Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Λειβαθούς Κεφαλονιάς: Τώρα λύση για τη μεταφορά των μαθητών!!!

Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων
Λειβαθούς Κεφαλονιάς  
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τώρα λύση για τη μεταφορά των μαθητών!!!
Πέμπτη 25 Ιούλη
δίνουμε «παρών»
στη σύσκεψη των φορέων 7.30 μμ στο αμφ. 2ου – 3ου Γυμνασίου και στη συναυλία αλληλεγγύης
Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Λειβαθούς Κεφαλονιάς, καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων να συζητήσει ως κατεπείγον θέμα την ουσιαστική περικοπή της μεταφοράς των μαθητών. Η κυβέρνηση, με στήριγμα την τοπική διοίκηση, υλοποιεί τη νέα ΚΥΑ, με την οποία εξοβελίζονται τα αυτοτελή μαθητικά δρομολόγια. Όλοι γνωρίζουν ότι στην Κεφαλονιά και το Θιάκι τα περιφερειακά σχολεία και τα ΕΠΑΛ του Νομού δεν είναι δυνατόν να εναρμονίσουν τη λειτουργία τους με τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ. Προβλήματα με τα......
δρομολόγια του ΚΤΕΛ από και προς το Αργοστόλι, με τα οποία καλύπτονται οι μαθητές των χωριών που φοιτούν στην πρωτεύουσα του Νομού, ακόμη και με την αστική συγκοινωνία του Αργοστολίου, έχουν πολλές φορές διαπιστωθεί όλα αυτά τα χρόνια. Τα προβλήματα αυτά θα γενικευθούν για το σύνολο των σχολείων.
Ο περιορισμός στο μισό των δαπανών που προβλέπει η ΚΥΑ επιβεβαιώνει την καταγγελία μας. Τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα είναι συντριπτικά ακόμη και για τη χρηματοδότηση των χρεών της περιόδου 2012-2013. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συνολικά θα πάρει το ποσό των 628.000 ευρώ, η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεφαλονιάς 310.000 ευρώ και ο Δήμος Κεφαλονιάς 15.700 ευρώ!!! Καταγγέλλουμε ότι δεν κληθήκαμε να συμμετάσχουμε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς, προκειμένου να εκθέσουμε τις απόψεις μας.
Επιπλέον, με τη νέα ΚΥΑ:
1.      Αυξάνονται τα χιλιομετρικά όρια στα 3 (από 2,5) χιλιόμετρα για μαθητές Γυμνασίου και σε 5 (από 4) για μαθητές Λυκείων και ΕΠΑΛ, προκειμένου να έχουν δικαίωμα δωρεάν μεταφοράς.
2.    Γενικεύονται τα Ειδικά Μαθητικά Δελτία (ΕΜΔ) και για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας (άρθρο 1Α), με όριο εδώ τα 1200 μέτρα. Η κατεύθυνση που καλείται να υλοποιήσει η τοπική διοίκηση δημιουργεί κινδύνους, κυρίως για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Οι στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας που ζητάμε να τηρούνται στα αυτοτελή μαθητικά δρομολόγια (πχ να μην υπάρχουν όρθιοι μαθητές, να υπάρχουν συνοδοί για μαθητές δημοτικού - νηπιαγωγείου) είναι προφανές ότι καταργούνται. Οι μαθητές θα ταξιδεύουν μαζί με τους ενήλικες επιβάτες και με τους όρους που ισχύουν για τους ενήλικους επιβάτες. Η ασφάλεια θα είναι προσωπική ευθύνη δική τους και των γονιών τους. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει το κόστος στις μεταφορές, μπορεί να αποβεί μοιραία ακόμη και για τις ζωές των παιδιών.
3.      Υποχρεώνονται μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που οι αποστάσεις από το σπίτι τους είναι κάτω των 3 ή 5 χιλιομέτρων αντίστοιχα είτε να πάνε με τα πόδια είτε να αναζητήσουν τα ανύπαρκτα για την Κεφαλονιά τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ.
4.      Συμπτύσσονται δραματικά δρομολόγια και αποκλείονται μαθητές.
5.      Υποχρεώνονται μαθητές να παραμένουν στο σχολείο, εφόσον ουσιαστικά εκλείπει η δυνατότητα τροποποιήσεων που έχουν τα αυτοτελή μαθητικά δρομολόγια.
6.      Τίθεται δυνητικά και όχι υποχρεωτικά στην ΚΥΑ η προκήρυξη για την κάλυψη μέσω δημόσιων συμβάσεων των δρομολογίων που απομένουν, αφού εξαντληθούν τα τακτικά δρομολόγια του ΚΤΕΛ και τα ίδια μέσα της τοπικής διοίκησης.
