Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Τα Φραγκάτα δεν υπάρχουν πια στο χάρτη…

Τα Φραγκάτα δεν υπάρχουν πια στο χάρτη! Αρκετά χρόνια μετά το1953, εκδηλώθηκε μια ακόμη συνέπεια του σεισμού: Ένα ιστορικό χωριό, από τα πλέον εύρωστα της Κεφαλονιάς, έχασε το όνομά του και ονομάστηκε με το όνομα του γείτονα: Βαλσαμάτα!
Πριν τους σεισμούς του 1953, τα δύο χωριά, Βαλσαμάτα και Φραγκάτα, ζούσαν σε δύο απέναντι πλαγιές στην περιοχή των Ομαλών, με απόσταση μεταξύ τους μεγαλύτερη από ένα χιλιόμετρο. Ανάμεσα στα δύο χωριά απλωνόταν ο κάμπος των Ομαλών, με τη Μονή του Αγίου Γερασίμου στην άκρη του. Ανέπτυσσαν σχέσεις συνεργασίας ή ανταγωνισμού, στα πλαίσια κοινών συμφερόντων, στο στενό αυτό χώρο του κάμπου και στις γύρω πλαγιές.

Μετά το σεισμό, η Κρατική αρωγή και η Αγγλική βοήθεια αποφάσισαν να κτίσουν και τα δύο χωριά ενωμένα, στα όρια του παλιού οικισμού των Φραγκάτων. (Παρεμπιπτόντως, να πούμε ότι αυτή η απόφαση είχε το θετικό αποτέλεσμα να μην κατεδαφιστούν, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, τα παλιά χωριά, αλλά να παραμείνουν, τουλάχιστον ως τις μέρες μας, ως μνημεία ‘’εκτός καταλόγου’’, μιας άλλης εποχής και μιας άλλης κοινωνίας). Τα χωριά εξακολουθούσαν να έχουν τα ονόματά τους, καθώς αποτελούσαν και ξεχωριστές Κοινότητες.

Ο νομοθέτης όμως θέλησε, πιθανόν για λόγους οικονομίας μελάνης, δύο οικισμοί που απέ-χουν μεταξύ τους απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων, να αποτελούν έναν οικισμό και να καταργείται έτσι το όνομα του ενός. Φαίνεται λοιπόν ότι κάποιοι μέτρησαν τους κατοίκους και βρήκαν ότι οι Βαλσαμάδες ήταν λίγο.........
 περισσότεροι και ονόμασαν, το 1980, ολόκληρο τον οικισμό Βαλσαμάτα.

Καταργήθηκε λοιπόν το χωριό μου, τα Φραγκάτα, το 1980, αφού έζησε μισή χιλιετία, ίσως και περισσότερο. Αλλοιώθηκε έτσι ένα στοιχείο της ταυτότητάς μου. Το χωριό των πατέρων και των παππούδων μου δεν υπάρχει πια. Ο πατέρας μου και οι παππούδες μου θα κοιμούνται στο εξής τον αιώνιον ύπνο στα Βαλσαμάτα! (Όχι πως τα Βαλσαμάτα δεν είναι καλά, μα είναι ο γείτονας!). Αισθάνομαι ότι δέχομαι ένα μέρος της πίεσης, που διαβάζω ότι δέχθηκαν οι μειονοτικοί σε κάποια κράτη, για να αλλάξουν όνομα. Και συνάμα, σε καιρούς που συνηθίζουμε να ερευνούμε την ουσία των πραγμάτων, αμφιβάλλω και για τη νοημοσύνη μου, γιατί ενώ πασχίζω, δεν μπορώ να κατανοήσω τους λόγους, για τους οποίους έτσι καθόρισε ο νομοθέτης.

Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι ο νομοθέτης δεν προέβλεψε την εξέλιξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στους δίσκους των οποίων σήμερα χωράνε εκατοντάδες ονόματα χωριών σαν τα Φραγκάτα, ώστε να κάνει μια μεγαλόψυχη χειρονομία προς την υπόθεση του αυτοπροσδιορισμού των προσώπων, υπόθεση που ίσως εντάσσεται και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οπωσδήποτε ο νό-μος στον οποίο αναφερόμαστε δεν είναι Θείος νόμος, ούτε καν νόμος συνείδησης, και ο νομοθέτης δεν έφυγε βέβαια για την Λυδία, σαν το Σόλωνα. Ο νόμος αλλάζει, όταν το θέλουν οι άνθρωποι (και όταν η αλλαγή του δεν έχει κόστος). Σε μια εποχή μάλιστα, που η πατρίδα μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη σε ζητήματα ονομασιών και ιστορικής μνήμης, ποιος λόγος θα εμπόδιζε το σύγχρονο νομοθέτη να αλλάξει το νόμο αυτό ή να δημιουργήσει μιαν εξαίρεση; Ιδιαίτερα για την περίπτωση του χωριού μου, για την οποία υπάρχουν αποφάσεις και της Κοινότητας Ομαλών και του Νομάρχη Κεφαλληνίας και του Εθνικού Συμβουλίου Τοπωνυμίων, θετικές για την επαναφορά του ονόματος;

Τα Φραγκάτα όμως δεν σημειώνονται πια ούτε σε λεξικά ή εγκυκλοπαίδειες. Οι πινακίδες στους δρόμους θα υπάρχουν μέχρι να πεθάνουν οι γέροι. Οι Φραγκάδες, διχασμένοι από άλλο τοπικό ζήτημα, δεν προώθησαν συντονισμένα και όσο θα έπρεπε το θέμα της ονομασίας. Ο μόνος που ασχολήθηκε με το ζήτημα είναι ο συγχωριανός μας Νικόλας Γ. Γαρμπής, εκδότης της τοπικής εφημερίδας ‘’Τα Φραγκάτα’’, ο οποίος έχει αρθρογραφήσει σχετικά και επιζητεί λύση του προβλήματος με το υπάρχον νομικό καθεστός. Οι υπόλοιποι τι σκέφτονται άραγε, όταν βλέπουν τους χάρτες τους καινούργιους της Κεφαλονιάς;

(Στο χάρτη, που βρίσκεται στη σελίδα 29 του καινούργιου Τηλεφωνικού Καταλόγου, έτους 2000, που κυκλοφόρησε πρόσφατα ο ΟΤΕ, δεν σημειώνονται τα Φραγκάτα. Σημειώνονται τα Μιχάτα, το Επανωχώρι και ο Άγιος Ελευθέριος. Τα Φραγκάτα δεν υπάρχουν πια στο χάρτη!)

Διονύσιος Γ. Γαρμπής, οδοντίατρος. (Φραγκάτα Κεφαλληνίας, 12 Μαρτίου 2000)
-[ Εφημ. Τα Νέα Κεφαλληνίας-Ιθάκης, αρ.φ.965, Αθήναι, 25/4/2000, σ.1]-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.