Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Η ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΤΗ - ΑΠΡΙΛΗ


Αυτή η λίστα γράφτηκε στο νέο μας σχολείο, εκεί όπου βρισκόταν και παλαιότερα το 3ο Γυμνάσιο. Του κύκλου τα γυρίσματα… Απολαμβάνουμε, λοιπόν, πια τη φύση – ένα προαύλιο με δένδρα και λουλούδια, δίπλα μας ο κήπος του Νάπιερ, απέναντι το πάρκο με την παιδική χαρά! Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αρμόδιοι πρέπει να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Ευελπιστούμε ότι θα ανεγερθούν σχολεία γερά, όμορφα, που θα ικανοποιούν όλες τις πτυχές της παιδαγωγικής διαδικασίας και όλες τις ανάγκες της εκπαίδευσης.
   Και μια και μιλάμε για την εκπαίδευση, τι θαυμάσια διαφήμιση είναι αυτή που προβάλλεται στη μικρή οθόνη: ένας έφηβος που του αρέσει να καταπιάνεται με επισκευές δηλώνει ευτυχής, γιατί, μπορεί οι γονείς του να θέλουν να σπουδάσει γιατρός ή δικηγόρος, αλλά η νέα εθνική εκπαιδευτική πολιτική εξασφαλίζει στους νέους μια άρτια επαγγελματική κατάρτιση. Σε λύκεια όπου θα αξιοποιούνται οι κλίσεις των μαθητών, θα ανιχνεύονται οι δεξιότητές τους, ώστε ως ικανότατοι επαγγελματίες να βγαίνουν στην αγορά. Όταν την είδαμε τη διαφήμιση αυτή σκεφτήκαμε προς στιγμήν μήπως ζούμε ομαδική παράκρουση και έχουμε προσφάτως.......
μετακομίσει σε κάποια άλλη χώρα, Φινλανδία για παράδειγμα. Την αίσθηση αυτή του «ποιος είμαι και πού βρίσκομαι» ήρθε να ενισχύσει και το γεγονός της θεαματικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και της σωρείας των ξένων επενδυτών που σπεύδουν να εμπιστευτούν ποσά στην αξιόπιστη οικονομία μας! Μωρέ τι συμβαίνει; Εμείς είμαστε οι κακόβουλοι, οι καχύποπτοι, οι αχάριστοι; Όλα γύρω μας είναι αγγελικά πλασμένα! Και εμείς που νομίζουμε ότι το νέο εξεταστικό σύστημα στα λύκεια δεν είναι παρά γόνος του οικονομικού δαρβινισμού, μια και τα παιδιά των μη προνομιούχων θα αναγκαστούν να το εγκαταλείψουν, έχουμε άδικο;
Εμείς, οι μαθητές, που από πρώτο χέρι βιώνουμε την προγραμματισμένη καταδίκη μας μ΄ ένα εκπαιδευτικό σύστημα εξεταστικοκεντρικό, είμαστε ανόητοι;
Ναι, και ευτυχώς που έχουμε τα αμερόληπτα και αχρωμάτιστα δελτία ειδήσεων καθώς και τις διαφημίσεις κοινωνικού χαρακτήρα να μας ανοίγουν τα μάτια.
Ζούμε σε μια χώρα όπου ιλιγγιωδώς ανακάμπτει – όλος τυχαίως λίγο πριν τις εκλογές – που οι κατέχοντες θώκους τρέχουν με απαράμιλλη έγνοια, στοργή και τρυφερότητα να πατάξουν κάθε τι το κακό. Ελπίζουμε να πατάξουν και την αισχρή αυτή ομάδα των εκπαιδευτικών που είναι υπεύθυνη για όλα τα δεινά. Αυτοί αποκλειστικά ευθύνονται για τις επιδόσεις μας (μόνο αν είναι χαμηλές…), είναι ανίκανοι, αδιάφοροι και το χειρότερο: σκεπτόμενοι.
Αυτοί μας έκαναν και εμάς να είμαστε δύσπιστοι και να νομίζουμε ότι η «παιδεία» που μας παρέχει το σχολείο εμπνέεται από τις αρχές της ιεραρχίας και του ανταγωνισμού. Ακούστε κάτι που αυτοί οι επικίνδυνοι καθηγητές μας μας έμαθαν: στις 23 Ιούλη 1928, ο Ε. Βενιζέλος σε προεκλογική του ομιλία στη Θεσσαλονίκη είπε ότι η κλασική εκπαίδευση πρέπει να περιοριστεί στους εκλεκτούς:«Εις τους εκλεκτούς κατατάσσω όλους εκείνους οίτινες προερχόμενοι έστω και των κατωτέρων τάξεων …» Οποία μεγαλοψυχία !... Οι μη εκλεκτοί ας μάθουν μια τέχνη… («Η διαφθορά της εξουσίας», Κ. Σιμόπουλος). Μήπως ξαναγυρίζουμε ολοταχώς σ΄ εκείνες τις εποχές; Στους δύσπιστους και στους υποψιασμένους είναι αφιερωμένη λοιπόν η

ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΤΗ ΑΠΡΙΛΗ
ΒΙΒΛΙΑ

 «Ανθρωποκυνηγητό – Ιστορία και φιλοσοφία της κυνηγετικής εξουσίας» συγγρ. Gregoire Chamayou, εκδ. Αλλότροπο: το βιβλίο πραγματεύεται την καταδίωξη ανθρώπων, από τους είλωτες στην αρχαία Σπάρτη έως τους παράνομους μετανάστες στην χώρα μας.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
«ΑΧΑΡΝΕΙΣ» Παλιός καλός Σαββόπουλος. 
ΤΑΙΝΙΑ
«Το κυνήγι» του Τόμας Βίντεμπεργκ.
Παίζουν: Μαντς Μίκελσεν, Τόμας Μπο Λάρσεν, Ανίκα Βέντερκοπ
ΕΙΠΑΝ
Ο Οδυσσέας Ελύτης στο έργο του «Μαρία Νεφέλη», σελ. 108 «Όταν ακούς ‘τάξη’ ανθρώπινο κρέας μυρίζει»…
ΠΡΟΣΩΠΑ
Από τα παραλειπόμενα της ιστορίας: Ρώτησαν τον Κάτωνα τον Πρεσβύτερο γιατί δεν τον τίμησε η πολιτεία με ανδριάντα, όπως τόσους άλλους Ρωμαίους. Απάντησε: «Μάλλον γαρ βούλομαι ζητείσθαι διά τι μου ανδριάς ου κείται ή δια τι κείται» μεταφρ. «Προτιμώ να ρωτούν οι άνθρωποι γιατί δε μου έστησαν ανδριάντα, παρά γιατί μου έστησαν … (Πλούταρχος, Μάρκος Κάτων, 19).
ΠΟΙΗΜΑ
«Πρέβεζα» Περπατώντας αργά στην προκυμαία υπάρχω λες, και ύστερα δεν υπάρχεις, φτάνει το πλοίο, υψωμένη η σημαία, ίσως έρχεται ο κύριος Νομάρχης … (στ. Κ. Καρυωτάκης – μουσ. Γιάννης Γλέζος)

                                                                Το όπλο παρά πόδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.