Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΔΙΛΙΝΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ. Γράφει ο Τζωρτζάτος Αναστάσιος*



         ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΩΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΛΙΝΑΤΑ ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ 
Αγαπητοί συνδημότες και συγχωριανοί νιώθω την ανάγκη να αναφερθώ ύστερα από δημοσίευμα του Δήμου Κεφαλονιάς στον τοπικό Τύπο, αλλά και στην απάντηση που προσωπικά μου δόθηκε σαν τοπικός σύμβουλος Διλινατων, στην γραπτή αίτησή μου, που είχα καταθέσει στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου  από τις 27/11/2015 η οποία μου επιδόθηκε στις 8/2/2016,   για τα χρήματα που οφείλονται απ' το Δήμο Κεφαλονιάς στην τοπικη κοινότητα Διλινάτων από τα ανταποδοτικά τέλη των ΑΠΕ βάσει του νόμου 3468/2006 αρ. 25.
     Μάλλον όλες αυτές τις (73) ημέρες  η Α/Δήμαρχος  Οικονομικών μελετούσε τον νόμο, ώστε να μου δοθεί απάντηση πόσα χρήματα οφείλονται στην κοινότητα Διλινάτων. Αφού και  η ίδια είχε ομολογήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Οκτώβριο όταν είχε...
έρθει το θέμα στην δημοσιότητα ότι δεν γνώριζε την νομοθεσία και την μελετούσε με την νομική της υπηρεσία. Αλλά ίσως θα χρειαστεί άλλες (73) ημέρες για να κατανοήσει και να εφαρμόσει την νομοθεσία.
     Τα χρήματα που έχουν  αποδοθεί στο Δήμο Κεφαλονιάς από τα δύο  αιολικά πάρκα που ανήκουν στην τοπική κοινότητα Διλινάτων  από 1/1/2011 έως 4/4/2015 χωρίς να μας έχουν γνωστοποιήσει ακόμα τα χρήματα που αντιστοιχούν στην κοινότητα  την χρόνια του 2010, είναι:  216.864,55 E από Μανωλάτι – Ξερόλιμπα και 40.874,95 Ε από το αιολικό πάρκο στην τοποθεσία Ευμορφία, στοιχεία τα οποία έχουν δοθεί από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου.
      Βάση της μελέτης του κ. Ρουχωτά, τα χρήματα κατά 80% για το αιολικό πάρκο στην τοποθεσία (Μανωλάτι-Ξερόλιμπα) ανέρχονται στις 173.483,64. Βάση λοιπόν αυτής της μελέτης υπολογίζουμε ότι και το άλλο αιολικό πάρκο στην τοποθεσία Ευμορφία το ποσό που μας αντιστοιχεί θα είναι 32.699.96 Ε. Σύνολο:206.191,60Ε.
     Από το παραπάνω πόσο, μόνο 27.057.64 Ε είναι άμεσα προς εκταμίευση, το οποίο αφορά μόνο την χρονική περίοδο από τον Ιούλιο του 2014 έως τον Απρίλιο του 2015, άρα, ευλόγα τιθέται το εξής ερώτημα, στο οποίο η Δημοτική Αρχή αποφεύγει να απαντήσει, πότε θα μας αποδοθούν οι 179.133,96 Ε ;;;
     Θα ήθελα να υπενθυμίσω στην κ. Α/Δήμαρχο οικονομικών, πότε ο οικείος Ο.Τ.Α ο οποίος υποχρεούται  να υποβάλλει στον Υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τον Γεν. Γραμματέα της οικείας Περιφέρειας, εντος του 1ου τριμήνου κάθε επόμενου έτους έκθεση με τον απολογισμό της αξιοποίησης των εσόδων που προέρχονται από το ειδικό τέλος ;;;
      Πρέπει να καταλάβουν άπαντες ότι τα χρήματα από τις ΑΠΕ είναι αποκλειστικά κατά 80% για τις κοινότητες που εδρεύουν τα αιολικά πάρκα.
     Ο ρόλος  που έχει η δημοτικη αρχή όσον αφορά αυτό το θέμα είναι μόνο διαχειριστικός.
      Οι αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων οι οποίες  χρηματοδοτούνται από τις ΑΠΕ είναι εκτελεστικές και όχι γνωμοδοτικές.
      Ας σοβαρευτούμε λοιπόν όλοι αναλαμβάνοντας της ευθύνες μας και να εφαρμοστεί  επιτέλους η νομοθεσία.
                                                                        
*Τζωρτζάτος Αναστάσιος

τοπικός σύμβουλος κοινότητας Διλινάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.