Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΕΝΑΚ: ΙΣΧΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ


ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ-(ΕΝΑΚ)-ΠΟΡΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
ΙΣΧΥΡΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 
Βασική μας θέση είναι, πως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Ι.Π.) στις δεκαετίες της λειτουργίας του και στο πλαίσιο των πολλών και δύσκολων φάσεων που έχει διανύσει, αποτελεί μια δικαιωμένη- και ριζωμένη-επιλογή και πραγματικότητα. Αυτό, τόσο σε σχέση με την Ανώτατη Εκπαιδευτική δομή της χώρας, όσο και σε σχέση με την τοπική και ευρύτερη τοπική κοινωνία. Σε αυτή την εκτίμηση συγκλίνουν, πλέον, σήμερα, πλατιές κοινωνικές-πολιτικές και πνευματικές δυνάμεις, οργανισμοί, ιδρύματα και φορείς. Σε αυτή την εκτίμηση στέκεται ισχυρά και δυναμικά ο φοιτητικός και εκπαιδευτικός κόσμος, οι εργαζόμενοι και η νεολαία, αλλά και πληθώρα κοινωνικών ομάδων της τοπικής κοινωνίας και..........
οικονομίας. Ένα πλατύ κοινωνικό μέτωπο στηρίζει την προοδευτική κατάκτηση που ονομάζεται Ιόνιο Πανεπιστήμιο. 

Έτσι, από τη σκοπιά του λαού, το πρόβλημα δεν τίθεται -στις όποιες-πολιτικές υποβάθμισης του Ιονίου Πανεπιστημίου αλλά, αντίθετα, εκεί που τίθεται, είναι στην ουσιαστική και ολόπλευρη ενίσχυση και αναβάθμιση του. Εμείς εκτιμούμε ότι τόσο στις παρούσες συνθήκες, όσο- και ακόμα περισσότερο- στις συνθήκες ενός νέου κοινωνικού μοντέλου, για το οποίο εμείς παλεύουμε, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συγκροτεί έναν απόλυτα αναγκαίο και χρήσιμο εκπαιδευτικό-πνευματικό οργανισμό. 

Η μόνιμη και ατελείωτη κρίση που διαπερνά τις εκπαιδευτικές δομές της χώρας συνολικά, δεν αποτελεί στη βάση της, ούτε τεχνικό, ούτε διοικητικό-οργανωτικό, ούτε χωροταξικό πρόβλημα. Αποτελεί βαθύ πρόβλημα του ελληνικού (εξαρτημένου και καθυστερημένου) καπιταλιστικού μοντέλου, που αρνούμενο και ανήμπορο να συνδέσει θετικά και δημιουργικά (σε ενιαίο σχέδιο) τις εκπαιδευτικές δομές και τις ανάγκες της λαϊκής κοινωνίας, της παραγωγής και της χώρας, ασταμάτητα «ράβει και ξηλώνει» με νέα «μέτρα και μεταρρυθμίσεις». Τέτοια «μεταρρύθμιση» είναι και το «σχέδιο Αθηνά» που εκφράζει την «εκπαιδευτική πολιτική» του εγχώριου μπλοκ εξουσίας, στη περίοδο έντασης της εξάρτησης και των αντιλαϊκών-αντεργατικών πολιτικών. Αυτή η πολιτική, επιδιώκει την αποδυνάμωση- κατεδάφιση της όποιας δημόσιας παιδείας διαθέτει η χώρα (σε όλες της βαθμίδες) και προκρίνει την αποδόμηση προς όφελος της ιδιωτικοποίησης και των ξένων ιδιωτικών ιδρυμάτων. Είναι μια πολιτική, υπαγορευμένη έξωθεν… 

Ειδικότερα, επισημαίνουμε και τα παρακάτω: 

1) Εκφράζουμε την αντίθεση μας σε «λογικές» αποδυνάμωσης του Ι.Π. μέσω μιας διοικητικού τύπου «ομοσπονδοποίησης» του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει ταχύτατα σε μεγαλύτερη υποχρηματοδήτηση και σε σειρά διοικητικών-λειτουργικών προβλημάτων και ανωμαλιών, που θα πρόσφεραν άλλοθι σε επιπλέον υποβάθμιση του ιδρύματος. 

2) Εκφράζουμε την αντίθεση μας σε θέσεις, μεθοδεύσεις, επιλογές μετονομασίας του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας σε οποιοδήποτε διαφορετικό (π.χ. Ιστορίας της Γλώσσας) γιατί αυτό μεθοδικά οδηγεί στην ουσιαστική υποβάθμιση του Τμήματος, πτυχίου που παρέχει και στην εργασιακή υποβάθμιση των αποφοίτων του. 

Τέλος επαναλαμβάνουμε ότι το Ι.Π. αποτελεί σημαντική λαϊκή, κοινωνική και προοδευτική κατάκτηση για τον τόπο μας. Μια κατάκτηση που πέρασε από πολλά κύματα, αντιδράσεις και συγκρούσεις για να φτάσει μέχρι εδώ. ΕΝΑΚ και ΠΟΡΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ σας καλούμε: όλοι μαζί, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, νεολαία, λαός-τοπική κοινωνία, να συγκροτήσουμε στην πράξη ένα ισχυρό και νικηφόρο μέτωπο υπεράσπισης του Ιονίου Πανεπιστημίου, για να μη «θυσιαστεί» και αυτό στο βωμό της συγκυρίας. Για να κρατηθεί όρθιο στην επίθεση των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των εγχώριων μπλοκ εξουσίας, επίθεση που διεξάγεται ενάντια σε οτιδήποτε χρήσιμο, προοδευτικό, δημόσιο και παραγωγικό λειτουργεί στο τόπο μας. 

ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ-(ΕΝΑΚ) 

ΠΟΡΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.