Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Μυστήριο με την αιφνιδιαστική αναβολή της συνάντησης Κ. Μητσοτάκη – Τρόικας για τις απολύσεις

Αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση της Τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά από πρωτοβουλία των εκπροσώπων των δανειστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το γραφείο των επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας επικοινώνησε με το γραφείο του υπουργού και ενημέρωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει η συνάντηση χωρίς να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση.
Υπενθυμίζεται ότι οι Π. ΤόμσενΚλ. Μαζούχ και Μ. Μορς θα φύγουν την Τετάρτη από την Αθήνα για να συμμετάσχουν στο Γιούρογκρουπ της Πέμπτης και είναι άγνωστο πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναγνωρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή έχει χαρακτηριστικά εμπλοκής, με την έννοια ότι μένει αναπάντητο το αίτημα της ελληνικής πλευράς για παράταση στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας για 12.500 υπαλλήλους το Δεκέμβριο αλλά και τον αν θα..........
συνυπολογιστούν στις απολύσεις του Δεκεμβρίου οι 800 έως 1000 που θα απομακρυνθούν από ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές διαταγές δικαστηρίων (υπολογίζονται σε περίπου 6.000) και αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξεταστούν οι υποθέσεις τους από τα δικαστήρια, μετά από νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Προσθέτουν πάντως ότι αυτή η εμπλοκή δεν αφορά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά ένα γενικότερο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τρόικας και υπουργείου Οικονομικών: «Όταν οι τροϊκανοί θέλουν να δείχνουν ότι  είναι “κακοί” με την κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι “καλοί” με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης», τόνιζαν στην  aftodioikisi.gr στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Λίγο αργότερα το σενάριο αυτό επιβεβαιώθηκε καθώς πηγές του ΥΠΟΙΚΟ επέρριπταν την ευθύνη για την αναβολή της συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης  στην τρόικα.
Plan B για τις απολύσεις του Δεκεμβρίου
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τη συνάντηση της Παρασκευής προκύπτει ότι οι δανειστές μας φαίνεται ότι κάνουν δεκτό ότι έχει επιτευχθεί ο ενδιάμεσος στόχος (μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου) για 2.000 απολύσεις (πιθανότατα οι της ΕΡΤ), ενώ στη δεξαμενή των υπόλοιπων 2.000 μέχρι το Δεκέμβριο  μπαίνουν 500 υπάλληλοι για λόγους υγείας και 230 επίορκοι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα να συνυπολογισθούν οι 800 έως 1.000 εργαζόμενοι των ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ αλλά και οι συμβασιούχοι με προσωρινές διαταγές που θα απομακρυνθούν, τότε η κυβέρνηση πιάνει όχι μόνο τους στόχους για το 2013 αλλά και ένα τμήμα από τις 11.000 του 2014.
Εναλλακτικά, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, εφόσον δεν γίνουν δεκτά τα αιτήματά της,  η κυβέρνηση προετοιμάζεται να απομακρύνει 1.270 υπαλλήλους ΝΠΙΔ με βάση την αξιολόγηση δομών που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός να κάνουν οι υπουργοί του.
«Δεδομένη η παράταση»
Αναφορικά με το θέμα της παράτασης,  πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνιζαν στην aftodioikisi.gr, ότι στη συνάντηση της Παρασκευής δόθηκε το γενικό σχέδιο αναφορικά με τις πηγές (ΟΤΑ, Υγεία, ασφαλιστικά ταμεία), ωστόσο εξηγήθηκε στην τρόικα ότι «δεν προλαβαίνουμε μέχρι το Δεκέμβριο».
Πρόσθεταν πάντως ότι η παράταση θα δοθεί εκ των πραγμάτων, υπενθυμίζοντας ότι η διαθεσιμότητα του Ιουλίου που, τελικώς, έγινε διαθεσιμότητα του Σεπτμεβρίου, ολοκληρώθηκε με τους διοικητικούς υπαλλήλους στις αρχές Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.