Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι φορέων της Κεφαλονιάς χθές με εκπροσώπους κομμάτων στη Βουλή για τις εξετάσεις των μαθητών


ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Παράσταση φορέων στη Βουλή:
Ο αγώνας για το δικαίωμα στη μόρφωση και στη ζωή συνεχίζεται!!!
Εκπρόσωποι φορέων της Κεφαλονιάς από την ΕΛΜΕ-ΚΙ, το Εργατικό Κέντρο, τις Ενώσεις & Συλλόγους Γονέων και μαθητικά συμβούλια, από κοινού με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), την Ομοσπονδία Κεφαλονίτικων και Ιθακησιακών Σωματείων (ΟΚΙΣ), το Σύλλογο Φαρακλάδων «η Εύγερος» Κεφαλονιάς και Φοιτητικούς - Σπουδαστικούς Συλλόγους Αθήνας – Πειραιά συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι στη Βουλή με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και κατέθεσαν σχετικό υπόμνημα. Ο Υπουργός Παιδείας αθέτησε τη......
δέσμευση για συνάντηση με τους φορείς, ωστόσο, διεμήνυσε μέσω των βουλευτών της ΝΔ πως «θα υπάρξει ρύθμιση για τους μαθητές της Κεφαλονιάς, σύμφωνη με όσες έχουν υπάρξει στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις», χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις.
Οι συναντήσεις έγιναν: Από πλευράς Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ) ΝΔ με το....
ΓΓ της ΚΟ Αθανάσιο Μπούρα, την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο Σοφία Βούλτεψη, τον αναπληρωτή του ΓΓ Δημήτρη Τσουμάνη και το Γιάννη Πασχαλίδη. Από το ΣΥΡΙΖΑ με το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Απόστολο Αλεξόπουλο καθώς και με τη βουλευτή του Νομού Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Από το ΠΑΣΟΚ με το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων Δημήτρη Κρεμαστινό και το Γιάννη Κουτσούκο. Από τη ΔΗΜΑΡ με το Σπύρο Λυκούδη. Από το ΚΚΕ με το μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Διαμάντω Μανωλάκου και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Καραθανασόπουλο. Το υπόμνημα κατατέθηκε, επίσης, στους Ανεξάρτητους Έλληνες και στους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές.
Οι φορείς ενημέρωσαν για την πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο Νομό. Ζήτησαν από τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ να πάρουν θέση στα αιτήματα για ειδική ρύθμιση για τις εξετάσεις των μαθητών, έτσι που να διασφαλίζεται ότι καμία μερίδα μαθητών δεν θα αποκλειστεί από την εισαγωγή της σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Τόνισαν ότι με μια σεισμική δραστηριότητα που διαρκεί επί ένα μήνα, με καθημερινούς σεισμούς και μετασεισμούς (και που αναμένεται να διαρκέσει επί μακρόν), υπάρχουν μαθητές που δεν είναι σε θέση να δώσουν εξετάσεις και ότι τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών είναι εκείνα που βιώνουν έντονα τις συνέπειες αφού μένουν χωρίς σπίτι, σχολείο και χωρίς πρόσβαση σε φροντιστήριο. Τόνισαν, επίσης, την ψυχολογική επιβάρυνση που οι επιστήμονες αναμένουν να κορυφωθεί σε 18 μήνες και η οποία εμφανίζεται σε όλη την έκταση του Νομού, ακόμη και με παραίτηση από την εκπαιδευτική διαδικασία. Γι αυτούς τους λόγους απαίτησαν να παρθούν μέτρα αντίστοιχα με την πραγματικότητα αυτή, να υπάρξουν θετικές ρυθμίσεις που δεν έχουν δοθεί ξανά στο παρελθόν, να μη δοθούν πανελλαδικές εξετάσεις σε Γ΄ και Α΄ Λυκείου και οι απόφοιτοι να εισαχθούν με ποσόστωση στις σχολές. Μέτρα ζητήθηκαν και για τις άλλες τάξεις.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ανάγκη για ουσιαστικούς ελέγχους στα σχολεία, για νέα σχολικά συγκροτήματα που θα ανταποκρίνονται σε σύγχρονες αντισεισμικές προδιαγραφές, για μη μονιμοποίηση των κοντέινερς και της διπλοβάρδιας καθώς και για την ασφάλεια των σχολικών μεταφορών. Οι φορείς ζήτησαν, επίσης, μέτρα που αφορούν την καθημερινή ζωή και τα δικαιώματα των σεισμόπληκτων μαθητών, των εκπαιδευτικών – σχολικών φυλάκων – επιστατών – εργαζομένων σε δομές ψυχικής υγείας και των καθαριστριών των σχολείων, καθώς και των φοιτητών (τόσο αυτών που φοιτούν στην Κεφαλονιά σε ΑΕΝ και ΤΕΙ όσο και των φοιτητών από σεισμόπληκτες οικογένειες που φοιτούν σε άλλες πόλεις).
Τα κόμματα δεσμεύτηκαν να μελετήσουν τα αιτήματα και να απαντήσουν.
Όσον αφορά το αίτημα για πρόσβαση χωρίς εξετάσεις και με ποσόστωση, οι βουλευτές της ΝΔ αναγνώρισαν ότι η κατάσταση στην Κεφαλονιά δεν έχει προηγούμενο ούτε σχέση με προβλήματα που έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς σε άλλες περιοχές της χώρας και είπαν ότι θα το μελετήσουν. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλεξόπουλος είπε ότι «δεν είναι ηθικό να μη δώσουν οι μαθητές εξετάσεις», ενώ δεν απάντησε στο ερώτημα πώς θα καλυφθούν οι μαθητές που αδυνατούν να παρακολουθήσουν. Από το ΠΑΣΟΚ ο κ. Κουτσούκος είπε ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για την τράπεζα θεμάτων και να λυθεί το τεχνικό μέρος για την εισαγωγή των μαθητών χωρίς εξετάσεις. Από τη ΔΗΜΑΡ ο κ. Λυκούδης είπε ότι «το αίτημα κινείται στο πλαίσιο της λογικής» και ότι, εφόσον ως αίτημα είναι προχωρημένο, «πρέπει να υπάρξει εκείνη η συγκεκριμένη διατύπωση ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί». Υπέρ των προτάσεων των φορέων τάχθηκε το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή Ερώτηση με την οποία καλεί το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην ικανοποίηση των αιτημάτων όπως διατυπώνονται από τους φορείς της Κεφαλονιάς. Στην ίδια κατεύθυνση έγινε ήδη παρέμβαση από την πρόεδρο της ΚΟ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στον υπουργό Παιδείας, ενώ το Κόμμα θα καταθέσει στη Βουλή με τη μορφή Αναφοράς το υπόμνημα των φορέων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αργά χθες το βράδυ, οι Πρόεδροι των ΕΛΜΕ όλης της χώρας (στη ΓΣ της ΟΛΜΕ) ενέκριναν αυτούσιο το πλαίσιο αιτημάτων που κατατέθηκε στα κόμματα της βουλής.
Ληξούρι 28/02/2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης
Γαλιατσάτος Νικόλας

Υ.Γ. Δείτε πολλές φωτο και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.