Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Άσχημη εξέλιξη είχε η συνάντηση του Υπουργού Παιδείας με την επιτροπή για τα ΤΕΙ. (kefalonitikanea)

-Έντονοι διάλογοι και αρνητική στάση υπουργού και υπηρεσιακών παραγόντων. 
-Σε αδιέξοδο η προσπάθεια για αλλαγή των αποφάσεων.
-''Χάρη σας κάναμε'' ήταν η φράση που συνοψίζει το κλίμα της συνάντησης.
Προκλητικός και ανένδοτος εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας, Κωσνταντίνος Αρβανιτπουλος, αλλά και ο γ.γ. του υπουργείου Θανάσης Κυριαζής στην ημίωρη συνάντηση που είχαν με την επιτροπή διάσωσης του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων στην Κεφαλονιά. Στο ραντεβού, που έκλεισε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, συμμετείχαν ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης, ο Μάρκος Κοτσιλίνης, ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, Ναπολέων Μαραβέγιας, ο καθηγητής Σπύρος Πολυκαλάς και ο Κωστής Κοσμαδάκης ως εκπρόσωπος των φοιτητών.
Ο υπουργός εμφανίστηκε προκλητικός από την πρώτη στιγμή, επανέλαβε το.........
επιχείρημα ότι τα Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων θα έκλειναν και ότι έκανε χάρη στον δήμαρχο (κάτι που είχε επαναλάβει στους διαδρόμους της βουλής σε τυχαία συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο) ενώ εκνευρισμένος από τις απαντήσεις των μελών της επιτροπής τους είπε: «Εφτά φορές σας έχω επαναλάβει τα ίδια πράγματα, νιώθω ότι μιλάω σε κουτούς...».

Η συμπεριφορά του υπουργού εκνεύρισε τον συνήθως ήρεμο Μάρκο Κοτσιλίνη ο οποίος έξαλλος σηκώθηκε να φύγει. Τελικά παρέμεινε στη συνάντηση μετά από προτροπή του δημάρχου ο οποίος προσπαθούσε να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Όπως είπε μάλιστα ο Θεόφιλος Μιχαλάτος στη ραδιοφωνική εκπομπή του Σάκη Βούτου, ο δήμαρχος επανέλαβε στον υπουργό ότι ο δήμος Κεφαλονιάς είναι ένας «κυβερνητικός δήμος» και ότι ο ίδιος κάνει προσπάθεια για να πείσει την τοπική κοινωνία για την χρησιμότητα του κυβερνητικού έργου. Ο δήμαρχος προφανώς έπαιζε το χαρτί του καλού νεοδημοκράτη δημάρχου και δεν είναι τυχαίο ότι επανέλαβε πως με δικές του κινήσεις σταμάτησε η κινητοποίηση για τα Τ.Ε.Ι. στην Κεφαλονιά.

Ο Κωστής Κοσμαδάκης επιβεβαίωσε την προκλητική στάση των δύο κυβερνητικών παραγόντων, είπε ότι ο υπουργός δεν άκουγε καν τα επιχειρήματά τους και ότι πέταξε προκλητικά στην άκρη του γραφείου του την πρόταση της επιτροπής για τη διάσωση των τμημάτων δημοσίων σχέσεων και διοίκησης επιχειρήσεων. Η στάση του γ.γ. του υπουργείου Θανάση Κυριαζή, όπως κατήγγειλε ο φοιτητής, ήταν επίσης προκλητική έως εριστική ενώ επανέλαβε και ο γ.γ. ότι «πρόκειται ασφαλώς για χάρη». Ο υπουργός Παιδείας μάλιστα δε είπε στον φοιτητή ότι το πτυχίο που θα πάρει από το Τ.Ε.Ι. είναι «πτυχίο ανεργίας» (!) και όταν ο φοιτητής του απάντησε ότι από τους 112 αποφοίτους του τμήματός του το 70% έχει σταθερή δουλειά ο υπουργός του απάντησε: «Και τι δουλειά; Με δίωρα και τετράωρα;». Δεν γνωρίζουμε αν θα έλεγε τα ίδια ο υπουργός αν ο Κωστής σε λίγους μήνες έπαιρνε το πτυχίο του, όχι από το δημόσιο Τ.Ε.Ι. της Κεφαλονιάς, αλλά από το αντίστοιχο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων ή Marketing του Ι.Ε.Κ. Ακμή στην Πάτρα.

Τα μέλη της επιτροπής τόνισαν στον υπουργό ότι το Τ.Ε.Ι. μπορεί να παραμένει στην Κεφαλονιά αλλά στην ουσία αποψιλώνεται από φοιτητές. Του είπαν επίσης ότι τα όποια ακαδημαϊκά κριτήρια έβαλε το περιβόητο «Σχέδιο Αθηνά» καλύπτονται από τα 2 τμήματα που κλείνουν, ότι το 93% των φοιτητών που βρίσκονται στο Τ.Ε.Ι. έχουν μπει με βάση μεγαλύτερη του 10, ότι τα τμήματα φιλοξενούν 200 -250 φοιτητές παραπάνω από τα όρια που βάζει το υπουργείο, ότι βρίσκεται στην 64η θέση μεταξύ 250 τμημάτων με ενεργούς φοιτητές αλλά ο υπουργός επέμεινε στην απόφασή του. Το μόνο που έκανε είναι να μεταθέσει στο μέλλον την όποια αλλαγή που μπορεί να σχετίζεται με την ομοσπονδιοποίηση, συνομοσπονδιοποίηση ή κοινοπραξία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Κάτι που όπως έκαναν γνωστό με ανακοίνωσή τους οι καθηγητές του Ιονίουδεν θέλουν να ακούνε ούτε για αστείο. Όταν μάλιστα τα μέλη της επιτροπής είπαν στον υπουργό ότι το αντίστοιχο τμήμα της Καστοριάς είχε διαφορετική τύχη εκείνος απάντησε στον καθηγητή κ. Πολυκαλά: «Να μην σας ενδιαφέρει τι κάνει η Καστοριά»...

Όλες οι εξελίξεις μετά την συνάντηση με τον υπουργό θα συζητηθούν σε νέο δημοτικό συμβούλιο που θα προγραμματιστεί τις επόμενες μέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.