Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Διαμαρτυρία Τσίπρα στον προεδρεύοντα της Ε.Ε για το προσφυγικό και τις προκλήσεις – Διαφωνεί η Αυστρία!

Τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την αδυναμία της ΕΕ να διασφαλίσει όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο για το προσφυγικό,  μετέφερε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας  στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου της Ε. Ε και πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε. Επίσης, σύμφωνα με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου νωρίτερα, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να θέσει βέτο η Αθήνα στην Ε.Ε για το προσφυγικό. 
Αναλυτικότερα:

Σε μακρά τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο Αλέξης Τσίπας  αναφέρθηκε και  στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της Αυστρίας και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, επισημαίνοντας ότι  οι αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση των προσφυγικών ροών πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά και χωρίς αποκλεισμούς, διότι ο αποκλεισμός της Ελλάδας, είναι «μη φιλική ενέργεια» προς τη χώρα μας.
Nωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη σε ερώτηση αν η κυβέρνηση μπορεί να θέσει βέτο στην ΕΕ,  είχε δηλώσει πως «η Αθήνα είναι έτοιμη να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση και θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα». Χαρακτήρισε εξαιρετικά σύνθετη την κατάσταση που διαμορφώνεται στο προσφυγικό, καθώς, όπως ανέφερε, ακόμη κι αυτά που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, σήμερα φαίνεται να αμφισβητούνται από κατώτερους αξιωματούχους κρατών-μελών ή μη της Ε.Ε. «Η πρακτική αυτή χωρών της Ε.Ε. είναι πολιτικά και νομικά ανεπίτρεπτη», είπε.
Αναφερόμενη στο διάβημα της ελληνικής πλευράς προς την Αυστρία προανήγγειλε «και άλλες ενέργειες που κρίνονται αναγκαίες για τη διευθέτηση του ζητήματος». Τέλος, ανέφερε πως η Αθήνα αναμένει την απόφαση για συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, ενώ επισήμανε ότι το επιχειρησιακό πλάνο του ΝΑΤΟ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, γιατί προβάλλει αντιρρήσεις η Τουρκία.  
Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαχειριστεί όποια κατάσταση προκύψει λόγω αυξημένων ροών. Και κατέληξε: «Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις αξίες της ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα με όρους μη καταπάτησης των δικαιωμάτων. Βρισκόμαστε απέναντι με μερικές χώρες που παραβιάζουν συμφωνίες στις οποίες οι ίδιες συντάχθηκαν και συμφώνησαν».

Η αυστριακή κυβέρνηση απέρριψε τις ελληνικές επικρίσεις!Η κυβέρνηση της Αυστρίας απέρριψε τις επικρίσεις της Ελλάδας ότι αποτελεί εξωθεσμική ενέργεια μη φιλική προς τη χώρα μας, η συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί αύριο με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για το προσφυγικό, υποστηρίζοντας  ότι το σχήμα αυτό, το οποίο δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα, δεν συνεδριάζει για πρώτη φορά.
«Οι συναντήσεις αυτές διεξάγονται μέσα σ' ένα πλαίσιο και με καθορισμένους συμμετέχοντες. Είναι ένα σταθερό σχήμα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Καρλ-Χάιντς Γκρούντμπεκ,  εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Αυστρίας και πρόσθεσε: «Θα γίνει ένας απολογισμός αυτής της συνάντησης κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες» . Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας επιβεβαίωσε πως αυτού του τύπου η περιφερειακή σύνοδος με τις χώρες των Βαλκανίων είναι ένα σταθερό σχήμα και δεν γίνεται για πρώτη φορά.
 Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη συμμετέχουν οι χώρες: Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Σλοβενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.