Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΦΩΝΗ ΑΓΩΝΙΑΣ – ΦΩΝΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ


ΠΡΟΣ: ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΚΟΙΝ: ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη και το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο είναι δεκαετίες τώρα συνυφασμένα με την κεφαλονίτικη πνευματική παρουσία, με τον πολιτισμό της Κεφαλονιάς. Και ακριβώς γι’ αυτό, όντας βασικό και σταθερό πολιτισμικό κεφάλαιο της σύγχρονής μας ιστορίας, πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα να λειτουργούν και να προσφέρουν.

Είναι γνωστό ότι από τις αρχές της τελευταίας δεκαετίας άρχισαν και ολοένα επιτείνονταν οι οικονομικές δυσκολίες του Κοργαλενείου Ιδρύματος, με αποτέλεσμα αυτήν την περίοδο το Ίδρυμα να αδυνατεί....
 για οκτώ μήνες να καταβάλει τους μισθούς στο προσωπικό του, να αδυνατεί να καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ, να αδυνατεί να εξοφλήσει ΔΕΚΟ και προμηθευτές, να αδυνατεί να εμπλουτίσει το βιβλιακό υλικό, να αδυνατεί να ανανεώσει τους τίτλους της Δανειστικής Βιβλιοθήκης, να αδυνατεί να υποστηρίξει τη λειτουργία του Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης (οι 7 στους 9 ηλεκτρονικούς υπολογιστές είναι εκτός λειτουργίας).

Η κατάσταση έχει προφανώς φθάσει σε οριακό σημείο. Αυτό τουλάχιστο δηλώνει η από 3 Αυγούστου 2011 επίσχεση εργασίας των υπαλλήλων του Κοργιαλενείου Ιδρύματος. Επομένως, δεν πάει άλλο. Και φυσικά, για τον κάθε λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο, το πρόβλημα δεν λύνεται με ημίμετρα. Απαιτείται ριζική λύση, τέτοια που σταθερά και σίγουρα να ανοίγει διάπλατες τις πόρτες της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου, ώστε να ξαναβρούν τον παλιό καλό τους εαυτό με το προσωπικό στη θέση του μόνιμα και κανονικά μισθοδοτούμενο.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί των σχολείων του Αργοστολίου από την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και το διδακτικό προσωπικό των Τμημάτων Κεφαλονιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων έχουμε να σας καταθέσουμε τα εξής:

--Αυτό το μήνα ξεκίνησε η νέα σχολική / ακαδημαϊκή χρονιά. Σε λίγο θα αρχίσουμε να αναθέτουμε εργασίες στους μαθητές / φοιτητές μας. Οι τελευταίοι στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη έτρεχαν να βρουν το υλικό τους, να συνθέσουν την εργασία τους. Με την αναντικατάστατη βοήθεια των υπαλλήλων της έβρισκαν τα βιβλία και μελετούσαν ή ερευνούσαν στο διαδίκτυο. Όταν όμως θα συναντούν τις πόρτες της Βιβλιοθήκης κλειστές.....

--Και εμείς οι ίδιοι ως εκπαιδευτικοί / διδάσκοντες στην Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια , Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν ήταν λίγες οι φορές που νιώσαμε την ανάγκη να ανεβούμε τα σκαλοπάτια της Βιβλιοθήκης, για να μελετήσουμε. Τώρα όμως με κλειστή τη Βιβλιοθήκη η μελέτη μας θα είναι αρκετά λειψή...

--Επιπλέον, το κλείσιμο της Βιβλιοθήκης θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη διοργάνωση-υλοποίηση σχολικών εκδηλώσεων, καθώς σας είναι γνωστό ότι πάντα οι χώροι της (κεντρική αίθουσα, αίθουσα πιάνου) φιλοξενούσαν εκδηλώσεις των Γυμνασίων και Λυκείων του Αργοστολίου, ενώ το κλειστό Μουσείο δεν θα μπορεί να μπαίνει στα σχολικά προγράμματα επισκέψεων.

Εάν, λοιπόν, αρχίσουν να συμβαίνουν – και ήδη συμβαίνουν – όλα τα παραπάνω, τι πρέπει να κάνουμε; Γνωρίζουμε ότι το «κλειδί» της λύσης του προβλήματος το έχετε εσείς. Εσείς πρέπει να πάρετε όλα εκείνα τα μέτρα και να προβείτε σε όλες εκείνες τις ενέργειες, ώστε να ανοίξουν η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο, να ανοίξουν χωρίς να ξανακλείσουν. Αυτό απαιτούν η Εκπαίδευση και ο Πολιτισμός, αυτό απαιτεί η Κοινωνία μας και η Ιστορία μας.

Ποια θα είναι η συγκεκριμένη λύση; Έχουν ακουστεί κάποιες προτάσεις, με επικρατέστερη εκείνη που ζητά να αποκτήσουν η Βιβλιοθήκη και το Μουσείο δημόσιο-κρατικό χαρακτήρα. Ίσως να υπάρχουν κι άλλες. Διαλέξτε εκείνη που θα κάνει βιώσιμη και μόνιμη τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων τους. Βέβαια, εξυπακούεται ότι δεν μπορεί να παραμένουν άλλο απλήρωτες οι υπάλληλοι. Κι εμείς εργαζόμενοι είμαστε και γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει «απλήρωτος εργαζόμενος». Πρέπει να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα, ώστε να επιστρέψουν στην εργασία τους, ακριβώς για να εξυπηρετήσουν μεταξύ των άλλων και τις ανάγκες της σχολικής / εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Σε μια λύση τέτοιας κατεύθυνσης θα μας έχετε συμπαραστάτες.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα κινηθείτε σωστά για την τελική λύση του προβλήματος. Διαφορετικά τα πράγματα θα είναι χωρίς επιστροφή.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2011

Ακολουθούν οι υπογραφές 210 εν ενεργεία και συνταξιούχων εκπαιδευτικών Α/θμιας, Β/θμιας και Γ/θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κεφαλονιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.