Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

Αποφάσεις 10ης συνεδρίασης Ν.Σ. Κεφαλληνίας - Ιθάκης‏


Το Νομαρχιακό Συμβούλιο κατά την 10 Συνεδρίασή του (23/7/2010), έλαβε μεταξύ άλλων τις εξής αποφάσεις:

Σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Νομαρχίας με το Δήμο Πυλαρέων για την υποβολή πρότασης ένταξης του έργου «Δίκτυο σύνδεσης δεξαμενών Μακρυώτικών – Λουκάτων» στο ΕΣΠΑ:

Προϋπολογισμός 677.000 €.

Έγκριση της προγραμματικής σύμβασης με το Εθνικό Ινστιτούτο Αγροτικής Έρευνας – Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ – ΙΝΑΛΕ), για την εκπόνηση έρευνας για την κατασκευή τεχνητού υφάλου σε θαλάσσια περιοχή της Κεφαλονιάς: Προϋπολογισμός 20.000 €,

Σκοπός της μελέτης είναι η προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος, η αύξηση των αυτόχθονων πληθυσμών ψαριών και της θαλάσσιας χλωρίδας, η προφύλαξη των πελαγικών ψαριών με εμπορικό ενδιαφέρον, η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και η ανάπτυξη του οικολογικού καταδυτικού τουρισμού.

Με την ολοκλήρωση της έρευνας το έργο θα προταθεί για χρηματοδότηση στο σχετικό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 Έγκριση οικονομοτεχνικής μελέτης ίδρυσης Αμιγούς Νομαρχιακής Επιχείρησης Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα με την επωνυμία «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ (Α.Π.Ο.Ν.Α.Κ.Ι Α.Ν.Ε/Μ.Κ.Χ).

Σκοπός της ίδρυσης του Οργανισμού είναι η βελτίωση του αθλητικού και πολιτιστικού επιπέδου των Νησιών μας και η συνεπαγόμενη συμβολή του στην ανάπτυξη της μορφωτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, όπως και η συνεισφορά στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων.

Ο Α.Π.Ο.Ν.Α.Κ.Ι. θα λειτούργει ως αμιγής νομαρχιακή επιχείρηση (και στη συνέχεια ως Περιφερειακή) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και θα διοικείται από εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν και άνθρωποι του αθλητισμού και του πολιτισμού που ξεχωρίζουν για τη δράση και τη γνώση τους.

 Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κεφ/νίας & Ιθάκης και του Κέντρου Ερευνών Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΚΕΠΠ) με αντικείμενο την εκπόνηση ερευνητικού έργου με τίτλο «Εφαρμογή Μεταφορικού Ισοδύναμου στις Ακτοπλοϊκές Συνδέσεις Κεφαλληνίας και Ιθάκης με την Ηπειρωτική Χώρα».

Η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στη νησιωτική ακτοπλοΐα εξασφαλίζει την ισότιμη μεταχείριση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιωτικού χώρου και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ισόρροπη ανάπτυξη των νησιωτικών περιφερειών. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την διεκδίκηση της ισότιμης αντιμετώπισης των πολιτών των Νησιών μας με αυτούς της ηπειρωτικής Ελλάδας όσον αφορά το κόστος μετακίνησης και μεταφοράς προϊόντων.

 Έγκριση έργου αποπεράτωσης του Δημοτικού Σχολείου Σκάλας, με τη διαμόρφωση τουαλέτας για άτομα με κινητικά προβλήματα:

Προϋπολογισμός 17.000 €.

 Έγκριση του έργου αντικατάστασης της στέγης κτιρίου πολλαπλών χρήσεων του Γ’ Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου:

Προϋπολογισμός 40.000 €.

 Έγκριση επιχορήγησης της Εθελοντικής Ομάδας Ερίσου με 3.000 €, έπειτα από την πρόσφατη εγγραφή της στο Μητρώο Εθελοντικών Ομάδων του Νομού.

 Έγκριση της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών για πρόσληψη έξη ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για κάλυψη έκτακτων αναγκών που έχουν αυξηθεί λόγω συνταξιοδότησης πολλών υπαλλήλων.

Τέλος, κατά τη συνεδρίαση, συζητήθηκε το θέμα της Υγείας, με εισηγητή τον Νομαρχιακό Σύμβουλο κ. Δ. Μαντζουράτο, στην οποία συμμετείχαν ο Βουλευτής του Νομού και οι Διοικητές των δυο Νοσοκομείων.

