Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Πανικός στα ΑΤΜ μετά την απόφαση του Eurogroup


Σε μαραθώνιο διαπραγματεύσεων εδώ και καιρό, βρισκόταν η Κύπρος με την Τρόικα προκειμένου να επιτευχθεί συγκεκριμένη πολιτική συμφωνία για τα μέτρα διάσωσης της χώρας, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ...

Ειδικότερα, σε αντάλλαγμα για την υπαγωγή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους του νησιού, αποφασίστηκε η επιβολή έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης (κούρεμα) στις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, με συντελεστή 6.75%. Στις δε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα επιβληθεί εισφορά με.........
συντελεστή 9.9%. Σημειώνεται ότι η εισφορά αυτή αφορά το κεφάλαιο των καταθέσεων, όχι τους τόκους.

Επιμέλεια: Ηλίας Δήμος

Επιπλέον, επιβάλλεται και φόρος στους τόκους των καταθέσεων, αυξάνεται ο εταιρικός φόρος και προωθούνται σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ανάμεσα στο 10 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ που είναι διατεθειμένη να παράσχει η Τρόικα στην Κύπρο και τα 17 δισεκατομμύρια, όπου υπολογίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες του νησιού.

Ουρές στα ΑΤΜ της Κύπρου από νωρίς το πρωί

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν από τις Βρυξέλλες για τους όρους της συμφωνίας για το μνημόνιο και ιδιαίτερα αυτοί που αναφέρονται στην φορολόγηση των καταθέσεων προκάλεσαν σοβαρή αναστάτωση στους πολίτες- καταθέτες.

Από νωρίς το πρωί κατέκλυσαν τα καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Με το άνοιγμα των καταστημάτων διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να αποσύρουν όλα τους τα λεφτά, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα των συνεργατικών ιδρυμάτων δεν λειτουργούσε.


Κι όταν αυτό έγινε εφικτό, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ανάλογο ποσό της νέας φορολογίας, γεγονός που προκάλεσε τις έντονές τους αντιδράσεις.

Ο Διευθυντής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού Νέαρχος Ιωάννου δήλωσε ότι «υπάρχει μια ομίχλη στο όλο σκηνικό, δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για το τι έχει συμβεί».
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως τα γραφεία του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού παρέμειναν κλειστά το πρωί και τα ηλεκτρονικά συστήματα απενεργοποιήθηκαν, την ώρα που αρκετοί καταθέτες ζητούσαν επίμονα να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους.

Δεν έλειψαν και οι «εναλλακτικοί» τρόποι έκφρασης της οργής των πολιτών, με πιο εντυπωσιακό αυτόν που αναφέρει το sigmalive. Αγανακτισμένος πολίτης ο οποίος έχει τις καταθέσεις του στη Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία Κυπερούντας, απέκοψε το πρωί την είσοδο του υποκαταστήματος της ΣΠΕ, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Νίκου και Δέσποινας Παττίχη, στη Λεμεσό.


Ο ίδιος δήλωσε πως θεωρεί ότι ξεγελάστηκε από τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων, ότι οι καταθέσεις των πολιτών είναι ασφαλισμένες και πως αποφάσισε να εκφράσει τη διαμαρτυρία του, σταθμεύοντας τον εκσκαφέα έξω από την είσοδο του υποκαταστήματος της ΣΠΕ Κυπερούντας.

«Κουρεύονται» τα λεφτά των Ελλήνων στις κυπριακές τράπεζες

Μέρος των χρημάτων τους φαίνεται να χάνουν οι Έλληνες που διατηρούσαν καταθέσεις σε τράπεζες στην Κύπρο, μετά τις διαπραγματεύσεις που είχε η κυβέρνηση της Κύπρου με την Τρόικα, στα πλαίσια του Eurogroup...

Τόσο οι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο και διατηρούσαν εκεί τις καταθέσεις τους, όσο και οι Έλληνες που μετέφεραν τα χρήματα τους στην Μεγαλόνησο από ελληνικές τράπεζες, κατά τη διάρκεια της κρίσης, χάνουν σημαντικό μέρος των χρημάτων τους.

