Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΔΗΜΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 27/9/11
Είμαστε οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ των δημοτικών ενοτήτων Αργοστολίου, Παλικής, Λειβαθούς, Ελειού - Προννων και Ερίσσου, που τελούμε σε επίσχεση εργασίας από 26/8/11 και θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε τα ακόλουθα:

Ένας μήνας πέρασε από την ημέρα που αναγκαστήκαμε να προβούμε τελικά σε επίσχεση εργασίας. Οι πολύμηνες πιέσεις προς τους αρμόδιους φορείς για την εξεύρεση λύσης και την καταβολή των........
 δεδουλευμένων μας απέβησαν άκαρπες,με αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν εργαζόμενοι απλήρωτοι από 5 μέχρι και 13 μήνες. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τον τελευταίο καιρό μας κοινοποιήθηκε το ενδεχόμενο-απειλή να μην πληρωθούμε για το χρονικό διάστημα της νόμιμης επίσχεσης εργασίας, αν και αυτό είναι αντίθετο με την ρητή υποχρέωση του υπερήμερου εργοδότη να αποδόσει τις οφειλές και για το διάστημα αυτό.

Οι εργαζόμενοι στα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ κάναμε ήδη μεγάλη υπομονή πηγαίνοντας στην εργασία μας και επιτελώντας το έργο μας χωρίς αντάλλαγμα βιώνοντας καταστάσεις ανασφάλειας , άγχους, υπερμετρης γραφειοκρατείας και οικονομικής ανέχειας που τελικά μας γονάτισε.

Την περασμένη εβδομάδα, ενημερωθήκαμε πως τα χρήματα για το α' εξαμηνο του 2011 είναι στην Περιφέρεια και ήδη από χθες αποστέλλονται στους Δήμους. Είναι ο Δημος Κεφαλλονιάς και τα νομικά του πρόσωπα έτοιμα να εκταμιεύσουν τα χρήματα ή μήπως υπάρχουν διοικητικές ή αλλες εκρεμμότητες που θα καθυστερήσουν κι άλλο την πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων μας και θα μας οδηγήσουν στην συνέχεια της επίσχεσης εργασίας και της στέρησης των υπηρεσιών μας από τους ηλικιωμένους;

Τα ηλικιωμένα μέλη και τα ΑμεΑ των προγραμμάτων ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ έχουν εκφράσει επανειλημμένα στη Δημοτική Αρχή και τους κατά τόπους αρμόδιους τόσο τη δυσαρέσκειά τους για την διακοπή των υπηρεσιών όσο και την αγωνία τους για εμάς, τους ανθρώπους για τους οποίους ανοίγουν καθημερινά τα σπίτια τους. Επίσης καθε χρόνο τέτοια εποχή αγωνιούν και ζουν με το άγχος τι θα απογίνουν, αφού κανείς από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν μερίμνησε ώστε οι υπηρεσίες των προγραμμάτων να παγιωθούν. Έχουν και οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες το δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια στο προσωπικό τους χώρο, παρ' όλες τις δυσκολίες αποφεύγοντας τον εγκλεισμό τους στα ψυχρά ιδρύματα.

Σ' αυτό το σημείο, ζητάμε άλλη μια φορά συγγνώμη από τους ηλικιωμένους και τα ΑμεΑ, μέλη των δομών μας, καθώς και από τις οικογένειες τους που ζουν μακρυά και αγωνιούν. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν την απρόσκοπτη δωρεάν παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών μέσω των προγραμμάτων ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ χωρίς να αμφισβητούνται από κανέναν. Δυστυχώς αντ' αυτου, ορισμένοι εκμεταλλευόμενοι την καθ' όλα φυσιολογική αδυναμία των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ να αντιδράσουν και να βγουν στο δρόμο, προσπάθησαν να απαξιώσουν την εργασία και τον αγώνα μας.

Ως γνωστόν το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ αποτελεί την πλέον κοινωνικά αποδεκτή και αναγνωρισμένη μορφή άσκησης κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικής πρόνοιας , όπου επί σειρά ετών κοινωνικοί επιστήμονες , νοσηλευτές και οικογενειακοί βοηθοί παρέχουν κατ΄οικον υπηρεσίες στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας.

Εντούτοις , εδώ και δέκα χρόνια που υλοποιούνται τα προγράμματα, χωρίς την παραμικρή παύση δεν επιχειρήθηκε από κανέναν ούτε η θεσμική κατοχύρωση των δράσεων αυτών αλλά ουτε και η εργασιακή καταξίωση των εργαζομένων που απασχολούνται αδιάλειπτα με συνεχόμενες συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Για άλλη μια φορά φθάσαμε στο σημείο να πλησιάζει το Πρόγραμμα στη λήξη του και να μην υπάρχει απο πουθενά μια σαφής δέσμευση για το μέλλον των δομών και των εργαζομένων σε αυτές. Η χρηματοδότηση λήγει 31/12 , και οι εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί αξιοκρατικά μέσω ΑΣΕΠ (Ν.2190/94) και αδιαμφισβήτητα καλύπτουν εδω και 10 χρόνια πάγιες και διαρκείς αναγκές , ακόμη μια φορά βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμμενοι.

Το επικείμενο νομοσχέδιο των κοινωνικών επιχειρήσεων που προωθείται από το Υπουργείο Εργασίας και το οποίο η πολιτεία σχεδιάζει να εφαρμόσει μετά το 2011 δεν συνάδει με το κοινωνικό πρόσωπο του κράτους πρόνοιας που αφορά στην δωρεάν παροχή Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής φροντίδας σε όσους την έχουν ανάγκη, ούτε με την επιτυχημένη μεχρι σήμερα λειτουργεία των προγραμμάτων ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, τα οποία οδηγεί στα όρια της κατάργησής τους.

Μετά όμως από τόσα χρόνια συνεχούς προσφοράς, οι εργαζόμενοι παρέχουμε μόνιμο έργο, το οποίο έγινε χθες, γίνεται σήμερα και ΠΡΕΠΕΙ να συνεχιστεί και αύριο.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

· ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΜΑΣ
· ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΟΜΙΜΗΣ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
· ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΑΣ
· ΤΗΝ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΕΚΕΥΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙ ΣΕΙΡΑ ΕΤΩΝ ΣΤΙς ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ. ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ ΛΟΙΠΟΝ.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΒΣΣ Αργοστολίου, Παλικής, Λειβαθούς, Ελειού - Προννων και Ερίσσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.