνια τους, η προώθηση της κατεύθυνσης της ΕΕ για κατηγοριοποίηση σχολείων και η ενίσχυση της παραπαιδείας και της ιδιωτικής παιδείας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος με την εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων και συνολικά του λεγόμενου νέου σχολείου. Επιπλέον, πολλά ζητήματα ανοίγουν στην εκπαιδευτική και επιστημονική κοινότητα σχετικά με το εάν υπήρξε μέθοδος για...
τη συλλογή των ερωτήσεων και τον τρόπο ταξινόμησης των θεμάτων, σχετικά με το βαθμό δυσκολίας, τη σαφήνεια στη διατύπωση, το εύρος της ύλης στην οποία αναζητούνται οι λύσεις, ακόμη και για το τεχνικό κομμάτι εφαρμογής της τράπεζας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας επιμένει σε εξέταση στη διδακτέα ύλη ακόμη κι όταν ήταν χιλιάδες οι ώρες που χάθηκαν λόγω καθυστέρησης προσλήψεων εκπαιδευτικών, ενώ υπάρχουν και κενά που παραμένουν μέχρι σήμερα (πχ Γερμανικά στην Α΄ Λυκείου Πάστρας).
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι η κυβέρνηση προκαλεί όταν ισχυρίζεται ότι με τον τρόπο αυτό βελτιώνει και εξορθολογίζει το εκπαιδευτικό σύστημα, ότι διασφαλίζει την αξιοκρατία. Άλλωστε κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος οι ισχυρισμοί της ότι θα χτυπηθεί η παραπαιδεία, αφού τα συγκροτήματα των φροντιστηρίων ανεβάζουν το τζίρο τους ραγδαία και παρεμβαίνουν ανοιχτά στη διαμόρφωση των θεμάτων. Η κυβερνητική εμμονή για εφαρμογή με κάθε τρόπο της τράπεζας θεμάτων, χωρίς καν στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη να λαμβάνονται υπόψη οι σεισμοί, αποδεικνύει ότι ο στόχος των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και η προσαρμογή του σχολείου στις απαιτήσεις της αγοράς, είναι αδιαπραγμάτευτα για κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει την τράπεζα θεμάτων και την κατάργηση συνολικά της νομοθεσίας για το νέο σχολείο. Οι διαδικασίες ελέγχου της εμπέδωσης βασικών γνώσεων σε δημοτικό – γυμνάσιο – λύκειο πρέπει να είναι στην αποκλειστική ευθύνη της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών, να αποτελούν στοιχείο της παιδαγωγικής πράξης και να μην είναι κρησάρα ταξικών επιλογών.
Αργοστόλι 28/05/2014
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης
Γαλιατσάτος Νικόλας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.