Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Αλληλεγγύη και αγώνα αποφάσισε το Δ.Σ. ΕΛΜΕ-ΚΙ



ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ) 
elme_ki@yahoo.gr 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Αλληλεγγύη και αγώνας:
Οι μόνες εγγυήσεις για τη βελτίωση της κατάστασης των σεισμοπαθών 
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του σε όλους τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και σε όλο το λαό του νησιού, ιδιαίτερα της Παλικής, που χτυπήθηκε σκληρά για δεύτερη φορά από το σεισμό. Εκατοντάδες σπίτια, βασικές υποδομές και δίκτυα, δεκάδες δημόσια κτίρια, χώροι αρχαιολογικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Δώδεκα είναι τα σχολεία (δευτεροβάθμια, πρωτοβάθμια, παιδικοί σταθμοί και ΙΕΚ) που έχουν κριθεί ακατάλληλα (Γ΄), από τον πρώτο σεισμό, πέντε στο......
Ληξούρι και επτά στο Αργοστόλι. 

Δεκαπέντε σχολεία χρήζουν επισκευών (Β΄), ενώ υπάρχουν καταγγελίες από...... Συλλόγους Γονέων για προβλήματα και σε άλλα σχολεία που κρίθηκαν κατάλληλα. Δεκάδες μαθητές στην Παλική βρίσκονται χωρίς σπίτι, ρεύμα, πόσιμο νερό, φαγητό και κοιμούνται σε αμάξια. Ο λαός μας βρέθηκε μόνος και αβοήθητος από κυβέρνηση – τοπική διοίκηση. Καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν οι επικοινωνιακού τύπου τυμπανοκρουσίες ότι «η Κεφαλονιά άντεξε», «ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε» κλπ. Ο κουρνιαχτός που σηκώνεται από τα κυβερνητικά επιτελεία και τις τοπικές αρχές έχει στο κέντρο τη διασφάλιση των συμφερόντων των εφοπλιστών και των μεγαλοξενοδόχων στη νέα τουριστική σεζόν και όχι την αντισεισμική θωράκιση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σεισμοπαθών. 

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ αποκλείστηκε συστηματικά, μαζί με κάθε άλλη ταξική συνδικαλιστική οργάνωση αλλά και συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις, από κάθε σύσκεψη που αφορούσε την κατάσταση στα σχολεία και τη δρομολόγηση της ασφαλούς επαναλειτουργίας τους. Ο αποκλεισμός αυτός εκ μέρους των αρμοδίων αρχών ήταν συνειδητός και σκόπιμος, προκειμένου να προωθηθούν συναινετικά μπαλώματα και εν τέλει άκρως επικίνδυνες λύσεις, σε βάρος των μαθητών. Στην κυριολεξία ο λαϊκός παράγοντας απέτρεψε τα χειρότερα. Η συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα φορέων της Κεφαλονιάς, οι άμεσες κινητοποιήσεις σε Αργοστόλι - Ληξούρι με αιχμή σχολεία - νοσοκομεία – γηροκομεία – εργατικές κατοικίες, η ενεργοποίηση των γονέων και κηδεμόνων, έδρασαν καταλυτικά. Η λαϊκή αλληλεγγύη (πχ κλινοσκεπάσματα στους γέροντες του Ληξουρίου από το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, καζάνια και τρόφιμα από μαζικούς φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους, η βοήθεια των εργαζομένων του γηροκομείου και των φοιτητών στο Ληξούρι για τον απεγκλωβισμό των γερόντων, η όλη διαχείριση του κόσμου που μαζεύτηκε χωρίς σχεδιασμό στο κλειστό γυμναστήριο πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά από τους επί έξι μήνες απλήρωτους τους εργαζόμενους, η παρέμβαση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων κλπ) έφθασε πριν οποιαδήποτε κρατική βοήθεια και εξανάγκασε σε επιτάχυνση των διαδικασιών. Η ίδια λαϊκή δράση απέτρεψε την εφαρμογή του σχεδίου εγκλωβισμού των μαθητών σε επικίνδυνες περιπέτειες, με λειτουργία των σχολείων χωρίς προϋποθέσεις ασφάλειας. Είναι ενδεικτική αρχική ανακοίνωση του ΟΚΑΠ Δήμου Κεφαλονιάς ότι οι ζημίες στους παιδικούς σταθμούς κατηγόριας Γ΄ θα αποκατασταθούν μέσα σε λίγες μέρες και θα λειτουργήσουν κανονικά!!! Όπως και δηλώσεις Δημάρχου και Αντιδημάρχων ότι δεν υπάρχει ζήτημα αλλά μόνο ψυχολογικού τύπου. 

