Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ


Κυρία Υπουργέ,

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Σε ένα κλίμα σύγχυσης και αβεβαιότητας, σε ένα κλίμα παραπληροφόρησης, φόβου για το αύριο και πολλές φορές πανικού, σε ένα εκρηκτικό τοπίο που συνιστούν, το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, το εφιαλτικό δημόσιο χρέος, η αποδυναμωμένη παραγωγική βάση της χώρας, το έλλειμμα αξιοπιστίας των πολιτών απέναντι στο κράτος, της χώρας μας απέναντι στους εταίρους της και τις αγορές.

Σε μια περίοδο ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που επιτείνει τις αδυναμίες μας, αναδεικνύει τα διαρθρωτικά προβλήματα και τις παθογένειες της οικονομίας και της Δημόσιας Διοίκησης.

Σε μια συγκυρία που η αδυναμία δανεισμού της χώρας μας οδήγησε στο μηχανισμό στήριξης και τις ασφυκτικές απαιτήσεις της για μέτρα, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Μέσα σε αυτό το δυσάρεστο και ταυτόχρονα δύσκολο κλίμα που περιέγραψα, έρχεται το παρόν νομοσχέδιο για συζήτηση και ψήφιση στη βουλή μετά από διαβούλευση με τους φορείς (τραπεζών – καταναλωτών – δανειοληπτών κ.α.), με τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, μετά από τροποποιήσεις και συμπληρώσεις, που προτάθηκαν και έγιναν δεκτές από την Κυβέρνηση και την αρμόδια Υπουργό.

Ένα νομοσχέδιο που αφορά την «ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, ένα ακόμη νομοσχέδιο που υλοποιεί προεκλογική μας δέσμευση, αλλά και μία σημαντική πρωτοβουλία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε προτείνει με σχέδιο νόμου για την ρύθμιση χρεών, δίνοντας διέξοδο σε χιλιάδες υπερχρεωμένους συμπολίτες μας και νοικοκυριά.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Τα υψηλά επιτόκια κυρίως της καταναλωτικής πίστης, κάποιος ατυχής προγραμματισμός, κάποιο απρόβλεπτο γεγονός που η ζωή επιφύλαξε αλλά και η παντελής έλλειψη συμβουλευτικών θεσμών υποστήριξης των καταναλωτών σε θέματα υπερχρέωσης, συνέβαλαν στην αύξηση υπερχρεωμένων νοικοκυριών με τις γνωστές καταστροφικές συνέπειες.

Σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχοντας χάσει μεγάλο μέρος της αγοραστικής δύναμης και εγκλωβισμένοι στα δεινά της υπερχρέωσης ζουν στο περιθώριο, χωρίς να μπορούν να προγραμματίσουν τη συμμετοχή τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Και έρχεται σήμερα η ΝΔ να μας κατηγορήσει ότι αργήσαμε και μας αποδίδει ευθύνες. Τα προβλήματα όμως αυτά δημιουργήθηκαν κυρίως από τις αλόγιστες πολιτικές που εφάρμοσε ως Κυβέρνηση τα τελευταία 6 χρόνια, χωρίς μάλιστα να λάβει ποτέ καμία μέριμνα γι αυτούς τους συνανθρώπους μας.

Κανείς λοιπόν πλέον δεν μπορεί να αγνοεί την επιτακτική ανάγκη να δώσουμε τη δυνατότητα σε αυτούς τους συμπολίτες μας να πραγματοποιήσουν ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα στη ζωή τους. Αυτό κάνουμε με αυτό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Γιατί έχουμε χρέος, έχουμε καθήκον να σταθούμε σε αυτό το κοινωνικό πρόβλημα που έχει πάρει διαστάσεις και ως σύγχρονο κοινωνικό κράτος δικαίου να το αντιμετωπίσουμε.

Με το παρόν νομοσχέδιο οι υπερχρεωμένοι συμπολίτες μας, που έχουν αποδεδειγμένα μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφλησή τους με ευνοϊκότερους όρους και να απαλλαγούν από τα χρέη τους, εφόσον εξυπηρετήσουν για τέσσερα χρόνια ένα μέρος των χρεών τους που καθορίζεται από το δικαστήριο, με βάση το εισόδημά από την εργασία τους.

