Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΙΘΑΚΗΣ: ΣΗΨΗ- ΠΑΡΑΚΜΗ- ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ


ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΚΛΗΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
Ο Δήμος Ιθάκης, βυθίζεται μέσα σε ένα νοσηρό και δύσοσμο κλίμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί τα δύο τελευταία χρόνια. Ένα δείγμα της σήψης και της αρρωστημένης πολιτικής; είναι και αυτό που εξελίσσεται αυτή τη περίοδο στο Δήμο, με αντικείμενο τα χρέη του Δημάρχου προς το Δημόσιο και πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Δήμαρχο.
Θα αναλύσουμε τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το θέμα που αποτελεί κόλαφο για τη δημοτική αρχή και όνειδος για το θεσμό του Δήμου. Πρώτα όμως  και επειδή συνάδελφοι και μη, ισχυρίζονται ότι τα χρέη του δήμαρχου είναι προσωπικό του ζήτημα και δεν τους ενδιαφέρει, θα καταθέσουμε τη δική μας θέση, σχετικά με το τι είναι δημόσιο και τι ιδιωτικό στη ζωή; ενός πολιτικού, κυρίως δε όταν αυτός δραστηριοποιείται στο κύκλο μιας μικρής κοινωνίας. Σχετικά λοιπόν με όσα συζητούνται γύρω από το παρελθόν και το παρόν του Δήμαρχου:

-Το αν ένας δήμαρχος έχει καταδικαστεί για σοβαρά και ατιμωτικά αδικήματα, αφορά όλους τους δημότες. Έχει κορυφαία σημασία το ήθος και τα χαρακτηριστικά εκείνου που εκπροσωπεί έναν τόπο και μια κοινωνία.
-Το αν ένας δήμαρχος είναι χρεοφειλέτης του Δημοσίου και μάλιστα μεγάλος, δεν είναι μόνον προσωπικό του ζήτημα. Είναι θέμα πρωτίστως ηθικό, προκλητικό και προσβλητικό για τους δημότες του, ιδιαίτερα αυτήν την εποχή που αυτοί δοκιμάζονται πολύ σκληρά.
-Ο κάθε πολιτικός δεν μπορεί να έχει τέτοια ζητήματα ανοιχτά ή αλλιώς ,όποιος έχει τέτοιες εκκρεμότητες, δεν πρέπει να πολιτεύεται.
-Σε κάθε περίπτωση, ο πολιτικός και ειδικά ένας δήμαρχος, οφείλει να λειτουργεί ως υγιές πρότυπο για τους πολίτες και να αναδεικνύει ανώτερες αξίες μέσα από τη ζωή και τη δράση του.
- Ο οφειλέτης κ. Κασσιανός, δεν έχει καμιά σχέση με τον φουκαρά άνθρωπο του μεροκάματου που αδυνατεί να καταβάλλει τις οφειλές του στο Δημόσιο. Ο ίδιος παρουσιάστηκε σαν μεγαλοεπιχειρηματίας, έτοιμος να δωρίσει στο Δήμο, εφόσον εκλεγεί, πολύ χρήμα και πολλές υπηρεσίες. Επομένως τα χρέη του προς το Δημόσιο έχουν προκύψει από συνειδητή επιλογή.
Το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να διεκδικήσει 169.274,00 ευρώ από τα χρέη του κ. Κασσιανού. Με έγγραφό του, ζητάει από την Προϊσταμένη των Οικονομικών Υπηρεσιών του  Δήμου Ιθάκης να προχωρήσει στη κατάσχεση μέρους της αντιμισθίας του Δημάρχου. Η Προϊσταμένη τηρεί το νόμο και προβαίνει στη παρακράτηση του ¼  της αντιμισθίας του, προστατεύοντας  τα συμφέροντα του Δήμου και του Δημοσίου. Αυτό δεν αρέσει στο Δήμαρχο, ο οποίος απαντά στη Δ.Ο.Υ μεταξύ άλλων πρωτοφανών επιχειρημάτων ότι ,σαν Δήμαρχος έχει … ΑΣΥΛΙΑ και δεν μπορεί να τον αγγίξει ο Νόμος! Με την υπογραφή ως Δήμαρχος Ιθάκης και τη σφραγίδα του Δήμου , ο κ. Κασσιανός αρνείται να πληρώσει τα χρέη του προς το Δημόσιο. Ενώ η νομοθεσία του απαγορεύει να μπλέκει τα προσωπικά του χρέη με την ιδιότητα του Δήμαρχου, εκμεταλλεύεται την ιδιότητά του και λέει στο Κράτος <<είμαι δήμαρχος και δε πληρώνω ,ούτε και μπορείτε να με συλλάβετε >>.
Για να επιτύχει τον ευτελή σκοπό του, απειλεί και τρομοκρατεί τους υπαλλήλους και τους πιέζει να παρανομήσουν για τα δικά του συμφέροντα, τιμωρεί την Προϊσταμένη που προστάτευσε τα συμφέροντα του Δήμου. Προβαίνει μόνος του σε ανάκληση εγγράφων ,θέτοντας σε κίνδυνο το δημοτικό συμφέρον. Τέλος , παίρνει το μπλόκ των επιταγών του Δήμου, γράφει σε διαταγή του ιδίου ολόκληρο το ποσόν της αντιμισθίας του, υπογράφει ο ίδιος σαν εντολέας και εισπράττει ο ίδιος τα χρήματα!
Φαινόμενα τέτοια, δεν έχουμε συναντήσει ποτέ στο παρελθόν. Αυτές οι μέθοδοι ανήκουν στην πρακτική άλλων οργανώσεων και όχι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι φαινόμενα παρακμής , σήψης και πλήρους ηθικής και διοικητικής κατάρρευσης.
Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, όποιος εκπροσωπεί έστω και έναν πολίτη σε συλλογικά όργανα, όποιος συναισθάνεται την ευθύνη που έχει έναντι του τόπου, της κοινωνίας και των θεσμών της αλλά και του εαυτού του, έχει χρέος να αντισταθεί και να μη κρύβεται ,ευελπιστώντας σε μικροπολιτικά ή προσωπικά οφέλη ως αντάλλαγμα της σιωπής τους. Το <<ήθος>> αυτών των αρχόντων δεν πρέπει να αφεθεί να διαχυθεί και να διαβρώσει το ήθος των αρχομένων. Πρέπει να σταθούμε απέναντι σε αυτά τα πρωτοφανή φαινόμενα, που ευτελίζουν πρόσωπα και θεσμούς, ντροπιάζουν το τόπο μας ,εμπαίζουν το κάθε συνεπή πολίτη και γελοιοποιούν τη περίφημη Πολιτεία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΚΛΗΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.