Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

ΔΗΜ. ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΤΟΣ: ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αίτηση Του Μαντζουράτου Δημητρίου Τον κ. Πρόεδρο του Ν. Συμβουλίου
Ν. Συμβούλου Επικεφαλής της Κεφαλονιάς-Ιθάκης
Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας
Τον κ. Νομάρχη
Κύριοι
Σας είναι ήδη γνωστή η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας στο νομό και ιδιαίτερα στο χώρο του Γ. Ν. Ν. Αργοστολίου, η οποία έχει σχέση με τις ελλείψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες.
Υπενθυμίζω τις σπουδαιότερες και χρονίζουσες:
• Ακόμη μέχρι σήμερα και μετά από αλλεπάλληλα διαβήματα και διαμαρτυρίες και υποσχέσεις από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), δεν έχει καλυφθεί σημαντικός αριθμός οργανικών θέσεων στο ιατρικό προσωπικό.

• Ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει καλυφθεί το 40% των προβλεπόμενων από τον οργανισμό του Νοσοκομείου θέσεων στο Νοσηλευτικό προσωπικό (47 κενές οργανικές θέσεις).

• Ακόμη δεν έχει τροποποιηθεί ο πεπαλαιωμένος οργανισμός του Νοσοκομείου ώστε να συμπεριληφθούν και να προκηρυχθούν θέσεις σε όλα τα τμήματα (αξονικός τομογράφος, τεχνητός νεφρός κ.α.).

• Ακόμη δεν έχει επανδρωθεί το ΕΚΑΒ με δεύτερη βάρδια ώστε να μη χαθούν ζωές σε παράλληλο ατύχημα κ.α.

• Ακόμη δεν έχει δρομολογηθεί η αξιοποίηση της δωρεάς «Βεργωτή» αλλά και άλλων περιουσιακών στοιχείων του νοσοκομείου.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και το άλλο Νοσοκομείο του Νομού το «Μαντζαβινάτειο» και τα κέντρα Υγείας του νομού.

Το τελευταίο διάστημα προέκυψε ένα επιπλέον πρόβλημα με την διαχείριση των εφημεριών των Ιατρών, πράγμα που θα έχει σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης στην επαρκή και ασφαλή λειτουργία των Νοσοκομείων και Κ.Υ. του νομού.

Συγκεκριμένα η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετά την δραματική περικοπή των εισοδημάτων όλων των υπαλλήλων και εργαζομένων (φυσικά και των Ιατρών) κλείνει σήμερα ασφυκτικά την στρόφιγγα στις δαπάνες υγείας, αφού χρηματοδότησε με 8 φορές λιγότερα χρήματα φέτος από πέρυσι το χώρο της Υγείας, όταν την ίδια ώρα τα λαϊκά νοικοκυριά πλήρωσαν πάνω από 2,3 δις ευρώ στους εμπόρους Υγείας. Προκειμένου λοιπόν να «κουμπώσει» το χαμηλό ποσό με τις αναγκαίες για την ασφάλεια των ασθενών εφημερίες των γιατρών, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους διορισμένους διοικητές – διαχειριστές άλλαξε το καθεστώς των εφημεριών και από ενεργές που ήταν, τις μετέτρεψε σε «ετοιμότητας» και «μεικτές» με την αντίστοιχη οικονομική διαβάθμιση προς τα κάτω.
Το γεγονός αυτό υποβαθμίζει δραματικά την ασφάλεια των ασθενών, εντείνει την υπερεργασία των Ιατρών σε εξοντωτικά επίπεδα, ενώ εξανεμίζει τις ήδη πετσοκομμένες αποδοχές τους, πράγμα που θα έχει σοβαρές συνέπειες ακόμη και στην πολυπόθητη για όλους μας παραμονή τους στο νομό μας αλλά και στο όποιο Δημόσιο σύστημα έχει απομείνει. Ο διοικητής μάλιστα του Γ. Ν. Ν. Αργοστολίου, έφθασε μέχρι το σημείο με πραξικοπιματική ενέργεια και παράνομη πρακτική να καταργήσει ακόμη και την εισήγηση του επιστημονικού συμβουλίου που καταρτίζει και εισηγείται τις εφημερίες (Ν.3329/2005 άρθρο 9 παρ. 3), προκειμένου να καταρτίσει δικές του εφημερίες που «χωρούν» στα πλαίσια της «ανθυγιεινής» πολιτικής.
Οι παραπάνω πρακτικές δεν έχουν σχέση ούτε με ορθολογισμούς ούτε με τις ανάγκες που υπάρχουν πραγματικά, αλλά με την συμπίεση του κόστους, την οποία επιβάλλει χρόνια τώρα η πολιτική της ΕΕ και η πολιτική των κομμάτων του κεφαλαίου του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, τα οποία αντιμετωπίζουν την υγεία σαν εμπόρευμα και χώρο επενδύσεων. Αντίθετα έχουν σχέση με συγκεκριμένη στόχευση της ΕΕ να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις και στον τομέα της Υγείας, ιδιαίτερα να εφαρμόσει οδηγίες, όπως αυτή για τον «ενεργό και μη ενεργό» χρόνο εργασίας που κάνει πιο φθηνή την εργατική δύναμη για όλους τους εργαζόμενους.

Κύριοι,
επειδή το παραπάνω πρόβλημα αποτελεί μείζον θέμα για την ζωή και την ασφάλεια χιλιάδων εργαζομένων και επισκεπτών στο νομό μας, αιτούμαι να απασχολήσει άμεσα το Ν.Σ. της ερχόμενης Δευτέρας 7/6/2010 και να παρθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για την διεκδίκηση της λύσης του προβλήματος.

ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ 4/6/2010

Ο ΑΙΤΩΝ
Μαντζουράτος Δημήτρης Ν. Σύμβουλος
Επικεφαλής της ΝΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.