Με άλλα λόγια καθιερώνεται και στη χώρα μας η δυνατότητα του φυσικού προσώπου να απαλλάσσεται από τα χρέη του, όταν δεν έχει περιουσιακά στοιχεία και ταυτόχρονα δεν επαρκούν τα εισοδήματά του για την ικανοποίησή τους.

Η ρύθμιση αυτή ενισχύει το κοινωνικό κράτος, γιατί δεν εγκαταλείπει τον πολίτη σε μια αδιέξοδη και καταστροφική πορεία, που κανέναν δεν ωφελεί. Εξυπηρετεί και τον πιστωτή, και το γενικό συμφέρον, γιατί επαναφέρει σταδιακά στον οφειλέτη την αγοραστική του δύναμη, την οικονομική του ελευθερία, συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Στόχος λοιπόν του νομοσχεδίου είναι η επανένταξη του υπερχρεωμένου πολίτη στην οικονομική και κοινωνική ζωή με τη δυνατότητα μιας δεύτερης ευκαιρίας για ένα νέο ξεκίνημα, χωρίς τα βάρη του παρελθόντος, εφόσον για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα εξαντλήσει τις δυνατότητες, μερικής έστω, ικανοποίησης των πιστωτών του.

Με τις ρυθμίσεις που εισάγει το νομοσχέδιο:

 Δίνεται η δυνατότητα του οφειλέτη να προστατεύσει την κύρια κατοικία του αφού του επιτρέπει να την εξαιρέσει από τη ρευστοποίηση της περιουσίας του και μάλιστα με όρους που δεν θίγουν και τα συμφέροντα των πιστωτών του.

 Επιδιώκεται καταρχήν εξωδικαστικός συμβιβασμός και σε περίπτωση που δεν οδηγήσει σε αποτέλεσμα, υποβάλλεται αίτηση στο Ειρηνοδικείο της περιοχής κατοικίας του οφειλέτη για δικαστικό συμβιβασμό, με συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες και δυνατότητα τροποποίησης του σχεδίου συμφωνίας οφειλέτη – πιστωτή.

 Συνεισφέρει στην ανάπτυξη μιας άλλης κουλτούρας, σχεδόν ανύπαρκτης σήμερα, με τη συζήτηση, τη διαπραγμάτευση και την τελική ρύθμιση των χρεών με κίνητρα για οφειλέτη και πιστωτή.

 Δίνεται η δυνατότητα ειλικρινούς πληροφόρησης στους πιστωτές για τη γενική οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, έτσι ώστε αφού αντιληφθούν τους κινδύνους και τις αδυναμίες εξυπηρέτησης των χρεών από τους οφειλέτες να εκμεταλλευτούν τις διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου για ηπιότερες και ρεαλιστικότερες απαιτήσεις προς όφελος και των δύο.

 Εξασφαλίζεται η υπαγωγή στις ευεργετικές διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου κάθε πολίτη, που επήλθε σε αυτόν – μη δόλια βέβαια- μόνιμη αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών. Η αξιοποίηση αυτών των διατάξεων από κάθε οφειλέτη, που πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου, μπορεί να γίνει μόνο μια φορά. Του δίνεται δηλαδή μια δεύτερη ευκαιρία, ως οφείλει ένα σύγχρονο και κοινωνικό κράτος δικαίου.

 Διαμορφώνεται και οργανώνεται ο κατάλληλος μηχανισμός για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των διαδικασιών που προβλέπονται από το νομοσχέδιο αυτό, με αύξηση κατά ογδόντα των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών του κλάδου Ειρηνοδικών.

 Απαγορεύεται για έξι μήνες από τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου ο πλειστηριασμός της μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη.

Κυρία Υπουργέ,

Ήταν απαίτηση των καιρών, ιδιαίτερα σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, αυτή η νομοθετική σας πρωτοβουλία, που έρχεται να αντιμετωπίσει ένα ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα της Ελληνικής κοινωνίας. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, όπως γίνεται μέσα από την παρούσα νομοθετική ρύθμιση δείχνει την κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας και των συνεργατών του Υπουργείου σας και εσάς προσωπικά και γι αυτό θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση και τα συγχαρητήριά μου.

Είναι πεποίθησή μου ότι αυτό το νομοσχέδιο θα αποτελέσει το εργαλείο για την αντιμετώπιση με αποτελεσματικό θεσμικό σύγχρονο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, στις σημερινές δύσκολες συγκυρίες, του μεγάλου σύγχρονου προβλήματος των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, και θα τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.