Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΚΕΡΚΥΡΑ: Η ΕΝΑΚ ΓΙΑ ΕΡΗΜΙΤΗ - "ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ"


Να μπούμε στην ουσία και να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Εάν η Κέρκυρα χρειάζεται επενδύσεις, σίγουρα η "επένδυση" στο οικοσύστημα της περιοχής του Ερημίτη (και όχι μόνο εκεί) είναι επένδυση θυσίας, μια αντί - οικονομική επένδυση καταστροφής για την Κέρκυρα και τον εναπομείναντα πλούτο της. Με κριτήρια πολιτικά - οικονομικά και κοινωνικά έρχεται και ξαναέρχεται επίμονα στο προσκήνιο το ζήτημα της λεγόμενης "ανάπτυξης". Τι είδους, για ποιους, τι πραγματικότητα διαμορφώνει στο παρών και στο μέλλον. Είναι φανερό πως το εγχώριο μπλοκ εξουσίας, σε κάθε εκδοχή του, αλλά και το τοπικό επίσης, αδυνατούν να υπερβούν εαυτούς, αδυνατούν να σχεδιάσουν η να στηρίξουν οτιδήποτε διαφορετικό απο το μοντέλο της εξάρτησης - ξεπουλημάτων στους "διεθνείς επενδυτές", παραχώρησης - λεηλάτησης του φυσικού πλούτου της χώρας - στήριξης της κερδοφορίας των... μεγάλων συμφερόντων. Το μοντέλο δηλαδή της εξάρτησης απο ΗΠΑ - ΔΝΤ - ΕΕ και το διεθνές κύκλωμα εξουσίας των πολυεθνικών. Είναι φανερό, πως για όλους αυτούς που στηρίζουν και αναπαράγουν το σύστημα, η δομική κρίση (του μοντέλου) που έχει προκαλέσει και εδραιώσει στην Κέρκυρα η συνολική πολιτική και οι επιλογές τους, δεν πρόκειται να τους σταματήσει απο την συνέχεια στην ίδια κατεύθυνση. Αυτή και μόνο αυτή την κατεύθυνση υπηρετούν.
Βασική θέση και πολιτική της ΕΝΑΚ, πρόταση διεκδίκησης και αγώνα προς τον λαό και το τοπικό μαζικό κίνημα είναι πως η Κέρκυρα έχει άμεση ανάγκη ριζικής ανατροπής του οικονομικού - κοινωνικού μοντέλου που - εδώ και πολύ καιρό - έχει πλήρως εδραιωθεί και που χρόνο τον χρόνο αναδεικνύει τα αδιέξοδα και την σαπίλα του. Χρειάζεται ριζικά διαφορετική αντίληψη, ιεράρχηση προτεραιοτήτων, πολιτικών μέτρων. Και φυσικά η Κέρκυρα χρειάζεται επενδύσεις. Όχι όμως σαν τις "επενδύσεις" ξεπουλήματος και καταστροφής στον Ερημίτη και αλλού. Χρειάζεται σοβαρές και σχεδιασμένες επενδύσεις στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, στις εκπαιδευτικές - αθλητικές - πολιτιστικές δομές, στη συντήρηση - ανάδειξη μνημείων, στην υγεία - πρόνοια - ποιότητα ζωής, στο οδικό δίκτυο, στον ηλεκτροφωτισμό, στην προστασία του φυσικού πλούτου, στην διαχείριση των απορριμμάτων με βάση σύγχρονες τεχνολογίες, στην εργασία και την εξέλιξη των δημόσιων κοινωφελών υπηρεσιών, όπως και πολλά άλλα. Χρειάζεται ριζικά διαφορετική τουριστική πολιτική. Η Κέρκυρα χρειάζεται ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο, με ουσιαστικό ρόλο των ντόπιων παραγωγικών της δυνάμεων. Η Κέρκυρα δεν χρειάζεται να ξεπουλήσει ούτε τον Ερημίτη, ούτε οτιδήποτε άλλο. Τέτοιου είδους επενδύσεις έγιναν στην Κέρκυρα, πριν την χούντα, με την χούντα και αργότερα.. 
Όταν το γεωτρύπανο του ΤΑΙΠΕΔ και της κυβέρνησης έμπαιναν βιαστικά στον Ερημίτη, με τις σχετικές τοπικές άδειες στην τσέπη, ασφαλώς είχαν τους λόγους τους.. Και η περιορισμένης μαζικότητας κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής (οι πολιτευτές των εκλογών πλειοψήφησαν εκεί) σίγουρα έχει και αυτή κάποιες ερμηνείες. Δεν θα σταθούμε εκεί. Από τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας (Καπαρέλι) μέχρι τώρα, έχει κυλήσει νερό στο αυλάκι. Για την ΕΝΑΚ ήταν και είναι ξεκάθαρο πως η πανέμορφη ΒΑ περιοχή της Κέρκυρας αποτελεί τόπο "υψηλού ενδιαφέροντος" και ποικίλων στοχεύσεων και πως θα συνεχίσει να αποτελεί. Έτσι, αυτό που έρχεται και ξανά έρχεται στο προσκήνιο, σε κάθε ευκαιρία και περίπτωση, είναι το ουσιαστικό πολιτικό - οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα της οργάνωσης και λειτουργίας των δομών του τόπου μας, επί μέρους και συνολικά. Του προσανατολισμού, του μέλλοντος - και - μαζί, σαν βασικού συστατικού, της ζωής του ανθρώπινου δυναμικού της, εργαζομένων - ανέργων κλπ, που χειροτερεύει δραματικά και οδηγείται σε συνθήκες καθεστώτος μόνιμης εξαθλίωσης. 
Στην πολιτική θέση της ΕΝΑΚ, το θέμα του Ερημίτη τίθεται αναπόφευκτα ευρύτερα. Αφορά το "τοπικό μοντέλο" και μαζί, άρρηκτα συνδεδεμένο, το πρόβλημα των συνθηκών έντασης της εθνικής εξάρτησης και της λαικής εκμετάλλευσης - εξαθλίωσης που ενισχύεται στην χώρα μας και κυριαρχεί. Ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα - "επένδυση" στον Ερημίτη έρχεται να συνδεθεί με το γενικότερο αγώνα και το γενικότερο πρόβλημα της χώρας μας. Και στην περίοδο που έρχεται θα διαφανούν πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.