Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Γιατί κόψανε τα δενδράκια έξω απο το Λιμενικό Ταμείο;;


Με τις καθημερινές μας πράξεις και ενέργειες, σαν άτομα, σαν ομάδες, σαν κοινωνία και σαν λαός καθορίζουμε και διαμορφώνουμε το περιβάλλον που ζούμε.
Βρισκόμαστε σ’ένα τόπο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και ζούμε σε μια πόλη που, αν και γνώρισε παλιές και πρόσφατες καταστροφές, είναι όμορφη, ανθρώπινη, γεμάτη πράσινο, καθαρή και περιποιημένη.

Όλα αυτά δημιουργήθηκαν με σκληρή δουλειά δεκαετιών αλλά και από την αγάπη και το μεράκι των ανθρώπων της.

Η παραλία μας αποτελεί πόλο έλξης ντόπιων και ξένων περιπατητών και θα...
έπρεπε να είναι το στολίδι της πόλης μας.

Οι καλαίσθητες δενδροστοιχίες, τα περιποιημένα παρτέρια, η καθαριότητα και ο μοναδικός πλακόστρωτος πεζόδρομος δίπλα στη θάλασσα, γεμίζουν τα μάτια και την ψυχή από χρώματα και αρώματα.

Το πράσινο των δένδρων συνδυάζεται με τα κατάφυτα απέναντι βουνά και μαζί με το γαλάζιο της θάλασσας συμπληρώνουν όλους τους τόνους της χρωματικής παλέτας.

Τα δένδρα, ιδιαίτερα τα δένδρα, φυτεμένα με πολύ κόπο εδώ και δεκαετίες , μεγαλωμένα με αγάπη και μεράκι, στις δύσκολες συνθήκες της θαλασσινής αλμύρας , είναι εκείνα τα βασικά στοιχεία που καθορίζουν το χαρακτήρα και τη λειτουργικότητα της παραλίας μας.

Τα δένδρα είναι εκείνα που έχουν μεταβάλει το άχαρο και ψυχρό κρηπίδωμα σε ένα απέραντο παραθαλάσσιο άλσος.

Ακόμη και στα τσιμεντοστρωμένα PARKING, τα δένδρα είναι εκείνα που δημιουργούν οάσεις δροσιάς, λειτουργούν σαν πνεύμονες πρασίνου, δίνουν σκιά το καλοκαίρι, προστατεύουν από την αλμύρα και τους ανέμους το χειμώνα, ιδιαίτερα αν πρόκειται για δένδρα αειθαλή, ανθεκτικά, με πυκνό φύλλωμα, όπως αυτά που είχαν φυτευτεί στην παραλία μας, από το ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ μέχρι τη ράμπα του FERRY BOAT !

Τα δένδρα αυτά τα θυμάμαι εδώ και 30 χρόνια, να πασχίζουν να μεγαλώσουν δίπλα στο κύμα.

Και ξαφνικά χθες, κάνοντας τον καθημερινό απογευματινό μου περίπατο , αντίκρισα με θλίψη, οργή και αγανάκτηση , όλα αυτά τα δενδράκια κομμένα από τη ρίζα τους , σωριασμένα, άψυχα.

Το τοπίο γυμνό προς τη θάλασσα , οι σκουριασμένες σιδεριές σε πρώτο πλάνο!

Γιατί ???

Σε τι πείραζαν τα δενδράκια ???? Λίγο κλάδεμα, περιποίηση και καθαρισμό χρειαζόταν μόνο.

Τώρα τι θα γίνει , θα φυτευτούν άλλα ??? Και πόσα χρόνια θα κάνουν να μεγαλώσουν ????

Νοιώθω ότι η παραλία μας έγινε φτωχότερη !!!

Καππάτος Γεράσιμος
Τοπογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.