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ, μέσω του μέλους του ΔΣ της και Περιφερειακού Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρη Μαντζουράτου, παρενέβη σε μυστικο-σύναξη υπό τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο παρουσία και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Καραβασίλη, που έγινε στο Ληξούρι. Απαίτησε να έρθουν άμεσα αντισεισμικές προκάτ αίθουσες (όχι κοντέινερς και διπλοβάρδιες) και να προχωρήσουν τα νέα σχολικά συγκροτήματα στο Ληξούρι, το Αργοστόλι και τον υπόλοιπο Νομό. Απαίτησε, ακόμη, να υπάρξει ειδικό καθεστώς για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε να στείλει άμεσα 40 αίθουσες, να κινηθεί «συντηρητικά» όσο αφορά την ασφάλεια των μαθητών και να προβεί σε ειδική ρύθμιση για τους μαθητές της Κεφαλονιάς. 

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ συμμετέχει στην Επιτροπή Αγώνα φορέων και διεκδικεί την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, μέτρα αντισεισμικής θωράκισης, άμεσα μέτρα ανακούφισης και πλήρη αποζημίωση των σεισμοπλήκτων, αντιμετώπιση των προβλημάτων της στέγασης - σίτισης – πόσιμου νερού – οδικού δικτύου και δημόσιων υποδομών. 

Δίνουμε «παρών» 

στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων,
που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη
την Τετάρτη 5 Φλεβάρη 
και ώρα 11 το πρωί 
στην πρώην Νομαρχία. 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, επίσης, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης και διεκδίκησης για τους πληγέντες. Αφιερώνει την ΑΠΕΡΓΙΑ που έχει αποφασιστεί από την ΟΛΜΕ, με επίκεντρο τις διαθεσιμότητες των συναδέλφων των ΕΠΑΛ, για το σκοπό αυτό. 

ΝΑ ΜΗΝ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΠΌ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΧΗ!!! 
Παγκεφαλληνιακή Συγκέντρωση 
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 
10.30 το πρωί στην πρώην Νομαρχία 

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί καθήκον όλου του συνδικαλιστικού κινήματος την οργάνωση της αλληλεγγύης στους πληγέντες, την ανάδειξη της αντισεισμικής θωράκισης και την υλοποίηση των νέων σχολικών συγκροτημάτων στο Νομό. Επίσης, να στηριχθεί το αίτημα να μη δώσουν πανελλαδικές φέτος οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου (και της Α΄ με το νέο σύστημα) στην Κεφαλονιά και να γίνει η πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με ειδικό καθεστώς. Εφόσον επιλεχθεί να δοθεί υλική βοήθεια από άλλες ΕΛΜΕ ή την ΟΛΜΕ, και επειδή η κατάσταση όσο αφορά τις ανάγκες είναι ρευστή, θεωρούμε ότι στην παρούσα φάση η καλύτερη μορφή είναι η χρηματική. Η βοήθεια θα δοθεί σε σεισμοπαθείς συναδέλφους και μαθητές που έχουν σοβαρές ζημίες (πχ ακατοίκητο σπίτι) μετά από καταγραφή και κρίση από την ΕΛΜΕ-ΚΙ. Προκειμένου να γίνει η καταγραφή παρακαλούμε τους συναδέλφους να επικοινωνήσουν με τα μέλη του ΔΣ. 

Ληξούρι 04/02/2014 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ 

Ο Πρόεδρος                   Ο Οργανωτικός Γραμματέας 

Γεωργόπουλος Διονύσης                Βάρσος Δημήτρης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.