Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ερώτηση βουλευτή για: «Εργασίες αποκατάστασης σεισμοπλήκτων με πόρους από το πράσινο ταμείο».

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
-Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
-Οικονομικών

12/8/2014
ΘΕΜΑ: «Εργασίες αποκατάστασης σεισμοπλήκτων με πόρους από το πράσινο ταμείο». Σύμφωνα με την παρ. 9 του άρθρου 11 του ν. 4258/14 (ΦΕΚ 94 Α’/14-4-14) προβλέπεται ότι το σύνολο των ποσών του ενιαίου ειδικού προστίμου, που εισπράττεται για αυθαίρετες κατασκευές επί...ακινήτων στους Δήμους Κεφαλονιάς και Ιθάκης, αποδίδεται υπέρ του Πράσινου Ταμείου, κατατίθεται σε κωδικό αριθμό υπό τον τίτλο «Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο» και διατίθεται για την αντιστάθμιση των δυσμενών συνεπειών των πρόσφατων σεισμών. Με κοινή απόφαση Υπουργών ΠΕΚΑ και Οικονομικών θα καθοριστεί κάθε απαραίτητη λεπτομέρεια ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης των υποδομών του νησιού με γνώμονα την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Για την έκδοση της παραπάνω απόφασης εξειδικεύουμε παρακάτω τις δράσεις του Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου, που προβλέπονται σύμφωνα με το άρθρο 40 του ν. 4178/13 και προτείνουμε τις παρακάτω:

1. Διαμόρφωση/ ανακαίνιση κτιρίων για επανάχρηση, για την κάλυψη αναγκών εγκατάστασης κοινωνικών, πολιτιστικών ή εν γένει αναπτυξιακών δραστηριοτήτων : Ιεροί Ναοί, Ιερές Μονές, Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη, Θέατρα Αργοστολίου και Ληξουρίου, Δημαρχείο Ληξουρίου

2. Κοινόχρηστοι χώροι. Παρεμβάσεις στο δευτερεύον οδικό δίκτυο, όχι μόνο με επισκευή του οδοστρώματος, αλλά και της στήριξης των πρανών για την ευστάθεια των γαιών ανάντι και κατάντι των οδών για την ασφάλειά τους. Θεωρούμε πως είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση αποκατάσταση του δευτερεύοντος οδικού δικτύου της Παλικής καθώς και των ορεινών ή ημιορεινών οικισμών Θηναίας, Φάρσων, Κουρουκλάτων, Δαυγάτων, Διλινάτων και Φαρακλάτων. Η αποκατάσταση του εσωτερικού οδικού δικτύου θα πρέπει να γίνει διατηρώντας ορισμένα στοιχεία λαϊκής κληρονομιάς (λιθιές, λιθόστρωτα) αναβαθμίζοντας και αναδεικνύοντας τα χωριά μας. Παράλληλα, άμεση αντιμετώπιση επίσης απαιτούν οι βλάβες των άλλων κοινόχρηστων χώρων, όπως είναι οι πλατείες και οι περίβολοι των εκκλησιών.

3. Ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων προκειμένου να μειωθούν οι ενεργειακές ανάγκες για θέρμανση και ψύξη και να μειωθούν στο ελάχιστο οι απώλειες: σχολεία που πρόκειται να επισκευαστούν ή να ανακατασκευαστούν

Επειδή τα περιθώρια της κατάλληλης χρονικής περιόδου για τη διεξαγωγή εργασιών στενεύουν,

Επειδή η υφιστάμενη κατάσταση του δευτερεύοντος οδικού δικτύου εγκυμονεί κινδύνους,

Επειδή η εικόνα που παρουσιάζουν τα χωριά μας μέχρι και σήμερα είναι απαράδεκτη και προσβλητική για όλους μας.

Για τους παραπάνω λόγους,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:


1. Πως σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τη διάταξη του εν λόγω νόμου;

2. Σε τι ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αποκατασταθούν τα δημόσια κτίρια και οι κοινόχρηστοι χώροι των οικισμών ;

3. Θα προχωρήσετε στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων προκειμένου αυτά να μην είναι ενεργοβόρα;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε για τα σχόλια, να χρησιμοποιείτε Ελληνική γραμματοσειρά και σε ευπρεπές επίπεδο, χωρίς να θίγεται η τιμή και η υπόληψη κανενός πολίτη.