Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Συνέντευξη Μάκη Φόρτε στην εφημερίδα " ΗΜΕΡΑ ΤΣΗ ΖΑΚΥΘΟΣ" και τη Δημοσιογράφο Ντιάνα Χαϊκάλη



Μας καπελώσανε! 45.000.000 € στην Κέρκυρα για τον τουρισμό!
Την έντονη αντίδραση του Περιφερειακού Συμβούλου του συνδυασμού «Επτανησιακή Αναγέννηση» Μάκη Φόρτε προκάλεσε η ανακοίνωση του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι πρόκειται να διατεθούν 45.000.000 ευρώ στην Κέρκυρα, ως επιδότηση για την ανάπτυξη ειδικού προγράμματος, που αφορά στο βιώσιμο τουρισμό.
Μάλιστα, προηγήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο, με τη συμβολή της Κερκυραίας Βουλευτή Άντζελας Γκερέκου, η οποία προσφάτως έφερε στην Κέρκυρα το μισό Υπουργικό Συμβούλιο (Χρυσοχοΐδης, Διαμαντίδης, Νικητιάδης), για να τονώσει το πολιτικό της προφίλ, αλλά και επειδή «μυρίζουν» εκλογές, στην οποία συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου.
Φυσικά, αξίζει να συγχαρούμε την κ. Γκερέκου για ό,τι κάνει για το νησί της, αλλά, όμως, Περιφέρεια δεν είναι μόνο η Κέρκυρα, αλλά όλα τα Ιόνια Νησιά και, δικαίως, θέλουμε και εμείς 45.000.000 ευρώ για κάθε νησί, ή ισότιμη διανομή του ποσού σε όλους.
Βέβαια, η Κέρκυρα έχει πολιτικούς και έχουμε εμπεδώσει ότι η Κέρκυρα δουλεύει για την Κέρκυρα και όχι για τα άλλα νησιά. Το ζήτημα είναι πότε θα καταλάβουμε ότι πρέπει και η Ζάκυνθος να δουλέψει για τη Ζάκυνθο. Αλλά, δυστυχώς, εμείς στερούμαστε πολιτικών και......

γι’ αυτό βρισκόμαστε σε αυτό το χάλι.
Η επερώτηση του Μ. Φόρτε στο Σπ. Σπύρου
Ο κ. Φόρτες κατέθεσε ερώτηση στον Περιφερειάρχη κ. Σπύρου, την οποία κοινοποιεί και στον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρήστο Άνθη, προκειμένου να συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στις 28 Μαΐου, 

