Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΣ-ΚΙ


                                                                                                                                                          Αριθμ. Πρωτ.1168 /24.12.2012                                                                                                     
«Μεγαλώνοντας»  το  κρασί  μας
Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός με προσανατολισμό στην ποιότητα και τη συνεχή ανάπτυξη των υπηρεσιών του και προς τον ΘιακοΚεφαλλονίτη ερασιτέχνη οινοποιό, προτείνει τρόπους και μυστικά για την παλαίωση οίνων και τη δημιουργία σωστής κάβας.
Ως γνωστόν, εμφιαλώνοντας το κρασί μας δεν σταματά η ζωή και η εξέλιξή του. Προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης πρέπει να έχουμε δημιουργήσει τις καλύτερες προϋποθέσεις.
Όσο το κρασί μας παραμένει στα βαρέλια, κατά την διάρκεια της γνωστής «οξειδωτικής παλαίωσης», αφομοιώνει ορισμένα συστατικά του ξύλου που βοηθούν στην .....
αρωματική του σύνθεση. Παρουσία του οξυγόνου που εισέρχεται από τους πόρους του ξύλου των βαρελιών, οι τανίνες, τα οξέα, τα ανόργανα συστατικά, καθώς και οι άλλες ουσίες του κρασιού συμμετέχουν σε αντιδράσεις που μειώνουν σταδιακά τον άγριο και άγουρο χαρακτήρα του. Η εξέλιξη του χαρακτήρα του κρασιού μας συνεχίζεται με την «αναγωγική  παλαίωση» μετά την εμφιάλωσή του.  
Ο προσανατολισμός της κάβας μας πρέπει να είναι βόρειος για την αποφυγή υπέρμετρων μεταβολών θερμοκρασίας και κατά προτίμηση σε σκοτεινό χώρο. Είναι σημαντικό να έχει σταθερή θερμοκρασία με ιδανική 11 βαθμούς Κελσίου και υγρασία 70-75%. Ο αερισμός της κρίνεται απαραίτητος για την αποφυγή έντονων οσμών ενώ αποφεύγονται οι κραδασμοί προερχόμενοι από εξωτερικά αίτια. Οι φιάλες τοποθετούνται στα ράφια σε οριζόντια θέση. Έτσι, αποφεύγεται η ξήρανση του φελλού.
Τα λευκά κρασιά που καταναλώνονται σε νεαρή ηλικία, λόγω της φρεσκάδας των αρωμάτων και της γεύσης τους, τοποθετούνται χαμηλά για την καλύτερη προστασία τους από το φως. Αμέσως πιο πάνω τοποθετούνται τα αφρώδη και τα ροζέ. Τελευταία τοποθετούνται τα ερυθρά τα οποία εμφανίζοντας ισχυρό τανικό και όξινο χαρακτήρα απαιτούν χρόνο για την ανάδειξη και ισορροπία των γευστικών τους χαρακτηριστικών.
Από τον Ενιαίο Αγροτικό Συνεταιρισμό Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.