Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ληξούρι 2014: σου ματώνει τη καρδιά - Επιφυλάξεις μην γίνει μόνιμη κατοικία ο καταυλισμός!


Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την αποτίμηση της σημερινής προσπάθειας όλων των φορέων στην Κεφαλονιά, παρουσία των Γενικών Γραμματέων Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη, Δημοσίων Έργων κ. Στράτου Σιμόπουλου, Πρόνοιας κ. Έφης Μπέκου, Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γιώργου Διδασκάλου, του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου Σπύρου, του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς κ. Σωτήριου Κουρή, του Δ/ντη Σχεδιασμού και αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γ.Γ.Π.Π. κ. Φοίβου Θεοδώρου, καθώς και των εμπλεκομένων σε δράσεις πολιτικής προστασίας τοπικών φορέων, έγινε αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης, καθώς και προγραμματισμός δράσεων για το αμέσως προσεχές διάστημα, μετά το νέο σεισμό της Δευτέρας 3-2-2014.
Από πλευράς του ΔΕΔΔΗΕ υπήρξε πρόβλημα σε 3 στύλους μέσης τάσης καθώς και σε κομμένα καλώδια χαμηλής τάσης στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου, όπου και αποκαταστάθηκαν άμεσα. Επιχείρησαν 4 συνεργεία με 12 άτομα τεχνικό προσωπικό, τα οποία και θα ενισχυθούν άμεσα με ακόμα 2 οχήματα και 4 άτομα τεχνικό προσωπικό. Σημειώνεται ότι βλάβες στο δίκτυο χαμηλής τάσης αποκαταστάθηκαν και σε άλλες περιοχές του νησιού και αυτή τη στιγμή ολόκληρο..... το νησί ηλεκτροδοτείται κανονικά.
Από πλευράς της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Κεφαλονιάς πραγματοποιούνται συνεχείς δειγματοληψίες για την ποιότητα του πόσιμου νερού στο δίκτυο ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ και πραγματοποιήθηκε προληπτικά υπερχλωρίωση. Λόγω βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης, εκδόθηκε απαγόρευση στη Δημοτική Ενότητα Ληξουρίου για χρήση του νερού ως πόσιμου. Μετά και το δεύτερο σεισμικό γεγονός διακόπηκε η παροχή νερού μέχρι αποκατάστασης των βλαβών. Για το λόγο αυτό διατέθηκαν στους κατοίκους 14000 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού και υπάρχουν σε άμεση διάθεση άλλα 100.000. Επίσης διατέθηκαν 830 κουβέρτες, 25 σκηνές, και 1000 μερίδες φαγητού μέσω του Δήμου Κεφαλονιάς.

Από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Κεφαλονιάς γίνεται επιτήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου, άρσεις καταπτώσεων και κατάλληλη σήμανση με τη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων και προσωπικού. Ιδιαίτερα για το οδικό δίκτυο Ληξουρίου Αργοστολίου, αυτό παραμένει ανοιχτό για οχήματα εκτάκτων αναγκών και συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες πλήρους αποκατάστασης του.

Η Ελληνική Αστυνομία, με επικεφαλής τον Υπαρχηγό αυτής Αντιστράτηγο Αδαμάντιο Σταματάκη και τον Δ/ντη Χειρισμού Κρίσεων, επιχειρεί για την διασφάλιση της τάξης και ασφάλειας στις πληγείσες περιοχές και ενισχύεται με επιπλέον 30 άτομα και 5 περιπολικά, ειδικότερα στην περιοχή του Ληξουρίου. Επίσης βρίσκεται σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας για την ασφάλεια του οδικού δικτύου Ληξουρίου Αργοστολίου.

Το Πυροσβεστικό Σώμα με επικεφαλής το Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγο ΠΣ Χαράλαμπο Αφάλη, συνεπικουρούμενο από τους Διοικητές της 1ης και 6ης ΕΜΑΚ, ενισχύεται με ομάδα 15 ατόμων με ειδικό διασωστικό όχημα σεισμών καθώς και διασωστικό σκύλο της 1ης ΕΜΑΚ ώστε να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα αν αυτό απαιτηθεί. Επίσης, βρίσκονται σε ετοιμότητα 5 εθελοντικές ομάδες πολιτικής προστασίας του νησιού (Μεταξάτων, Ελείου - Προννών, Παλικής, Πυλάρου και Ερίσου). Σημειώνεται ότι λόγω εκτεταμένων ζημιών έγινε μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ληξουρίου.