 «Το μέλλον των νησιών μας βρίσκεται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων»!
Επιπροσθέτως, κληθείς από την εφημερίδα μας να σχολιάσει τη μέχρι σήμερα εφαρμογή της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, ο κ. Φόρτες επεσήμανε ότι: 
«Δυστυχώς, «ο Καλλικράτης» εγκαταλείφθηκε «εν τη γενέσει του». Οικονομικά και θεσμικά!
Χωρίς να θέλω να φανώ αρνητικός, πολύ φοβάμαι ότι ακόμα και τα καλά στοιχεία, που θα μπορούσε να επιφέρει η νέα αυτή διοικητική μεταρρύθμιση, θα χαθούν στον κυκεώνα της προχειρότητας και των ελλείψεων του νόμου, και ούτε θα μπορέσουν να εφαρμοστούν στην πράξη, λόγω έλλειψης ανάλογων κονδυλίων, που το κεντρικό κράτος δεν παρέχει στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας είναι κάτι τελείως καινούργιο και χρειάζεται να περπατήσει αρκετά, για να βρει τους ρυθμούς του αλλά και το ρόλο του στις τοπικές κοινωνίες.
Όμως, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι μόνο η αιρετή Περιφέρεια θα μπορέσει να προβάλλει, να προωθήσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας ως νησιωτική περιοχή. Πίστευα πάντα – τώρα περισσότερο – πως το μέλλον των νησιών μας βρίσκεται στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων!
Αναμφισβήτητα, οι αποφάσεις, που αφορούν στις τοπικές κοινωνίες, θα πρέπει να λαμβάνονται από τα όργανα που τις εκπροσωπούν άμεσα.
Ένα από τα λίγα πράγματα που ξεκαθαρίζει ο «Καλλικράτης» με σαφήνεια (άρθρο 4) είναι το θέμα: ‘Μεταξύ των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υφίστανται σχέσεις ελέγχου και ιεραρχίας, αλλά συνεργασίας και συναλληλίας’! Και ‘η αρχή της επικουρικότητας’ δεν αφήνει κανένα περιθώριο, πέρα από το ότι οι αποφάσεις να λαμβάνονται στο πιο κοντινό προς τους πολίτες επίπεδο και από τους πολίτες 
που τους αφορούν»! 
«Ευθύνη για τα χάλια του ΕΣΠΑ φέρουν οι νομάρχες και οι δήμαρχοι»!
Επίσης, αναφορικά με την πορεία του ΕΣΠΑ, ο κ. Φόρτες υπογράμμισε ότι: 
«Αυτοί που σχεδίασαν το ΕΣΠΑ και αυτοί, που τώρα υλοποιούν όσα χθες κατάγγελλαν, ευθύνονται για την μη ορθή διαχείρισή του. Ένα παράδειγμα: Το πρόγραμμα έχει ενταγμένα 34 έργα από το Γ΄ΚΠΣ, που έχουν δεσμεύσει 135,6 εκατ. από τα 303 εκατ. του ΕΣΠΑ. Δηλαδή, σχεδόν το μισό πρόγραμμα (για την ακρίβεια το 44,75%) έχει πάει σε έργα, που θα έπρεπε να έχουν εκτελεστεί !!!
Πριν δύο χρόνια το ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή, ως αντιπολίτευση, χαρακτήριζε ως «απάτη εθνικής κλίμακας με υπεξαίρεση χρημάτων του ΕΣΠΑ» την τακτική της ΝΔ (κυβέρνηση τότε) να εντάσσει έργα από το Γ΄ΚΠΣ. Ο δε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο κ. Ηλίας Μπεριάτος, ως Βουλευτής Επικρατείας τότε, μίλαγε για «απώλεια σημαντικών πόρων για την Κεφαλονιά και τα Ιόνια νησιά».
Και σαν να μην έφθαναν αυτές οι ανακολουθίες λόγων και έργων, «φορτώνεται» το πρόγραμμα με τουλάχιστον δύο έργα μαμούθ (το Νοσοκομείο Λευκάδας, με 36.000.000 ευρώ, και το Δίαυλο της Λευκάδας, με 25.000.000 ευρώ, τα οποία, αν δεν καλυφθούν με μεταφορά πόρων από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, θα πάρουν όλα τα ποσά που θα προκύψουν από τις εκπτώσεις, ενώ θα υποχρεωθούμε να απεντάξουμε έργα που, ήδη, έχουν ενταχθεί!
Βέβαια και για να είμαι δίκαιος, μεγάλο μέρος της ευθύνης της σημερινής τελειωμένης υπόθεσης του ΕΣΠΑ φέρουν δήμαρχοι και νομάρχες, που δεν διεκδίκησαν κονδύλια, δεν δρομολόγησαν μελέτες, δεν «έσπρωξαν» την ωρίμανση έργων και άφησαν το κεντρικό κράτος να τελειώσει το πρόγραμμα, πριν καν ξεκινήσει και, μάλιστα, αδιαμαρτύρητα»!
«Το μέλλον της Περιφέρειας είναι άδηλο»!
Επιπλέον, στην ερώτηση εάν βουλιάξαμε ή αλλάξαμε με την εφαρμογή του μνημονίου, ο πρώην Δήμαρχος Αργοστολίου τόνισε εμφατικά ότι: 
«Και αλλάξαμε και βουλιάξαμε!
Αλλάξαμε, πριν καν ξεκινήσουμε. Άλλες ήταν οι υποσχέσεις για την Περιφέρεια και άλλες υλοποιούνται. Ποιος ξεχνάει τα μεγάλα λόγια για «μικρούς πρωθυπουργούς», για «μικρά υπουργικά συμβούλια» και «μικρά υπουργεία»; Βουλιάξαμε, ως τοπική κοινωνία, και δεν το έχουμε πάρει ακόμα χαμπάρι.
Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, η τοπική οικονομία περνά τη χειρότερη ύφεσή της, οι νέοι μας εγκαταλείπουν τα νησιά μας, απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι, που δεν μπορούν να βρουν δουλειά, παρά τα πτυχία και τα προσόντα που διαθέτουν. Μόνο ο τομέας του τουρισμού μπορεί να μας δώσει ακόμη ανάσες ζωής, αλλά κι αυτό άγνωστο πόσο θα κρατήσει. Άρα, υπό τις παρούσες συνθήκες, το μέλλον της Περιφέρειας είναι άδηλο»! 
 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.