Είναι φανερό ότι, στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, η κυβέρνηση μετατρέπει τη μεταφορά των μαθητών σε ατομική ευθύνη του γονιού. Η εξέλιξη αυτή θα συνδεθεί αναπόφευκτα με την προώθηση νέου γύρου καταργήσεων – συγχωνεύσεων σχολείων αλλά και με τις αλλαγές σε Τεχνολογικό και Γενικό Λύκειο που στόχο θα έχουν να σπρώξουν μαζικά στη μαθητεία τη νέα γενιά. Η πολιτική κεφαλαίου – ΕΕ, που κλείνει τομείς των ΕΠΑΛ αφήνοντας 20.000 μαθητές στο δρόμο, που γενικεύει τη μαθητεία - την ημιμάθεια και τη διαφοροποίηση του αναλυτικού προγράμματος σε Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια, που απολύει μαζικά δημόσιους υπάλληλους σε παιδεία – υγεία – πρόνοια και αλλού, που απελευθερώνει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις, που αφήνει τους μαθητές χωρίς ιατρική κάλυψη, προσαρμόζει και τις μεταφορές στη γενική στρατηγική της: τα πάντα θυσία στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.
Απαιτείται επαγρύπνηση και δράση.
Εκπαιδευτικοί – γονείς – μαθητές – εργαζόμενοι να διεκδικήσουμε:
·      Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα. Για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απ’ ευθείας κρατική χρηματοδότηση.
·      Όχι στην αποκέντρωση και τη μεταφορά κεντρικών αρμοδιοτήτων του κράτους στην τοπική διοίκηση. Η μεταφορά των μαθητών είναι υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας κι όχι της τοπικής διοίκησης και των γονιών.
·      Να παρθεί πίσω και να μην υλοποιηθεί από την τοπική διοίκηση η νέα ΚΥΑ. Να γίνει υποχρεωτική η κάλυψη από το κράτος της μεταφοράς στο σχολείο για το σύνολο των μαθητών και ανεξάρτητα από χιλιομετρικές αποστάσεις.
·      Να διασφαλιστεί ΕΔΩ και ΤΩΡΑ ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω και μια μέρα φοίτησης στο σχολείο από τα εμπόδια στη μετακίνησή του τη νέα σχολική χρονιά. Να μη δώσουν οι γονείς ούτε 1 ευρώ για τη μεταφορά των παιδιών τους.
·      Επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών με αξιοποίηση όλων των μέσων και του προσωπικού της κρατικής και της τοπικής διοίκησης. Δωρεάν συγκοινωνίες για τους μαθητές για όλα τα μέσα.
Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων, τα Μαθητικά Συμβούλια, να οργανώσουμε τον αγώνα και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα στη μόρφωση, στην υγεία και στη ζωή. Να δώσουμε άμεση απάντηση και για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών.
Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της ΕΛΜΕ-ΚΙ και συμμετέχουμε
στη σύσκεψη
που θα γίνει
την Πέμπτη 25 Ιούλη,
ώρα 7.30 μμ
στο αμφιθέατρο του 2ου – 3ου Γυμνασίου
και στη Συναυλία Αλληλεγγύης
που θα ακολουθήσει
στην πρώην Νομαρχία,
στις 9.30 το βράδυ.
Επιπλέον στη σύσκεψη της Πέμπτης θα προτείνουμε:
v  Παράσταση σε Περιφέρεια, Δήμο και Νοσοκομείο Αργοστολίου α) για την κατάργηση του τομέα υγείας στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου – τις καταργήσεις ειδικοτήτων – τις επερχόμενες καταργήσεις / συγχωνεύσεις / υποβαθμίσεις σχολείων, τις απολύσεις β) για τις σχολικές μεταφορές γ) τον υποσιτισμό και δ) τις ιατρικές εξετάσεις των μαθητών.
v  Συνέντευξη Τύπου με τους υπόλοιπους φορείς της εκπαίδευσης και τα σωματεία των εργαζομένων, για τα παραπάνω προβλήματα και το νέο σχολείο (Τεχνολογικό Λύκειο – Γενικό Λύκειο κλπ)
Τέλος, δηλώνουμε ανοιχτοί σε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση.

Κεραμειές 21 Ιουλίου 2013

Για το ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων Λειβαθούς

Ο Πρόεδρος
Η Γενική Γραμματέας

Γρηγορόπουλος Σταύρος

Μιχαλάτου Μαίρη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.