Το Λιμενικό Σώμα / Ελληνική Ακτοφυλακή ενισχύεται με 15 άτομα, ένα ναυαγοσωστικό παντός καιρού για μεταφορά εκτάκτων περιστατικών από θάλασσα, καθώς και 6 εξειδικευμένων βατραχανθρώπων για τη χαρτογράφηση των δύο λιμένων, του Αργοστολίου και του Ληξουρίου. Σημειώνεται ότι για την εκτίμηση της κατάστασης των λιμένων θα γίνουν μελέτες από ειδικούς λιμενολόγους για την άμεση αποκατάστασή τους.

Από τον ΟΤΕ δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και ενίσχυσαν τις τηλεφωνικές γραμμές των συντονιστικών κέντρων και των δημοσίων υπηρεσιών.

Στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς πραγματοποιούνται κανονικά όλες οι πτήσεις και αποκαθίστανται σταδιακά οι βλάβες οι οποίες παρουσιάστηκαν μόνο στην κτηριακή υποδομή. Σημειώνεται οι κτηριακές εγκαταστάσεις επιθεωρούνται από μηχανικούς της ΥΑΣ καθώς και τεχνικό κλιμάκιο της ΥΠΑ.

Τα νοσοκομεία Αργοστολίου και Ληξουρίου λειτουργούν και βρίσκονται σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν περιστατικά υγείας. Στο Νοσοκομείο Ληξουρίου, αν και παρατηρήθηκαν ζημιές στην τοιχοποιία του παλαιού κτηρίου, λειτουργεί κανονικά η νέα πτέρυγα Νιάρχου, ενώ την Τετάρτη το πρωί ανοίγει και η νέα πτέρυγα Βεργωτή στο Νοσοκομείο Αργοστολίου. Τα Νοσοκομεία ενισχύθηκαν με 15 ιατρούς από το Στρατό, το Ναυτικού και το ΕΚΕΠΥ. Σημειώνεται ότι λειτουργούν κανονικά τα Κέντρα Υγείας Σάμης και Ιθάκης.

Από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της ΓΓΔΕ, πραγματοποιήθηκαν μέχρι το πρωί σήμερα 1680 έλεγχοι εκ των οποίων τα 760 κτίρια κρίθηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα. Μετά τον πρωινό σεισμό έχει ξεκινήσει η διαδικασία επανελέγχου των κτιρίων, η οποία θα συνεχιστεί αύριο με γενική σάρωση των κτιρίων από 100 και πλέον μηχανικούς από Υπηρεσίες του Υπουργείου και τα ΤΑΣ.

Από τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, έγινε άμεση διάθεση 1200 κουβερτών και 100.000 € για την κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών για τον πρώτο σεισμό. Μετά τον πρωινό σεισμό υπεγράφη η διάθεση 1000 ακόμα κουβερτών και δόθηκε η έγκριση από τον Υπουργό Εργασίας για τη διάθεση επιπλέον 100.000 €. Πέραν των ανωτέρω στο Ληξούρι αποφασίστηκε να διατεθεί άμεσα η κινητή μονάδα παρέμβασης του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), στελεχωμένη με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Επίσης, υπογράφηκε από το Υπουργείο 6-μηνο πάγωμα καταβολής ασφαλιστικών οφειλών. Τέλος, σε συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ, διατέθηκαν 250 σκηνές και 1000 υπνόσακοι.

Από πλευράς ΓΕΕΘΑ, με εντολή Α΄ ΓΕΕΘΑ θα σταλούν με οχηματαγωγό του Ναυτικού 2 κινητά μαγειρεία, 2 υδροφόρες, 15 χημικές τουαλέτες, 1 εκσκαφέας τάφρων, 1 ρυμουλκό, 1 φορτωτής, 1 προωθητής γαιών, 1 ανατρεπόμενο, ένα Η/Ζ και ένας φωτιστικός πύργος.

http://www.civilprotection.gr
Η ΦΩΤΟ είναι από το http://kefaloniapress.gr/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.