Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ: Σκάνδαλο η απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Ναπολέων Μαραβέγια για την κατανομή του Leader


Σκάνδαλο χαρακτηρίζει η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κα. Ρένα Καραλαριώτου, την απόφαση του μέχρι πρότινος υπηρεσιακού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ναπολέων Μαραβέγια, μόλις δύο ημέρες πριν... τις εκλογές -15 Ιουνίου 2012- για την αυθαίρετη κατανομή πιστώσεων ύψους 13.400.000 ευρώ του Άξονα 4 του ΠΑΑ (Leader) σε «επιλεγμένους» φορείς, χωρίς να υπάρξει προηγουμένως καμία ενημέρωση του συνόλου των ενδιαφερόμενων Αναπτυξιακών Εταιριών, μεταξύ των οποίων και η Αναπτυξιακή Εταιρία Νομού Λάρισας «Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε.», που υλοποιεί το πρόγραμμα Leader για το νομό Λάρισας.

Πρόκειται για αδιάθετες πιστώσεις Δημόσιας Δαπάνης στα .....
τοπικά προγράμματα και η κατανομή πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και τεχνική σύσκεψη με τις Ομάδες Τοπικής Δράσης για τον καθορισμό χρήσιμων δεικτών, βάσει των οποίων θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί η κατανομή (εντάξεις έργων, ποσοστά συμβατοποίησης και πληρωμών ανά Ο.Τ.Δ. κ.λπ.).
Επίσης, δεν προηγήθηκε έγγραφο της ΕΥΕ ΠΑΑ Ανταγωνιστικότητα με το οποίο να ζητείται να αποτυπωθούν εκ μέρους των Ομάδων Τοπικής Δράσης οι πιθανές ανάγκες για αύξηση της Δημόσιας Δαπάνης των Τοπικών τους Προγραμμάτων, σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε η Αντιπεριφερειάρχης.
Η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας εκτιμά ότι με την κατανομή των συγκεκριμένων πιστώσεων θα ήταν εφικτή η απορρόφηση πρόσθετης χρηματοδότησης ύψους 1.800.000 ευρώ, τα οποία θα δίδονταν εν συνεχεία για ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στην περιοχή και κατ΄ επέκταση θα αποτελούσαν σημαντική «τονωτική» ένεση για την τοπική οικονομία.
Με σχετική επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθ. Τσαυτάρη, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξ. Χαρακόπουλο, η πρόεδρος της Ε.Δ.Π. Leader και Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας, κα. Ρένα Καραλαριώτου, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία της για τη συγκεκριμένη απόφαση και ζητά την άμεση ανάκληση της.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το οξύμωρο της υπουργικής απόφασης, πέραν του ότι ελήφθη χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση-αξιολόγηση με τις εμπλεκόμενες ομάδες, είναι ότι δεν ελήφθη και κανένα απολύτως κριτήριο κατανομής, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως είναι για παράδειγμα η πορεία των Αναπτυξιακών Εταιρών, το μέγεθος της περιοχής παρέμβασης, καθώς και η πρόοδος υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος. Αντίθετα, επιλέχθηκαν με «άγνωστα» κριτήρια και… κίνητρα, συγκεκριμένες και «επιλεγμένες» αναπτυξιακές εταιρίες.
Η κα. Καραλαριώτου στην επιστολή της θεωρεί τουλάχιστον «άστοχη» την εξαίρεση της ομάδας από την κατανομή πιστώσεων και ζητά άμεσα ανάκληση ή τροποποίηση της απόφασης του πρώην υπουργού κ. Μαραβέγια.
poli-politiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.