Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Θεόφιλος Μιχαλάτος απαντά για τον π. Δήμο Λειβαθούς


Σε συνέχεια δημοσιεύματος που αναφέρεται στον πρώην Δήμο Λειβαθούς  και εξαιτίας της μονόπλευρης παρουσίασης του θέματος, που πιστεύουμε ότι αποσκοπεί στη δημιουργία λανθασμένων εντυπώσεων,  θέλουμε να καταθέσουμε και τη δική μας άποψη. 
Η «Φιλαρμονική Λειβαθούς» αποτελούσε ξεχωριστή επιχείρηση του πρώην Δήμου Λειβαθούς με δικό της διοικητικό συμβούλιο, δικό της προσωπικό και δική της διαχείριση. Η κυριότερη πηγή εσόδων ήταν η επιχορήγηση από το Δήμο Λειβαθούς.
Σε αυτό το σημείο θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν αποποιούμαστε την  ευθύνη που μας αναλογεί ή ότι δεν στηρίζουμε τις δράσεις που......
υλοποιήθηκαν στα πλαίσια λειτουργίας της.
Το  συμβούλιο οριζόταν, όπως άλλωστε ορίζει και ο Κώδικας Δήμων & Κοινοτήτων, από το Δημοτικό Συμβούλιο και έχαιρε της πλήρους εμπιστοσύνης και αποδοχής της πλειοψηφίας. Πρόεδροι της επιχείρησης για την περίοδο 2007-2010 διετέλεσαν οι κ.κ. Μαγουλάς Παναγής και Αυγουστάτου Ηλιάννα. Και οι δύο είχαν άψογη συνεργασία  με τον κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο, Δήμαρχο του πρώην Δήμου Λειβαθούς.
Η «Φιλαρμονική Λειβαθούς» δεν ήταν υπεύθυνη μόνο για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων, τη διατήρηση και προώθηση της πολιτισμικής ταυτότητας της Λειβαθούς και τη διδασκαλία καλλιτεχνικών μαθημάτων. Ήταν υπεύθυνη και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής στο Δήμο. Στα πλαίσια της, μάλιστα, λειτουργούσε και το «Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι».
Μέσα από τη λειτουργία του προγράμματος αλλά και ως ενεργά μέλη της τοπικής μας κοινωνίας, γνωρίζαμε πολύ καλά τις ανάγκες και τα προβλήματα των συνδημοτών μας. Ως δημοτική αρχή θεωρήσαμε ότι η προσφορά 1 γαλοπούλας και 1 μπουκαλιού κρασιού στα πλαίσια των εορτών των Χριστουγέννων (και αντίστοιχα κρέατος για το Πάσχα) αποτελούσε μια χειρονομία αγάπης και κατανόησης στις δυσκολίες της εποχής, μια χειρονομία που έδειχνε το ανθρώπινο πρόσωπο του Δήμου και το ενδιαφέρον μας.
Τα είδη αυτά προσφέρονταν στα άτομα που ήταν εγγεγραμμένα στο «Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι». Άτομα με προβλήματα, άτομα ηλικιωμένα και μοναχικά.
Από ότι φαίνεται όμως ο συντάκτης του συγκεκριμένου δημοσιεύματος κατακρίνει τη συγκεκριμένη ενέργεια και θεωρεί ότι μια οφειλή που δημιουργήθηκε  προς όφελος ηλικιωμένων και ανήμπορων ατόμων είναι συγκρίσιμη με την οφειλή  μιας «βαρέλας» μπετόν σε ένα ακόμα δρόμο.
Είναι γνωστό ότι το 2007, όταν αναλάβαμε το Δήμο Λειβαθούς, αναλάβαμε και χρέη. Κατά τη διάρκεια  της δημοτικής περιόδου (2007-2010) προσπαθήσαμε και καταφέραμε να διαχειριστούμε τα έσοδα του Δήμου έτσι ώστε να καλύψουμε τις λειτουργικές ανάγκες και να μειώσουμε το χρέος που μας κληροδοτήθηκε.
Αν μάλιστα η κεντρική διοίκηση δεν προχωρούσε και σε περικοπή των  οικονομικών πόρων που ως Δήμος μας αντιστοιχούσαν, θα τα είχαμε καταφέρει ακόμα καλύτερα.
Σημειωτέον ότι εξαιτίας αυτής της περικοπής περιορίσαμε την υλοποίηση έργων ενταγμένων στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Ποτέ όμως  δεν σκεφτήκαμε να περικόψουμε δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα που ανακούφιζαν τους συμπολίτες μας και τους πρόσφεραν παρηγοριά.
Δεν κρύψαμε ποτέ και από κανέναν ότι παραδώσαμε ως Δήμος Λειβαθούς χρέη στο Δήμο Κεφαλλονιάς. Χρέη  καταγεγραμμένα από την πρώτη στιγμή και στη διάθεση των αιρετών και των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Κεφαλλονιάς.
Διαχειριστήκαμε το Δήμο Λειβαθούς σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής διοίκησης και της ορθολογικής χρήσης των διαθεσίμων πόρων. Και όλα αυτά με  βαθύ αίσθημα σεβασμού προς τους συνδημότες μας.
Κατά συνέπεια είναι λογικό δημοσιεύματα όπως  το σημερινό, με εκκεντρικούς τίτλους, να μην μας αγγίζουν. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε όλα. Είμαστε μάλιστα χαρούμενοι γιατί διαπιστώνουμε ότι οι αντίπαλοι μας  αναγνωρίζουν την μεγάλη απήχηση που έχουμε στο λαό της Κεφαλονιάς και αρχίζουν να μας φοβούνται.
Τους διαβεβαιώνουμε ότι καλά κάνουν και μας φοβούνται. Η αντίστροφη μέτρηση για αυτούς έχει αρχίσει. Η Κεφαλονιά σύντομα θα αλλάξει σελίδα.
  
Αργοστόλι 12-09-2013
Θεόφιλος Μιχαλάτος
πρώην Δήμαρχος Λειβαθούς
Επικεφαλής της
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.