Συγκεκριμένα, όσοι είχαν καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ χάνουν μεμιάς το 6,7%, δηλαδή 6.700 ευρώ. Αντίστοιχα, όσοι είχαν καταθέσεις πάνω από το όριο των 100.000 ευρώ το κούρεμα φτάνει στο 9,9%, που σημαίνει δηλαδή 9.900 ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι συνέπειες αφού πλέον οι τόκοι των καταθέσεων στις τράπεζες της Κύπρου θα επιβαρύνονται με φόρο έως 25%.

Αυτοί όμως που «γλυτώνουν» τα λεφτά τους είναι όσοι τα κατέθεσαν σε υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει: «Από την απόφαση του Eurogroup σχετικά με την Κύπρο εξαιρούνται ρητώς οι καταθέσεις στα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και διασφαλίζεται απολύτως η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Το μέτρο εκτιμάται ότι θα αποφέρει 5,8 δισ. ευρώ που θα καλύψουν μέρος από το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου.

Χρήστος Στυλλιανίδης: «Σοβαρή η κατάσταση, όχι όμως τραγική»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρήστος Στυλλιανίδης, καθησύχασε τους πολίτες της Κύπρου λέγοντας πως «το ποσό που θα αποκοπεί, θα αντισταθμιστεί με μετοχές και άλλους πιθανούς τρόπους».

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως, με τη συμφωνία «το ποσοστό που αποκόπτεται είναι περίπου ισόποσο με τους τόκους 18 μηνών για εκείνους τους συμπολίτες μας που έχουν περισσεύματα», την ώρα που «διασφαλίστηκαν οι μισθοί, οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές».

Μεταφέρουν χρήματα στα κατεχόμενα!

Εξαιτίας του πανικού που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Μεγαλόνησο, μετά την απόφαση-σοκ του Eurogroup για εισφορά στις τραπεζικές καταθέσεις, πολλοί καταθέτες θέλουν να μεταφέρουν τα χρήματα τους στα κατεχόμενα!

ΑΚΕΛ: Η Ευρώπη λειτούργησε με εκδικητική μανία

Ο γενικός γραμματέας του AΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση φέρει ακεραία την ευθύνη για τις εξελίξεις στην οικονομία, διότι αντί να επιλέξει τον δρόμο της συλλογικότητας, επέλεξε μοναχικό δρόμο».

Μιλώντας στο ΡΙΚ για την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Κυπριανού είπε πως στο κόμμα του δεν έχουν λάβει καμιά επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα και πως ό, τι ξέρουν, το έμαθαν από το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης.

"Οι πιέσεις, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, άρχισαν από τις 7 Δεκεμβρίου 2012, όταν «απαιτούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και κούρεμα των καταθέσεων, αλλά εκείνη αντιστάθηκε».

Σημείωσε ακόμη, πως ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έλεγαν ότι «αυτά τα πράγματα δεν θα τα αποδέχονταν και όμως τώρα τα αποδέχθηκαν και δεν κατάφεραν να τα εμποδίσουν».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ υποστήριξε πως αυτές οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για την οικονομία.

Αναφερόμενος, δε, στη στάση των Ευρωπαίων υποστήριξε πως «στην ουσία επιβάλλουν την πολιτική τους άποψη με εκδικητικό τρόπο». Λειτούργησαν, είπε, με εμμονές και εκδικητική μανία, διότι η Κύπρος έχει καλό βιοτικό επίπεδο και προσέγγισε ξένα κεφάλαια, που εποφθαλμιούσαν οι ίδιοι.

Αναβάλλεται η έκτακτη συνάντηση υπουργών

Καθυστερημένα θα φτάσει στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αφού έχασε την προγραμματισμένη πτήση του.

Ο Πρόεδρος θα αναχωρούσε το πρωί από τις Βρυξέλλες και θα ταξίδευε μέσω Αυστρίας, πλέον όμως αναζητείται άλλη πτήση για την επιστροφή στην Κύπρο.

Ως εκ τούτου, αναμένεται να βρίσκεται στην Κύπρο στις 5 μμ. και όχι στις 14.30, όπως ήταν προγραμματισμένο και έτσι η έκτακτη συνάντηση των υπουργών της κυβέρνησης αναβάλλεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.