Σάββατο 16 Μαΐου 2015

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ: Για το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς της 15ης Μαΐου 2015


 Αργοστόλι 15 -5-2015 


Καταγγέλλουμε την Δημοτική Αρχή και την προηγούμενη Κυβέρνηση για την απαράδεκτη ολιγωρία τους, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι σεισμοί της 26ης Ιανουαρίου και 3ης Φεβρουαρίου 2014 στην Παλική.
Η Δημοτική Αρχή προτίμησε, όλο το κρίσιμο διάστημα, να αναλωθεί σε ανούσιες δημόσιες σχέσεις και να προβάλλει περατζάδες Υπουργών, επιδιώκοντας,  κατά την προσφιλή  τακτική της, να αναδείξει την δυναμική  και την αναγνωρισιμότητά της  παρά να δώσει όλο της το βάρος  στις  αναγκαίες εκείνες παρεμβάσεις  που θα
αποκαθιστούσαν τις ζημιές και θα ξαναζωντάνευαν την περιοχή.
Κατ’ αυτό το τρόπο, ανάμεσα σε κούφια λόγια και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, χάθηκε πολύτιμος χρόνος, έτσι που 14 μήνες μετά τους σεισμούς, να υπάρχει απελπιστικά μικρή βελτίωση στην αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές της περιοχής. Το γεγονός μάλιστα ότι οι ελάχιστες αποκαταστάσεις συμπίπτουν με την κρίσιμη για την οικονομία της περιοχής τουριστική περίοδο, αντιλαμβάνεται  ο καθένας πόσο απογοητευτική κατάσταση δημιουργούν.
Βασική αιτία συσσώρευσης των προβλημάτων στην Παλική είναι χωρίς αμφιβολία η ανευθυνότητα και η ελαφρότητα στην αντιμετώπισή τους από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής. Τα  παραπάνω, σε συνδυασμό με την γενικότερη ανεπάρκεια που την χαρακτηρίζουν, κόστισαν στην περιοχή την πολιτιστική-κοινωνική απονέκρωση της και τον οικονομικό της μαρασμό.
Η αποκατάσταση των ζημιών στην Παλική απαιτεί γενναιότητα των πολιτικών παραγόντων, που θα υπερβαίνει τις συνήθεις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Όσο για αυτούς που φαφλατολογούν και αναλύουν απεριόριστα είτε δεν έχουν αντιληφτεί το πρόβλημα είτε δεν θέλουν να το λύσουν.
Η Παλική δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα εκ των πολλών,  στην λίστα του Ελληνικού Κράτους, δεινών αλλά ως ένα εντελώς ξεχωριστό πρόβλημα που απαιτεί ιδιαίτερη μεταχείριση. Ως εκ τούτου επιχειρήματα του στυλ «το πρόγραμμα δημοσίων  επενδύσεων του Υπουργείου δεν διαθέτει αρκετά χρήματα» ή «δυστυχώς υπήρξαν και άλλες φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα μετά τους σεισμούς στην Κεφαλονιά» είναι λογικές που απευθύνονται σε αφελείς. Άλλωστε ο θυμόσοφος λαός λέει «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει πέντε μέρες κοσκινίζει».
Η αποκατάσταση της Παλικής απαιτεί σίγουρα κόπο, όμως θέλει τρόπο και πολιτική βούληση.
Απαιτούμε από την Δημοτική Αρχή, την Βουλευτή, τον Αντιπεριφερειάρχη και σύσσωμη  την Κυβέρνηση να συνεργαστούν  άνευ όρων για την θεραπεία των πληγών της Παλικής, προκειμένου να επανέλθει η ζωή των κατοίκων στους φυσιολογικούς της ρυθμούς. Αυτό θα γίνει κατορθωτό μόνο με την άμεση σύνταξη και τη πλήρη χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος  αποκατάστασης των υποδομών και παράλληλα ανόρθωσης της κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ζωής της περιοχής.

Εκ του Γραφείου Τύπου
της
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.