Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

«απ’τα κόκκαλα βγαλμένη»…


Αυτές οι λέξεις από τον Ύμνο στην ελευθερία του Δ. Σολωμού, που αλληγορικά και κυριολεκτικά αποδίδει την ελευθερία μας στα κόκκαλα των νεκρών μας, ας διαβαστούν σε κάποιον που είπε στο δημοτικό συμβούλιο «ας περιμένουν οι νεκροί».
Να περιμένουν οι νεκροί και ότι άφησαν στο πέρασμα τους από αυτό τον κόσμο… Χάρη τους νεκρούς, στα πνευματικά έργα και τη θύμηση των οποίων ο νέος ελληνισμός κατάφερε να διατηρήσει ιστορική μνήμη και ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα σε .... δύσκολα χρόνια και δεν κατέληξε ακόμα ένας από τους τόσους λαούς που εξαφανίστηκαν από το ιστορικό προσκήνιο. Οι νεκροί μας που πολλοί πέθαναν κάποτε για να μπορούν σήμερα κάποια υβρίδια του Αισώπου και του Μινχάουζεν, πάντοτε «ελεύθερα» και «δημοκρατικά» να συκοφαντούν συμπολίτες τους σε δημοτικά συμβούλια με άθλια ψέματα επειδή νιώθουν ότι είναι πολιτικοί εχθροί τους και δεν έχουν βρει άλλο σκοπό στη ζωή τους.
Αν οι άνθρωποι που αγωνίστηκαν κάποτε για την ελευθερία αυτού του τόπου ενστερνίζονταν τις ίδιες απόψεις και λησμονούσαν τους νεκρούς τους τόσο εύκολα, αφήνοντάς τους στην αναμονή, σήμερα θα τρώγαμε πιλάφι για μεσημεριανό και 5 φορές τη μέρα θα στρεφόμασταν στην κατεύθυνση της Μέκκας.
Δημοτικοί σύμβουλοι και δημοτικές παρατάξεις αναρωτηθείτε τι ανιστόρητες απόψεις επικροτήσατε άθελά σας. Για ένα θέμα που δεν τολμήσατε να δώσετε την ευκαιρία στον Αντώνη Βασιλάκη επί εικοσαετία κορυφαίο αρχαιολόγο πεδίου όλης της Κρήτης και συνεργάτη του αείμνηστου Γιάννη Σακελλαράκη έστω να σας ενημερώσει.
Προφανώς τα ξέρετε καλύτερα εσείς…
Διαβάστε έστω τι εκτίμησης απολαμβάνουν οι Σακελλαράκης και Βασιλάκης πανελληνίως και τι επιστημονικό έργο άφησαν προς όφελος της κοινωνίας.
Αλλά είπαμε εσείς τα ξέρετε καλύτερα….
Ούτε το άκουσον μεν, πάταξον δε, δεν θελήσατε να αποδεχθείτε σε ένα ζήτημα για το οποίο υπέγραψαν μερικές εκατοντάδες «κακοί» πολίτες αυτού του τόπου, με μειωμένα δικαιώματα, μια απλή αίτηση να ακούσετε τις απόψεις τους; Αναλογιστείτε ποιές άλλες τέτοιες αιτήσεις υπερψηφίσατε με πολύ λιγότερες, αναλογικά με τον πληθυσμό του Πόρου υπογραφές, από αυτές που τελικά συγκεντρώθηκαν, επειδή «το ζητάει ο κόσμος». Ευγενικά, νηφάλια και χωρίς να προσβάλετε κανέναν.
Θα διαβάζουν οι επόμενες γενιές ότι προτιμήσατε να ακούτε εισηγητές πρωτότυπων θεωριών για νεκραναμονές και όχι κορυφαίους επιστήμονες, γιατί οι πρώτοι σας ήταν πιο ευχάριστοι στα αυτιά ή πολιτικά προσφιλέστεροι. Θα είστε αιώνιο παραδείγματα προς αποφυγήν και αυτό δεν έχει να κάνει με το τι ψηφίσατε, αλλά με ποιό τρόπο και ήθος κρίνατε. Ποδοπατώντας ανθρώπους.
Φίλιππος Μεταξάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.