Οι Διοικητές παρουσίασαν την κατάσταση που παρέλαβαν από τους προκατόχους τους και αναφέρθηκαν στις μέχρι σήμερα ενέργειες τους για την καλύτερη λειτουργία των Νοσοκομείων που ήδη έχουν αρχίσει να αποφέρουν καρπούς. Επίσης αναφέρθηκαν και στις τελευταίες ενέργειες του Υπουργείου και της Υπουργού κας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, για την ανασυγκρότηση των Υγειονομικών τους μονάδων με τις προσλήψεις νέου ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως και για την βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των μονάδων τους.

Ο Βουλευτής παρουσίασε το νέο Νόμο για την Υγεία, και ανέφερε τις αναγκαίες αλλαγές που επιφέρει προκειμένου να αντιμετωπισθούν σοβαρά προβλήματα (οικονομικά, διοίκησης, έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κ.α.) που αντιμετωπίζει σήμερα το Ε.Σ.Υ..

Ο Νομάρχης αναφέρθηκε στο πρόσφατο παρελθόν και στις τραγικές καταστάσεις που αντιμετώπισαν οι μονάδες υγείας του Νομού μας, κυρίως από την έλλειψη ιατρικού και άλλου δυναμικού των νοσοκομειακών μονάδων. Ανέφερε αρκετά παραδείγματα της σημερινής βελτιωμένης εικόνας με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και με τις νέες διοικήσεις , ωστόσο τόνισε ότι πολλά προβλήματα ακόμα παραμένουν δυσεπίλυτα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σε συνεργασία της Υπουργού, του Βουλευτή, της Νομαρχίας και των Διοικήσεων των Νοσοκομείων θα μπορέσουν να μειωθούν.

Ο Νομάρχης επίσης αναφέρθηκε στον προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά από συνεργασία των προαναφερομένων φορέων για έργα και δράσεις που πρόκειται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ και αφορούν το Νομό μας όπως:

• Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Βασιλικάδων: Προϋπ: 1.200.000€

• Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σκάλας: Προϋπ.: 1.200.000€

• Βελτίωση επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας με ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων:.

Προϋπ.: 800.000€

• Προμήθεια Αξονικού Τομογράφου Νοσοκομείου Αργοστολίου:

Προϋπ. 600.000€

• Βελτίωση – ανακαίνιση – αντικατάσταση μηχανολογικών εγκαταστάσεων, αναβάθμιση κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού βιοϊατρικής τεχνολογίας για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Προϋπ.: 1.000.000€

• Δημιουργία Ιατροπαιδαγωγικού Κέντρου στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Κεφαλληνίας

Προϋπ.: 275.000€

• Μονάδα αντιμετώπισης χρηστών ναρκωτικών (υποκατάσταση) και αλκοόλ (απεξάρτηση) στο Νοσοκομείο Αργοστολίου.: Προϋπ.: 200.000€

• Μονάδα υποστήριξης για ασθενείς με άνοια στο Νοσοκομείο Αργοστολίου

Προϋπ.: 100.000€

• Βελτίωση κτιριακών εγκαταστάσεων & προμήθεια επιστημονικού εξοπλισμού στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ.: Προϋπ.: 100.000€

• Λειτουργία Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Ιατροπαιδαγωγιμού Κέντρου στο Νοσοκομείο Αργοστολίου.: Προϋπ.: 1.341.400€.

Επίσης προβλέπονται χρηματοδοτήσεις ύψους 7.300.000€ και για άλλα έργα και δράσεις σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, από τις οποίες θα υπάρξει χρηματοδότηση και για τα Νησιά μας.

Τέλος στις ανακοινώσεις ο Νομάρχης αναφέρθηκε στα έργα τα οποία πρόκειται να δημοπρατηθούν από τη Νομαρχία τις προσεχείς εβδομάδες.

• Οδοποιία Ιθάκης: Προϋπ.: 307.500€ (δημοπρατήθηκε)

• Οδοποιία Ερίσου: Προϋπ.: 200.000€ (δημοπράτηση 10/8/2010)

• Οδοποιία Παλικής (Μονοπωλάτα – Χαβριάτα)

Προϋπ.: 279.410€ (δημοπράτηση 24/8/2010)

• Οδοποιία Ξενοπουλο – Καπανδρίτι

Προϋπ.: 360.000€ (δημοπράτηση 31/8/2010)

• Κατασκευή υπόγειων διαβάσεων περίφραξης και τοπικής παράκαμψης στον δρόμο της Φάλαρης.: Προϋπ.: 152.000€ (δημοπράτηση 3/8/2010)

• Εργασίες βελτίωσης και αναβάθμισης Γυμνασίου Ιθάκης.:

Προϋπ.: 50.000€ (δημοπρατήθηκε).


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.