Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα δημόσια σχολειά.

Επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στα δημόσια σχολειά.
Καταργούνται 50 ειδικότητες εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα σχολεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της χώρας, δηλαδή στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ. Ειδικότερα καταργούνται ολόκληροι οι τομείς Υγείας –Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών από τα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ, καθώς επίσης και οι ειδικότητες Αισθητικής, Κομμωτικής από τις ΕΠΑΣ. Με τον τρόπο αυτό τίθενται σε διαθεσιμότητα και μπαίνουν στον προθάλαμο της απόλυσης περίπου 2500 εκπαιδευτικοί. Οδηγεί ουσιαστικά σε συρρίκνωση ή και σε κλείσιμο εκατοντάδες σχολεία της επαγγελματικής εκπαίδευσης (Επαγγελματικά Λύκεια και Επαγγελματικές Σχολές). Στους υπό κατάργηση τομείς και..........
ειδικότητες, φοιτούν περίπου 20.000 χιλιάδες Πανελλαδικά, δηλαδή περίπου το 1/4 του μαθητικού δυναμικού των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ της χώρας. Στην ουσία κατευθύνει τους μαθητές στη «μαθητεία», δηλαδή εκπαίδευση εφήβων από ιδιώτη σε συνθήκες παιδικής και εφηβικής εκμετάλλευσης, δηλαδή την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία.
Ο στόχος είναι η μείωση των δαπανών του αστικού κράτους για την δημόσια παιδεία. Στην περίπτωση αυτή μειώνεται με δυο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι η άμεση απόλυση των εκπαιδευτικών που δεν είναι πλέον απαραίτητοι και η ταυτόχρονη , πιθανή, πρόσληψη αναπληρωτών ή και κυρίως ωρομίσθιων με πολύ πιο χαμηλούς μισθούς απ’ ότι το μόνιμο διδακτικό προσωπικό. Ο άλλος τρόπος είναι η μείωση των μαθητών που θα φοιτούν στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ αφού καταργούνται ειδικότητες εκπαίδευσης στις οποίες φοιτούσε ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών. Αυτό θα έχει σαν συνέπεια να περισσέψουν σε ένα -δυο χρονια και άλλοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι θα οδηγηθούν σε απόλυση και φυσικά σε μείωση της χρηματοδότησης των ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ για τη λειτουργιά εργαστηρίων (πρακτική άσκηση) των πρώην διδασκόμενων ειδικοτήτων στους μαθητές.
Τα έξοδα για την μάθηση μιας τέχνης θα βαραίνουν πλέον τα εισοδήματα των ενδιαφερομένων οικογενειών. Αυτό είναι και το νόημα της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Λιγοστεύει η χρηματοδότηση του κράτους για τις δαπάνες λειτουργίας των δημοσίων σχολείων και οι δαπάνες αυτές φορτώνονται στους γονείς πληρώνοντας από τη τσέπη τους για την εκπαίδευση των παιδιών τους σε ιδιωτικά σχολεία.
Εδώ και πολύ καιρό άρχισε η επίθεση της ξενόδουλης ελληνικής ολιγαρχίας του πλούτου και των αφεντικών της ιμπεριαλιστών ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων.
Μέσα στα πλαίσια αυτής της επιδρομής ξεκίνησε και η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους της Ελληνικής κρατικής μηχανής. Αφού επιτέθηκε απολύοντας τους εργαζόμενους της κρατικής τηλεόρασης και ραδιοφώνου, ξεκίνησε και η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους στα δημοσία σχολεία. Η επίθεση δεν πρόκειται να είναι ολομέτωπη αλλά σταδιακή. Αρχίζουν με τους εκπαιδευτικούς κάποιων ειδικοτήτων της τεχνικής και γενικής εκπαίδευση, αύριο με τους εκπαιδευτικούς άλλων ειδικοτήτων κοκ, με σκοπό την αποφυγή ξεσηκωμού όλων μαζί των εκπαιδευτικών.
Αυτή η επίθεση είναι ένας κρίκος της επίθεσης του κράτους στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτό. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Η μόνη απάντηση σε αυτή την επίθεση της εργοδοσίας των εκπαιδευτικών είναι η κινητοποίηση όλου του κλάδου των εργαζόμενων στη δημοσία εκπαίδευση μαζί με όλους τους εργαζόμενους στο κράτος, ενάντια στα βάρβαρα και απάνθρωπα σχέδια της ελληνικής ολιγαρχίας του πλούτου και των αφεντικών της, τους ιμπεριαλιστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.