Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016

Σκληρή καταγγελία αιρετών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της ΕΝΠΕ για πραξικοπηματική παρέμβαση - Κόντρα Δούρου Θ. Γαλιατσάτου (!)

Για αντιδημοκρατική συμπεριφορά και μεθοδευμένη ενέργεια, καταγγέλλει την πλειοψηφία του Δ.Σ της ΕΝ.ΠΕ, η Αριστερή παράταξη Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία, με επικεφαλής τη Ρένα Δούρου, με δελτίο τύπου το οποίο έδωσε στην δημοσιοτητα, για τον «αυθαίρετο» ορισμό τριών νέων εκπροσώπων στην Επιτροπή αναθεώρησης του Καλλικράτη.
Ως τακτικά μέλη της Επιτροπής Υπουργείου Εσωτερικών ορίστηκαν, με πρόταση της πλειοψηφίας, οι περιφερειάρχες... Θ. Γαλιατσάτος (Ιονίων Νήσων), Απ. Κατσιφάρας (Δυτικής Ελλάδας), και Π. Τατούλης (Πελοποννήσου).
Ωστόσο, πολλοί σχολιάζουν ότι η πραξικοπηματική ενέργεια της πλειοψηφίας του Δ.Σ της ΕΝΠΕ δεν θα είχε πετύχει, αν δεν είχε την βοήθεια του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Γαλιατσάτου, ο οποίος αν και ανήκει στην Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία της οποίας επικεφαλής είναι η Ρένα Δούρου, απεδέχθη την πρόταση της πλειοψηφίας για την συμμετοχή του στην Επιτροπή, αγνοώντας την θέση της παράταξης του.
Η Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία σε ανακοινωσή της υπογραμμίζει ότι η απόφαση της ΕΝ.ΠΕ ανατρέπει προηγούμενη απόφαση που αφορά τον ορισμό εκπροσώπων του στην Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών με αποτέλεσμα: «Να ακυρώνουν τον θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο του ΔΣ ως συλλογικού εκλεγμένου οργάνου και αναδεικνύουν τον Περιφερειαρχο-κεντρικό του ρόλο, να επεμβαίνουν πραξικοπηματικά και αντιδημοκρατικά στο εσωτερικό λειτουργίας των ίδιων των παρατάξεων αποφασίζοντας αυτοί για αυτές και τέλος να υποβαθμίζουν το κύρος του ίδιου του οργάνου». Εν κατακλείδι θεωρεί την όλη διαδικασία άκυρη.
Υπενθυμίζεται ότι στην συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΝ.ΠΕ της 26ης Ιουλίου σημειώθηκε έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Σπ. Τζόκα αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας, ο οποίος αρχικά είχε οριστεί στην αντιπροσωπεία και στη συνέχεια παραιτήθηκε ο ίδιος, και του Θ.Γαλιατσάτου Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, όταν ο τελευταίος συνετάχθη με την πλειοψηφία του Δ.Σ της ΕΝ.ΠΕ.
Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο Σπ. Τζόκας, χωρίς να αμφισβητεί τα ονόματα που προτάθηκαν, ανακοίνωσε στο Δ.Σ της ΕΝ.ΠΕ την απόφαση της Ριζοσπαστικής Περιφερειακής Πρωτοβουλίας να δοθεί 10ήμερη προθεσμία προκειμένου οι παρατάξεις να ορίσουν τους εκπροσώπους τους, σύμφωνα με την κατεύθυνση της απόφασης για την συγκρότηση της Επιτροπής από το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Δεν σέβεσαι τίποτα, γνωρίζεις καλά, ότι εγώ σε υποστήριξα και έδωσα αγώνα να είσαι υποψήφιος Περιφερειάρχης», είπε στον Θ. Γαλιατσάτο ο Σπ. Τζόκας.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Περιφερειακής Πρωτοβουλίας

Με απόφαση του το ΔΣ της ΕΝΠΕ ανέτρεψε πρωθύστερη απόφασή του όσον αφορά τον ορισμό των εκπροσώπων του στη Επιτροπή του ΥΠΕΣΔΑ για τις αλλαγές στον Καλλικράτη που προωθεί το Υπουργείο.

Στην πρόβλεψη του Υπουργείου να εκπροσωπηθούν και τα τρία πολιτικά ρεύματα όπως κατήλθαν στις εκλογές (προφανώς με εσωτερικό δικαίωμα του καθενός ποιόν θα προτείνει) επέλεξε να ορίσει με απόφαση της πλειοψηφίας αποκλειστικά και ονομαστικά τρεις Περιφερειάρχες, σε απάντηση των δύο παραιτηθέντων, για διαφορετικούς ο καθένας λόγους, μελών του ΔΣ της ΕΝΠΕ που συμμετείχαν έως τώρα.

Με την απόφασή τους αυτή και το σκεπτικό που τη συνοδεύει οι δυνάμεις που εκπροσωπούν τη ΝΔ ή εκπροσωπούσαν το πάλαι ΠΑΣΟΚ :

—Ακυρώνουν τον θεσμικά κατοχυρωμένο ρόλο του ΔΣ ως συλλογικού εκλεγμένου οργάνου και αναδεικνύουν τον Περιφερειαρχο-κεντρικό του ρόλο

—Επεμβαίνουν πραξικοπηματικά και αντιδημοκρατικά στο εσωτερικό λειτουργίας των ίδιων των παρατάξεων αποφασίζοντας αυτοί για αυτές.

— Υποβαθμίζουν το κύρος του ίδιου του οργάνου.

Η συναινετική πρόταση που έθεσε προς συζήτηση η Παράταξη …….ήταν:

1. Η πλειοψηφία του ΔΣ εκφράζει την θέση πως καλύτερο είναι η εκπροσώπηση της ΕΝΠΕ να εκφρασθεί στο πρόσωπο των Περιφερειαρχών, του Προέδρου της προεξέχοντος

2. Η κάθε παράταξη, λαμβάνοντας υπόψη την προηγούμενη παρατήρηση, να ορίσει τον εκπρόσωπό της και εντός 10ημέρου να τον ανακοινώσει στο ΔΣ

3. Σε τρία θέματα κλειδιά (εκλογικό σύστημα, αρμοδιότητες, και χρηματοδοτικό) να γίνει εξαντλητική συζήτηση και διαβούλευση στην ΕΝΠΕ με στόχευση την προώθηση και από τους τρεις εκπροσώπους ενιαίας γραμμής και άποψης

Δυστυχώς η πλειοψηφία αναιτιολόγητα την απέρριψε. Προφανώς εκ του αποτελέσματος και της εμμονής της στην ονοματολογία σε άλλα πράγματα στόχευε. Ματαιοπονεί. Η Παράταξή μας από τη βάση μέχρι τους εκπροσώπους της είναι ενωμένη στη βάση των διακηρυγμένων προεκλογικά θέσεων που εξήγγειλε, μακριά και έξω από τις διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές προσεγγίσεις που την συνθέτουν.

Έστω και τώρα ζητάμε από το Δ.Σ να ανακαλέσει την απόφαση του και να επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση, σύμφωνα με την πρόταση μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.